REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Izvorul Tămâduirii: Jandarmii au instalat garduri de protecţie la Mânăstirea Dervent

Izvorul Tămâduirii: Jandarmii au instalat garduri de protecţie la Mânăstirea Dervent

Replica API 17 aprilie 2015 | 06:33 189

Arhiepiscopia Tomisului s-a pregătit de un mare praznic

Arhiepiscopia Tomisului s-a pregătit de un mare praznic

Mii de ortodocşi sunt aşteptaţi astăzi la Mânăstirea Dervent. În toate lăcaşurile ortodoxe de cult de la oraşe şi de la sate, la Izvorului Tămăduirii, praznic închinat Maicii Domnului, se săvârşesc, după rânduială specifică Săptămânii Luminate, slujbe de sfinţire a apei, numită Agheasma Mică. După slujba de sfinţire, preoţii îi stropesc pe credincioşi cu apă binecuvântată şi cântă troparul: „Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvântează moştenirea Ta, biruinţa binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte, şi cu crucea Ta, păzeşte pe poporul Tău”. În credinţa populară, acest cântec de binecuvântare, rostit de preot în timp ce mulţimea credincioşilor este stropită cu apă sfinţită, are rol purificator, de îndepărtare a energiilor negative şi a pagubei.

Astfel, vineri, 17 aprilie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie, începând cu ora 09.00. Clerul şi credincioşii vor merge apoi, în procesiune, la Izvorul Tămăduitor, unde va fi săvârşită slujba de sfinţire a apei, Aghiasma Mică. 40 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa vor asigura măsuri de ordine publică, în scopul desfăşurării în condiţii de siguranţă, a ceremoniilor religioase prilejuite sărbătorirea hramului Mănăstirii Dervent - Izvorul Tămăduirii situată în satul Galiţa şi hramului mănăstirii Izvorul Tămăduirii-Înălţarea Sfintei Cruci situată în comună Crucea.

În vederea prevenirii oricăror situaţii de natură să tulbure ordinea publică, jandarmii au intrat în dispozitivul constituit la Mănăstirea Dervent, în data de 16 aprilie a.c., unde au instalat şi garduri de protecţie, menite a preveni busculadele care se pot produce în astfel de situaţii în care se înregistrează un număr mare de credincioşi. La asigurarea ordinii publice vor participa şi lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa.

Jandarmii constănţeni recomandă participanţilor: adoptarea unui comportament decent, în conformitate cu normele de convieţuire socială; respectarea indicaţiilor forţelor de ordine şi evitarea implicării în conflicte de orice natură; evitarea purtării la vedere obiecte de valoare care pot atrage atentia; acordarea unei atenţii deosebite bunurilor şi obiectelor personale (genţi, poşete, bagaje etc.); acordarea unei atenţii deosebite copiilor care se pot rătăci cu uşurinţă în mulţime; reamintim tuturor cetăţenilor faptul că pot solicita sprijinul Jandarmeriei prin apelarea Serviciului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă - 112 sau pot sesiza cea mai apropiată patrulă, atunci când sunt victimele unor fapte antisociale sau sunt martori la săvârşirea unor astfel de fapte.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272