REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Jandarmii constanteni vor cai si poligon de tragere acoperit

Jandarmii constanteni vor cai si poligon de tragere acoperit

Replica API 4 aprilie 2011 | 00:00 294

Din punct de vedere al dotarii, Gruparea Mobila este pe acelasi loc cu celelalte structuri din tara

Din punct de vedere al dotarii, Gruparea Mobila este pe acelasi loc cu celelalte structuri din tara

Personalul Grupării Mobile de Jandarmi Constanţa tânjeşte după un poligon amenajat şi dotat la standerde europene, pe care să-l folosească 24 din 24 şi în care condiţiile meteo să nu joace un rol important. Dorinţa există de mai mulţi ani, însă din lipsă de fonduri proiectul a rămas la stadiul de discuţii. La momentul actual, jandarmii se antrenează la Cumpăna, acolo unde primarul Mariana Gâju a acceptat în urmă cu 4 ani să le pună la dispoziţie o suprafaţă de 2 hectare pe care să-şi desfăşoare exerciţile periodice de tragere. Poligonul a fost special amenjat pentru jandarmi şi este omologat, susţine purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile Constanţa, Codrin Popoiu. Singura nemulţumire a militarilor este faptul că poligonul nu este acoperit. În plus, jandarmii ar dori ca unitatea să aibă în dotare şi cai, pe modelul colegilor de la Bucureşti.

Reporter: Cum a fost amenajat poligonul de la Cumpăna?

Codrin Popoiu: Poligonul de la Cumpăna a fost amenjat de noi, cu eforturi proprii. Am beneficiat de sprijinul multor autorităţi care şi-au dat concursul şi este singurul loc în care momentan ne desfăşurăm antrenamentele. Prezintă mici dezavantaje în sensul că atunci când vremea este nefavorabilă, activitatea se desfăşoară cu dificultate.

Rep.: Credeţi că un poligon închis este neapărat necesar în vederea efectuării antrenamentelor?

C.P.: Un poligon este o componentă importantă pentru o armă ca Jandarmeria. Momentan avem poligonul de la Cumpăna, dar dorim să evoluăm şi este normal să găsim o modalitate de a avea un poligon pe care să-l putem folosi 24 din 24, 165 de zile pe an. Dorim să fie un poligon acoperit, unde condiţiile meteo să nu joace un rol important şi să ne putem antrena zi de zi. La nivelul Grupării Mobile de Jandarmi Constanţa s-au făcut toate diligenţele astfel încât să găsim finanţarea necesară în vederea construirii a unui poligon la nivel europen. Încercăm să atragem inclusiv fonduri europene. Sunt fonduri care ar permite dezvoltarea unor astfel de proiecte şi singurul impediment o reprezintă cofinaţarea. Noi încercăm, facem eforturi, am purtat discuţii cu mai multe autorităţi, intenţii există din partea tuturor, toţi îşi dau concursul, dar deocamdată proiectul există doar pe hârtie. Toţi spun că este un proiect bun, dar apar detaliile tehnice şi preponderent cele de natură financiară.

Rep.: Ce fonduri ar fi necesare în vederea implementării proiectului?

C.P.: Valoarea proiectului se ridică la 300.000 euro.

Rep.: Unde ar putea fi amenjat acest poligon?

C.P.: În interiorul unităţii noastre. Avem mai multe locaţii unde am putea amenaja un poligon închis care să deţină toată aparatura necesară unei bune pregătiri. Aici mă refer la ţinte electronice, posibilitate de reglaj astfel încât să ne facem oricând antrenamentul, să ne corectăm tragerile, antifonare foarte bună.

Rep.: Câţi jandarmi se pregătesc în poligonul de la Cumpăna şi cât de des au loc antrenamentele?

C.P.: Peste 400 de jandarmi. Plus că şi colegii de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie vin şi execută şedinţe de tragere la Cumpăna. În mod normal jandarmii ar trebui să participe lunar la trageri. Este o obligaţie a meseriei noastre de a ne pregăti. Neavând un poligon acoperit, intervin costurile suplimentare, mă refer la cele legate de deplasare.

Rep.: Dintre poligoanele existente la nivelul judeţului Constanţa, care este cel mai bine organizat?

C.P.: Din informaţiile pe care le deţin este vorba despre poligonul colegilor de la Poliţia Constanţa, mai exact unde îşi are sediu şi DIAS-ul. În judeţul Constanţa mai există poligoane de tragere la Murfatlar, Mangalia şi Midia.

Rep.: Revenind la proiectul de amenajare a unui poligon închis, acesta este prevăzut şi cu sală de sport?

C. P.: Da. Proiectul este prevăzut cu sală de sport, cu grădiniţă pentru cei 100 de copii ai personalului. Proiectul acesta se pare că va avea sorţi de izbândă pentru că la nivelul Grupării funcţionaeză asociaţiile Grigore Alexandru Ghica - Filiala Constanţa şi Tomisul, unde donăm 2% din salariu, fonduri din care ne permitem să desfăşurăm activităţile sportive. Suntem plini de optimism şi încetul cu încetul sperăm să concretizăm aceste proiecte. Ne dorim ca şi Constanţa să fie al doilea oraş după Bucureşti care să aibă cai în dotare. Am găsit spaţiu şi Herghelia Mangalia este dispusă să ne ofere 12 cai.

Rep.: La nivel de ţară, Gruparea Mobilă de Jandarmi Constanţa pe ce loc se clasează la capitolul dotare?

C.P.: Din punct de vedere al dotării suntem pe acelaşi loc cu toate structurile din ţară. Spre deosebire de restul ţării, Bucureştiul are şi partea aceasta de jandarmi călare. Jandarmii constănţeni participă cu succes alături de colegii din Bucureşti sau din Craiova. Au participat la misiuni inclusiv la Timişoara. Dotarea noastră nu e chiar săracă. Deţinem autoturisme care ne permit o mobilitate bună, nu ascundem faptul că ne-ar mai fi necesare şi alte autoturisme, dar ne putem deplasa oriunde. Avem autoturisme Vito, Logan, autospeciale, autobuze.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272