REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
15.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Jean-Claude Juncker îşi moderează atitudinea faţă de Viktor Orban

Jean-Claude Juncker îşi moderează atitudinea faţă de Viktor Orban

Replica API 3 mai 2019 | 00:00 363

Jean-Claude Juncker

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a exprimat într-un interviu publicat joi de săptămânalul ungar HVG o atitudine mai conciliantă faţă de premierul Ungariei, Viktor Orban, transmite Reuters.

Partidul lui Orban, Fidesz, este suspendat temporar din Partidul Popular European, de centru-dreapta, iar guvernul de la Budapesta se confruntă cu o procedură de sancţionare din partea Uniunii Europene, pentru nerespectarea statului de drept.

Cu toate acestea, Juncker şi-a exprimat în interviul citat de Reuters "cel mai mare respect pentru Orban". "L-am admirat pentru curajul său când a cerut retragerea trupelor sovietice. A fost eroul meu şi nu voi uita niciodată rolul-cheie pe care l-a jucat în tranziţia de succes către democraţie", a menţionat oficialul european.

În 2015, Juncker l-a numit în glumă pe Orban "dictator", în comentarii făcute într-un moment în care credea că nu este în direct. Relaţia dintre cei doi s-a deteriorat pe măsură ce guvernul ungar s-a orientat spre extrema dreaptă şi a adoptat o politică dură faţă de migraţie.

Juncker a declarat revistei HVG că nu crede că Orban este un dictator, dar a refuzat să spună dacă prim-ministrul ungar este un democrat.

În general, preşedintele CE şi-a manifestat optimismul faţă de rezistenţa UE la ascensiunea recentă a partidelor populiste. Uneori "guvernele îşi asumă nerespectarea valorilor noastre comune în privinţa anumitor tensiuni, dar sunt sigur că asta se va rezolva, deoarece statul de drept este baza construcţiei europene", a spus el.

În interviu, Juncker a apreciat ţările din grupul de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria) pentru "dezvoltarea lor remarcabilă" şi "reformele curajoase" care au urma aderării la Uniunea Europeană, în 2004.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cat despre iohanis ce sa facem cu el? ii dam vot contra
0
0
Labagiu batran, linge unde a scuipat fiindca aceste tari au fost bagate in seama de americani si acum le este frica sa nu paraseasca UE. Ce facem noi cu Iohanis ca ne duce la prapastie?
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212