REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Îți amorțesc mâinile? Ai grijă, pot fi afecțiuni grave

Îți amorțesc mâinile? Ai grijă, pot fi afecțiuni grave

Replica API 7 iulie 2022 | 00:00 706

Îți amorțesc mâinile? Ai grijă, pot fi afecțiuni grave, nu doar o carență de vitamine. Când trebuie să mergi la medic pentru a nu suferi complicații grave.

Cu toții ne putem confruntă cu amorțeala mâinilor, la un moment dat, din diverse motive. Amorțeala poate fi însoțită de arsuri, înțepături, furnicături și pierderea sensibilității temporare la nivelul membrelor superioare.

Dar care sunt cauzele acestor amorțeli, ce simptome sunt și ce afecțiuni ar putea ascunde?

Simptomele ce însoțesc amorțeală mâinilor sunt mâncărimile, sensibilitatea la atingere,

erupția cutanata, pielea rece, spasmele musculare, urinările frecvente, durerile de spate în partea de jos, durerile cervicale.

Amorțelile mai pot veni „la pachet” și cu stări anxioase, de nervozitate și dureri de cap, amețeli.

Din ce cauze amorțesc mâinile

Sunt multe situații ce pot duce la amorțeală mâinilor, de la cauze banale până la afecțiuni mai grave. Poate fi vorba de o degerătura, un traumatism.

De asemenea, poate fi vorba de o compresie a unui nerv cauzată de cele mai multe ori de faptul că persoană doarme pe mâna respectivă sau o folosește intens, o anemie, o deshidratare, un atac de panică sau poate fi vorba de existența anumitor boli.

Totodată, persoanele care abuzează de alcool se pot confruntă cu mâini amorțite.

Ce semnale de alarmă reprezintă mâinile amorțite

În cele mai multe cazuri, amorțeala mâinilor este cauzată de o lipsă de minerale și vitamine. De exemplu, este vorba de un deficit de vitamine din grupul B – B1, B3, B6, B12, vitamina E, precum și magneziu.

Toate acestea ajută la funcționarea bună a nervilor, iar carența de magneziu provoacă amorțeala la nivelul membrelor.

Dar dacă nu avem deficit de vitamine și minerale, amorțeala mâinilor poate semnala afecțiuni grave și trebuie să mergem de urgență la medic.

Atac ischemic tranzitoriu

În acest caz, este vorba de existența unui cheag pe traseul vaselor de sânge care blochează fluxul către creier.

Amorțeală va trece de îndată ce sângele își va relua fluxul. În cazul în care suspectați această cauza, mergeți de urgență la medic, căci o treime din persoanele care fac AIT ajung la accident vascular cerebral AVC.

Boală arterială periferică

Această boală apare că urmare a ingustarii vaselor de sânge cauzate de un nivel mare de colesterol și grăsimi. Așa apare amorțeală în mâini însoțită de o stare de moleșeală.

Sindromul de tunel carpian

În acest caz, nervul median este presat de articulații și apar furnicături, amorțeli și dureri la nivelul palmei, degetelor și încheieturii și chiar și amețeli. Se poate trata printr-o intervenție chirurgicală de deblocare.

Afecțiuni renale, hepatice, neuropatii

Aici vorbim despre afecțiuni ale glandei tiroide, cum ar fi hipertiroidismul, precum și de anumite afecțiuni renale, hepatice.

Mai poate fi vorba și de neuropatia periferică, întâlnită în special în cazul diabeticilor, sau inflamațiile cronice.

Mâinile amorțite pot semnala și o tumoră cerebrală, astfel încât, dacă simptomul persistă, este indicat să va prezențați la un consult de specialitate.

Sindromul Raynaud

Acest sindrom se manifestă prin spasme trecătoare ce blochează fluxul sangvin către degete, provocând amorțirea și invinetirea acestora. Se accentuează în prezența frigului.

Boală Buerger

Această reprezintă inflamarea acută și formarea de cheaguri de sânge prin flux redus la nivelul arterelor și este întâlnită în special la fumătorii de peste 45 de ani.

Boală Buerger sau trombangeita obliterantă este o afecțiune rară a sistemului circulator, dar poate duce la distrugerea țesutului cutanat și pot apărea infecții sau cangrenă.

Pe lângă toate acestea, mai amorțeala mâinilor mai poate semnala: osteoporoză, vasculită, lupus, zona zoster, lombosciatică, scleroză multiplă, neurinom.

Trebuie mers de urgență la medic dacă amorțeala mâinilor este însoțită și de dificultăți respiratorii și de mers, amețeală, incoerență, confuzie, slăbiciune, pierderea vederii, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920