REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
13.3° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Iulia Navalnaia: „Putin este impredictibil și ar putea folosi arma nucleară“

Iulia Navalnaia: „Putin este impredictibil și ar putea folosi arma nucleară“

A.F. 24 aprilie 2024 | 00:00 589

Iulia Navalnaia, văduva defunctului disident rus Aleksei Navalnîi, spune despre președintele Vladimir Putin că este impredictibil și că ar putea folosi arma nucleară la un moment dat relatează DPA, citată de Agerpres. 

Iulia Navalnaia: „Putin este impredictibil si ar putea folosi arma nucleara“Iulia Navalnaia

„Nu ştim la ce să ne aşteptăm de la el”, a spus Iulia Navalnaia într-un interviu acordat DPA. „Probabil că ar face-o”, nu exclude ea, afirmând că, înainte de declanşarea invaziei ruse, nu credea că Putin ar putea să atace Ucraina, având în vedere legăturile puternice între cele două ţări.

„Dar a decis să o facă. El sperie oamenii, îi ţine în frică. Nimeni nu ştie ce va face Putin în continuare”, declară Navalnaia.

Vladimir Putin a lansat o invazie pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, după ce a ocupat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Iulia Navalnaia a declarat că nu este sigură dacă Putin are cu adevărat o „strategie puternică”.

Soţii Navalnîi au fost cei mai proeminenţi activişti ai opoziţiei din Rusia timp de mai mulţi ani, notează DPA.

Aleksei Navalnîi, un vechi şi înverşunat oponent al lui Vladimir Putin, a decedat într-o colonie penitenciară situată dincolo de Cercul Polar la 16 februarie. Nu a fost stabilit în mod independent dacă opozantul de 47 de ani a decedat din cauze naturale, aşa cum scrie în certificatul său de deces. Apropiaţii şi simpatizanţii săi consideră că el a fost ucis în închisoare.

În interviul pentru DPA, Iulia Navalnaia a comentat recentele arestări ale mai multor presupuşi spioni ruşi în Europa, afirmând că acesta este un alt semn că Putin duce de mult timp un război în inima Europei, recurgând la toate mijloacele pe care le are la îndemână.

„Putin nu a început de curând, el a făcut asta tot timpul. El declanşează războaie, îşi ucide adversarii”, a spus ea, adăugând că nu o surprinde prezenţa spionilor ruşi în ţări europene. „Întotdeauna am presupus că există mulţi spioni ruşi în Europa: sunt spioni ruşi, asta este evident”.

Săptămâna trecută, doi indivizi cu dublă cetăţenie, rusă şi germană, au fost reţinuţi în Bavaria pentru că se presupune că au cercetat posibile ţinte, între care facilităţi ale armatei americane, în vederea comiterii unor acte de sabotaj în Germania în favoarea Moscovei. Ambii se află în prezent în custodia poliţiei germane.

În Polonia, agenţiile de securitate au arestat un bărbat care ar fi încercat să ajute serviciile de informaţii militare ruse să planifice o tentativă de asasinare a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Navalnaia spune că este păcat că Europa nu a reuşit să recunoască mai devreme pericolul reprezentat de Moscova. Dacă problema ar fi fost abordată mai devreme şi mai frecvent, unele războaie şi unele crime ar fi putut fi prevenite, spune ea.

Navalnaia visează să se întoarcă în Rusia

Iulia Navalnaia s-a declarat hotărâtă să lupte împotriva lui Putin şi a cerut cel mai puternic sprijin posibil din partea Occidentului, în cadrul acestui interviu luat de DPA într-o zonă de lângă Tegernsee, un lac din Alpii bavarezi, la sud de Munchen.

Soţia lui Aleksei Navalnîi spune că nu îi este frică, în pofida faptului că trăieşte cu un anumit grad de risc, un risc care va creşte dacă va face o treabă bună.

Ea mărturiseşte că visează să se întoarcă într-o zi în Rusia. „Vreau să trăiesc în Rusia. Copiii mei visează să se întoarcă în Rusia. Eu vreau să merg la mormântul soţului meu. Este foarte important pentru mine. Şi sper că voi putea face asta foarte, foarte curând. Visez să merg acolo cât mai curând posibil!”.

Navalnaia a primit vineri Premiul german pentru libertatea presei, care este decernat în fiecare an în cadrul Summitului Ludwig Erhard, un forum important care reuneşte reprezentanţi de seamă ai lumii politice şi de afaceri.

Iulia Navalnaia mai spune că nu vede în prezent o soluţie la conflictul din Ucraina. „Întreaga lume încearcă să găsească o modalitate de a rezolva această problemă”, dar nimeni nu a găsit încă o soluţie, potrivit ei.

Deşi admite că nu va fi o „soluţie simplă”, ea speră totuşi într-o reconciliere între ruşi şi ucraineni. „Dar Putin a pus ambele ţări într-o situaţie în care va fi foarte dificil să construim relaţii”, recunoaşte aceasta.

Ea nu a putut să spună când opoziţia rusă ar putea să destabilizeze regimul lui Putin. „Eu chiar sper şi cred că se va întâmpla mult mai devreme decât ne aşteptăm cu toţii. Nimeni nu ştie însă când şi cum s-ar putea întâmpla aceasta”, recunoaşte văduva disidentului rus.

Mulţi oameni în Rusia s-au săturat de război. „Nu îl susţin, dar le este foarte frică să o spună cu voce tare pentru că ar putea ajunge în închisoare în aceeaşi zi”, spune ea, adăugând că speră ca poporul să nu susţină o nouă mobilizare. „Dacă guvernul va încercă să mobilizeze din ce în ce mai mulţi oameni pentru război, rezistenţa la aceasta va creşte”, consideră ea.

În fine, Navalnaia a subliniat că Rusia nu este Putin. „Există mulţi activişti anti-război şi activişti anti-Putin. Ei au nevoie să audă că Occidentul îi sprijină”, afirmă ea, citează digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
o sa s**a p**a. a destabilizat intreaga lume si s-a scumpit nivelul de trai al oamenilor. acest sobolan trebuie sa fie starpit...
1
0
nu e sinucigas. El stie ca daca da cu bomba in secunda doi o are in kremlin.
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272