REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.6° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
23.6° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Îţi încarci butelia la staţia GPL? Iată la ce riscuri te expui!

Îţi încarci butelia la staţia GPL? Iată la ce riscuri te expui!

Replica API 14 octombrie 2013 | 00:00 14721

Tot mai mulţi constănţeni apelează la reîncărcarea buteliilor. Mai exact, aceştia preferă să frecventeze staţiile GPL destinate autoturismelor, în loc să cumpere alte butelii. Oamenii spun că este diferenţă de preţ, dar şi că timpul de folosire este mai mare. "Putem să băgăm gaz de câţi bani avem, nu suntem constrânşi să dăm 50 - 60 sau chiar 70 de lei. Am 20 de lei, bag de atât", spun aceştia. Însă, cum un lucru avantajos nu este întotdeauna şi sigur, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea au explicat care sunt riscurile la care se expun cei ce preferă să-şi încarce buteliile la staţiile GPL. Principalul pericol este intoxicarea cu gazul scurs, de unde se ajunge la explozii. Însă, mulţi ar putea spune: ce, nu se simte dacă sunt scurgeri? Nu, nu se simte, pentru că GPL-ul nu conţine mercaptan. "Nu se recomandă aceste umpleri ale buteliilor de la staţiile GPL. Sunt mai multe considerente, însă primul se referă la faptul că există diferenţe de compoziţie chimică. GPL-ul nu conţine mercaptan, care are un miros specific şi care se introduce în compoziţia buteliilor. Astfel, se acumulează gaze, iar la cea mai mică scântee se poate produce o tragedie", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, căpitan Nicolae George, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea. De asemenea, diferenţe sunt şi de presiune, existând riscul ca o butelie ce trece pragul staţiei GPL să fie încărcată peste limita admisă, adică peste 12,5 kilograme. Dacă o butelie clasică are 11 kilograme amestec de butan şi propan, suficient cât să asigure o vaporizare şi un consum eficient, la supraîncărcare se diminuează spaţiul de vaporizare, combustibilul ajungând în stare lichidă la arzător. Nu mai spunem că sunt şi oameni care cer acest lucru, să fie umplută până la refuz. Mai mult decât atât, orice butelie trebuie verificată pentru a vedea dacă este etanşă. Menţionăm şi faptul că astfel de proceduri sunt ilegale.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Precis ca observatiile acestea favorizeaza pe cineva,atata timp cat recipientii sunt omologati nu exista nici un pericol.
5
0
Este adevarat ca este mai ieftin gpl dar sunt riscuri mai mari pentru ca incarcarea se face prin moduri improvizate ,deci riscul defectiunilor in timp este mai mare
4
4
Bai fratilor,in gpl ul de la pompa poate sa fie si propan. Insa la cat de inventiv e romanul sunt sigur ca e un mix de butan. Toate gazele contin mercaptani asa ca cine a scris articolul mai are de citit
9
0
Tara bananiera...desi avem legi ele nu se aplica . Proprietarii de afaceri cu gpl, cine sunt ei oare ?
6
8
Incarcatul la statie GPL nu este neaparat o afacere daca vb din punct de vedere economic. Gazul are o densitate de 580g pe litru. Asta inseamna ca o butelie umpluta legal care are 12,5 kg gaz in volum are undeva la 20 litrii. La pompa gpl gazul se plateste in litrii si nu in kg asa cum o cumperi in mod legal. Adica una e volum si alta e masa. Deci nu iti baga nimeni dublu. Apoi treb sa se ia in calcul proportia de butan propan aflata in amestec. Iarna e una vara e alta. Iar trei si cel mai important este mercaptanul care nu apare la GPL si in lipsa caruia nu simti mirosul la timp.
4
12
Aberatii cat Casa Poporului de mari !! Cum naiba sa zici ca gpl.ul nu contine mercaptani ?!?! Pff...
13
5
buteliile din comert practic nu sti cat gaz introduc ei in ele , datorita modului cum sunt manevrate se pot strica , ian in pret este inclus ,transport, umplere, profit furnizor, profit intermediar de aceea sunt asa scumpe, nu mai vorbim ca sunt incarcate cu butan inferior energetic gpl ului, iar cu explozia , indiferent de unde o ai daca nu ai grije se poate intampla acest fenomen de altfel rar in romania , tinand cont ca toata lumea face improvizatii , dar romanii sunt mai isteti decat nemtii sau alti straini care cheama mesterul si pentru a schimba un bec in casa, despre partea incarcarii
10
8
Buteliile din comert care cei in drept spun cas sigure ii contrazic.buteli noi cu capete noi scapa gaze de cum o deschizi chiar de o inchizi.intrun an am dus la peco 6 buteli galbene care scapau gaze la capete.cei din peco mau avertizat de scaparea de gaz.butelie neagra cumparata fisura in partea de jos.buteliile galbene sint un focar de infectie.tote sint jegoase si pline de grasimi.am facut sesizari dar degeaba.nu le spala nimeni.de si ar trebui dar noua rom. Ne place jegul.asa ca gpl este f bun.nu miroase ce sa spun.dar gazul de la conducta miroase.Nu.si atunci gpl e bun.
14
2

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369