REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Janes romanes? Dacă nu ştiţi ţigăneşte, poliţiştii au învăţat, să facă faţă în comunităţile cu probleme!

Janes romanes? Dacă nu ştiţi ţigăneşte, poliţiştii au învăţat, să facă faţă în comunităţile cu probleme!

Replica API 24 iunie 2016 | 00:04 14427

Se vrea întărirea capacităţii oamenilor legii din mediul

Se vrea întărirea capacităţii oamenilor legii din mediul

Că poliţiştii din mediul rural, şi nu numai, duc o luptă acerbă pentru menţinerea oridinii şi liniştii publice, mai ales atunci când este vorba despre comunităţi de romi, nu mai reprezintă o noutate. Astfel, se doreşte a se lua măsuri, fiind demarat un proiect, implementat de Inspectoratul General al Poliţiei Române. În perioada desfăşurării lui (2012 – 2016), au fost achiziţionate, din fondurile proiectului, autospeciale, costume de protecţie, imprimante, ambarcaţiuni, videocamere cu termoviziune şi staţii de lucru performante. Conferinţa de închidere a proiectului a avut loc la Slatina, pe 23 iunie anul curent.

Proiectul a fost implementat de Direcţia de Ordine Publică din cadrul IGPR, în parteneriat cu Universitatea din Geneva - Institutul Postuniversitar de Relaţii Internaţionale şi Studii pentru Dezvoltare şi Academia de Poliţie din Savatan. De asemenea, în cadrul acestuia sunt angrenaţi şi cercetători români din cadrul institutelor de cercetare ale Academiei Române, precum şi experţi naţionali în domeniul culturii şi limbii romilor. Prin această colaborare s-a urmărit extinderea conceptului de poliţie de proximitate în zonele rurale, pentru a garanta calitatea serviciului poliţienesc pentru toţi cetăţenii în mod egal, îndeosebi în zonele în care se află comunităţi dezavantajate din punct de vedere socio-economic şi prevenirea infracţionalităţii şi a victimizării, creşterea sentimentului de siguranţă pentru comunităţile rurale, precum şi intervenţia operativă a poliţiei în rezolvarea problemelor de ordin comunitar. În perioada 2012 - 206, au fost achiziţionate, din fondurile proiectului, 58 de autospeciale marca Dacia Logan, 10 autospeciale marca Dacia Duster, 1 autovehicul marca Renault Trafic, 2 ambarcaţiuni fluviale, 6 ambarcaţiuni mici, de patrulare, 4 videocamere cu termoviziune, 25 de costume de protecţie pentru poliţiştii din Delta Dunării, 120 de staţii de lucru performante, precum şi 150 de imprimante.

Poliţiştii au luat cursuri de limbă romă

De asemenea, în cadrul proiectului a fost înfiinţat un centru de limbă şi cultură romani, la Centrul de Formare şi Perfecţionare a Poliţiştilor „Nicolae Golescu” Slatina, spaţiile de cazare din cadrul centrului fiind dotate cu echipamente. Astfel, au fost desfăşurate cursuri de pregătire în limba romă pentru 320 de poliţişti, cursuri în domeniul poliţiei de proximitate pentru 45 de ofiţeri formatori în domeniul poliţiei de proximitate şi sesiuni de pregătire în domeniu pentru 2.500 de poliţişti din mediul rural.

Tot în cadrul proiectului, a fost întocmit, cu sprijinul experţilor elveţieni, manualul poliţiei de proximitate în mediul rural, au fost organizate forumuri de securitate locală în toate localităţile stabilite în cadrul proiectului împreună cu autorităţile locale şi reprezentanţii comunităţilor ţintă. Totodată, a fost efectuat un studiu sociologic privind relaţia dintre poliţie şi comunităţile rurale în localităţile selecţionate în proiect, cu sprijinul experţilor din cadrul Academiei Române – Institutul de Economie Socială şi un studiu comparat privind relaţia dintre poliţie şi minorităţi naţionale în context european, cu sprijinul experţilor din cadrul Academiei Române – Institutul de Economie Naţională şi Universităţii Petru Maior din Târgu-Mureş. Bugetul proiectului este de 2.505.882 CHF, dintre care 2.130.000 CHF finanţare nerambursabilă și 375.882 CHF co-finanțare din partea Inspectoratului General al Poliției Române.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367