REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
11.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Italia și Ungaria cer excluderea Rusiei din sistemul Swift

Italia și Ungaria cer excluderea Rusiei din sistemul Swift

Replica API 28 februarie 2022 | 23:38 1119

Premierul Italiei Mario Draghi promite să sprijine sancțiunile împotriva Rusiei, inclusiv excluderea din sistemul interbancar Swift, scrie național.ro.

Vladimir Putin

„Mario Draghi i-a reafirmat președintelui Volodimir Zelensky că Italia sprijină și va sprijini pe deplin linia Uniunii Europene privind sancțiunile împotriva Rusiei, inclusiv pe cele referitoare la sistemul Swift”, a declarat guvernul italian într-un comunicat emis în urma unei conversații telefonice între cei doi lideri.

Zelenski: Germania să aibă „curajul”

UE examinează în prezent această măsură ca răspuns la invazia rusă în Ucraina. S-au ridicat multe voci pentru a cere excluderea Rusiei din acest sistem essential al finanțelor globale, pentru a pune presiune asupra economiei rusești.

Este „o opțiune”, potrivit președintelui american Joe Biden, dar pe care a refuzat până acum să o ia, subliniind că anumite țări europene se opun pentru moment.

Președintele ucrainean a cerut astfel sâmbătă Germaniei și Ungariei să aibă „curajul” să aprobe excluderea Rusiei din Swift, măsură față de care Berlinul și Budapesta sunt reticente.

Orban îl lasă pe Putin

Surprinzător, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunțat că omologul său maghiar Viktor Orban, considerat un apropiat al Kremlinului, l-a informat că și Ungaria nu se va mai opune excluderii Rusiei.

Un anunț similar a fost făcut de Cipru. Poziția Ciprului nu este doar simbolică: țara este unul dintre cei mai mari investitori străini din Rusia, iar a doua cea mai mare bancă de pe insulă este rusă.

În urma atacului rusesc din Ucraina, Germania a declarat că este „deschisă” acestei măsuri, dar cancelarul Olaf Scholz a preferat să păstreze această pârghie pentru a o folosi eventual mai târziu dacă se va dovedi necesară o întărire a sancțiunilor.

Fostul campion mondial la șah Garry Kasparov, fost disident sovietic și oponent al lui Vladimir Putin, a cerut și el Occidentului să „excludă Rusia de pe piețele financiare”, într-un interviu acordat cotidianului italian Il Corriere della Sera, publicat sâmbătă.

La rândul ei, Franța a declarat că nu se va opune excluderii Rusiei din sistemul bancar Swift.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bine! Merita acest hitler al secolului 21 .
1
0
R u s i i ar taia gazele spre Europa.
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272