REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

JALE la PRIMĂRIILE din judeţ! CURTEA de CONTURI a DESCOPERIT NEREGULI grave

JALE la PRIMĂRIILE din judeţ! CURTEA de CONTURI a DESCOPERIT NEREGULI grave

Replica API 10 martie 2021 | 00:29 7214

Primăriile din judeţul Constanţa au intrat în atenţia Curţii de Conturi. Mai exact, instituţia care exercită funcția de control asupra modului de formare, de administrare și de întrebuințare a resurselor financiare ale unităților administrativ-teritoriale a publicat în rapoartele privind finanţele publice locale pe anul 2019 neregulile descoperite la mai multe primării din judeţ. Printre acestea se numără şi UAT Mangalia, Cuza Vodă, Eforie, Siliştea, Pantelimon, dar şi altele.

Nereguli constatate la Primăria Cuza Vodă

La Primăria Cuza Vodă, Curtea de Conturi a constatat că în 2019 nu a fost asigurată funcţionarea serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân. În ceea ce priveşte serviciul de salubrizare care se realizează pentru întreaga populație, s-a constatat neîncasarea taxei de habitat de la toate gospodăriile beneficiare. La Serviciul Public de Alimentare cu Apă și Canalizare din subordinea UATC Cuza Vodă s-a constatat nestabilirea, neînregistrarea, nefacturarea și neîncasarea de la consumatorii de apă, locuitori ai comunei, a apei consumate din subteran în valoare de 447.868 lei. 448.

În perioada auditului, primar la Cuza Vodă era Viorel Dulgheru, din partea PNL.

Reabilitarea străzilor din Siliştea realizat cu nerespectarea principiilor nediscriminării

Raportul Curţii de Conturi scoate la iveală nenumărate nereguli şi la Primăria Siliştea: achiziționarea de servicii de proiectare tehnică pentru realizarea obiectivului de investiții ,,Reabilitare și modernizare străzi-Comuna Siliștea” s-a realizat cu nerespectarea principiilor nediscriminării, tratamentului egal, transparenței și bunei gestiuni în materia achizițiilor publice. Referitor la lucrările de extindere a rețelei publice de alimentare cu apă, s-a constatat că procesul de achiziție de lucrări/servicii nu se desfășoară sub toate aspectele cu respectarea cadrului legal și că la nivelul entității nu sunt întocmite documentele prevazute de legislația în vigoare. În perioada auditului, primar la Siliştea era Mihai Soare, din partea PSD.

Suma estimată a abaterilor comise de Primăria Mangalia, peste 24.000 de lei

Nici Mangalia nu a scăpat de ochiul vigilent al Curţii de Conturi. Instituţia care exercită funcția de control a constatat la acest UAT că prevederile inițiale ale bugetului pe anul 2019 la partea de venituri proprii au fost în sumă de 78.278.833 lei, prevederile definitive 131.722.605 lei și încasările efective în sumă de 54.614.685 lei, rezultând o supraestimare a veniturilor proprii cu suma de 24.406.169 lei. De asemenea, s-a constatat că pentru construcții recepționate pe bază de proces verbal de recepție la terminarea lucrărilor, în anul 2019, un număr de 5 titulari nu figurează înscriși în matricola impozit clădiri, rezultând impozit pe clădiri suplimentar de 889 lei. Curtea de Conturi a constat că suma estimată a abaterilor comise de Primărie este de peste 24.000 de lei. În perioada auditului, primar la Mangalia era Cristian Radu, din partea PNL.

Gheorghe Frigioi, fostul primar din Crucea

La Crucea s-au comis abateri privind modul de derulare a contractelor

În ceea ce priveşte Primăria Crucea, Curtea de Conturi a constatat, în 2019, abateri privind modul de derulare a contractelor de lucrări încheiate pentru realizarea obiectivelor de investiții derulate la nivelul unității administrativ-teritoriale, dar şi abateri cu privire la efectuarea de plăți în numerar reprezentând indemnizații de delegare și cheltuieli transport. În perioada auditului, primar la Crucea era Gheorghe Frigioi, din partea PSD.

Vasile Simion, Ghindărești

Primăria din Ghindăreşti, plăţi nelegale pentru drepturi de natură salarială

Curtea de Conturi a României a constatat în 2019 că Primăria din Ghindăreşti a efectuat plăți nelegale pentru drepturi de natură salarială. De asemenea, în procesul de planificare a achizițiilor publice aferente obiectivului de investiții „Întreținere/reparații drumuri comunale”, autoritatea contractantă a divizat contractul de achiziții publice în mai multe contracte distincte de valoare mai mică cu scopul de a evita aplicarea procedurilor de atribuire. În perioada auditului, primar la Ghindăreşti era Vasile Simion, din partea PNL.

La Istria, Eforie şi Ostrov s-au acordat indemnizaţii şi majorări salariale fără temei legal

La primăriile din Eforie, Istria şi Ostrov, Curtea de Conturi a costatat o serie de nereguli asemănătoare. Acordarea de premii, indemnizaţii şi majorări salariale fără temei legal. Astfel, Curtea de Conturi a constatat că la Istria s-au acordat nelegal în anul 2019 premii pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Istria în sumă totală de 21.505 lei. La Eforie, s-a constatat acordarea nelegală de majorări salariale în valoare de 115.681 lei personalului care prestează activitate în proiecte finanțate din fonduri europene, cu depășirea nivelul indemnizației lunare pentru funcția de viceprimar, iar la Ostrov, Curtea de Conturi a descoperit că primăria a oferit indemnizații în sumă totală de 5.582 lei, acordate fără temei legal persoanelor nominalizate în comisiile de licitație organizate la nivelul UATC Ostrov. De asemenea, acelaşi UAT a acordat nelegal către salariați ajutoare bănești cu ocazia sărbătorilor de Paşte, în sumă totală de 10.440 lei.

Cartele telefonice, plătite din banii primăriei

Nici Primăria Rasova nu a scăpat de controlul Curţii de Conturi. Aceasta a descoperit mai multe nereguli în cadrul UAT-ului printre care şi menținerea unor cheltuieli ineficiente și ineficace, prin plata unui număr foarte mare de cartele telefonice, peste numărul de persoane active angajate la nivelul Primăriei Rasova, contrar prevederilor legale care stabilesc măsuri privind restricții bugetare și de reducere a cheltuielilor publice. În plus, nu s-au realizat lucrări de reparații, modernizare și dezvoltare la rețelele de apă și canalizare cu consecința menținerii unui risc crescut de infestare bacteriologică a populației din comuna Rasova. În perioada auditului, primar la Rasova era Niculae Dragomir, din partea PSD.

La Gârliciu au fost contractate aceleaşi servicii de mai multe ori

Curtea de Conturi a României a constatat la UAT Gârliciu că au fost încheiate contracte de servicii conexe celor de investiții, precum întocmirea de studii de fezabilitate, proiecte tehnice, detalii tehnice și detalii de execuție, în condiții de nerespectare a principiilor care stau la baza achizițiilor publice, fiind efectuate cheltuieli nelegale de 59.500 lei prin contractarea acelorași servicii de mai multe ori, sub mai multe forme. În perioada auditului, primar la Gârliciu era PSD-istul Constantin Ciompoiașu.

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Primarul din Rasova a fost Maria Mitu, nu Nicolae Dragomir.
0
0
La baneasa trai pe plai juristi fara numar avocati si consilieri pentru garda de corp tot fara numar pensionari la fel sunt bani din taxe si impozite de banii disparuti de la impozite sau musamalizat
0
0
La Cobadin avem 3 juriste in acelasi birou si am mai angajat alte 9 functi si nu ne oprim aici!!! Sunt bani din taxe.
4
0
La Mangalia 24000 lei ? Verificati cati bani trebuie sa returneze primarul orasului Cernavoda dupa controlul curtii de conturi si amana returnarea prejudiciului pentru a se prescrie. Vorbim de milioane de lei nu 24.000 lei
0
0
v-am ciuruit cum dracu sa nu castig primaria daca puneam taxe cine ma mai vota toti ma injurau si ramaneam pe dinafara
0
1
Lasa ca isi face planu la incasari de MUIE piticul porno radu rahatish cristian spaima mangalistanului. Marsh la braila sau de unde mortii tai ai descalecat ordinarule! Muie primesc si votantii tai cei cu ochii oblici ca tine! Vaishamardecuruvostru
5
2
Gainariile sunt preocuparea Curtii si nicidecum jaful de milioane euro din primaria Constantei
10
2
sa le impute toate sumele primarilor ca doar ei au furat
8
1
De cand lumea romanii fut romani iar machidonii si tiganii sunt lasati in pace. Ne uram intre noi, ne meritam soarta.
11
0
La Eforie coruptia este-n floare. Primarul asigura consilieri locali ca nimeni nu le face nimic fiindca PNL este la putere. El spune ca dosarul lui penal este finalizat in favoarea lui !!!???? Jaf mare , poate revine curtea de conturi sa verifice si bani care s-au dat pentru bisericile din Eforii in functie de cum au facut campanie electorala. Pe Serban il vrem condamnat.
8
3
Eheee, la Tuzla si Agigea, toate bune, este? Cine stie , cunoaste!
6
3
Curtea de conturi a fost si cand guvernau moistii de la pesede. Directoorii trebuiesc dati afara si verificati de anaf
4
2
Coruptia ucide, toti intra in politica sa le sporeasca averea, nu fac pentru cetatenii urbei nimic, doar ptr ei!
9
0
La cogealac nu merge curtea de conturi unde vechiul primar si actualul primar care era vice au ras tot dar au mai fost si-n rapoet au gasit totul in re
8
1
La independenta fostul primar a furat 22de miliarde si nu sa antamplat nimic ,ba da partidul pnl la bagat la raja
9
35
La Baneasa idem ca toate celelalte la un loc
12
0
La Cobadin se angajeaza intr-o veseli ...3 juriste!!!! Pt Curcani era nevoie.
20
0
Ce s-a mai intamplat cu primarul de la Girliciu? Au fost demascati de cei de la RECORDER unde s-a vazut cu cine faceau afaceri cei de acolo. A fost arestat cineva? A fost recuperat prejudiciu? Cei de la DNA au facut ceva? NIMIC..ZERO BARAT...SI TARANOIUL ASTA NE ZAMBESTE IRONIC DINTR-O POZA.. ROMANIA TREZESTE-TE!!!!
17
0
Ati votat hoti ... hoti aveti ! Mai ales la Eforie ! Ce parere are reprezentantul Guvernului in teritoriu ... PREFECTUL ? Ca despre subprefect nu are rost sa vorbim : au numit idiotii de la USR-PNL o tataroaica de ... tineti-va bine : 27 DE ANI ! Pai ce experienta are tarancuta asta nohaica de la satul Poiana ?!?!?
21
3
Pai nu au bani pe mana? ce sa faca sa tina aproape alegatorii???
17
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272