REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

JO 2020 - Canoe: Cătălin Chirilă - Cred că e prea mult spus medalie, obiectivul meu este finala A

JO 2020 - Canoe: Cătălin Chirilă - Cred că e prea mult spus medalie, obiectivul meu este finala A

Replica API 8 august 2021 | 09:32 720

Canoistul român Cătălin Chirilă a declarat, vineri, că obiectivul său este în primul rând calificarea în finala A a probei de canoe simplu pe 1.000 m la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

''Cred că e mult spus medalie, obiectivul meu este să concurez în finala A. Până să ajung aici la Jocuri aşa mi-am propus. Dacă voi concura în proba de simplu, mi-ş dori din tot sufletul să ajung în finala A, pentru că de aici mă voi lansa mai departe. Este clar că dacă aş reuşi să prind finala A aici la Jocuri, la Europenele şi Mondialele din următorii ani aş putea să evoluez frumos. Ăsta e obiectivul meu, ce este mai sus este un bonus'', a declarat Cătălin Chirilă după calificarea în semifinalele probei de canoe simplu pe 1.000 m, când a fost întrebat dacă poate lupta pentru podiumul olimpic.

Chirilă şi Victor Mihalachi au ocupat locul 5 în finala de la Canoe dublu pe 1.000 m, dar sportivul tulcean tatonează proba de simplu 1.000 m, după ce colegul său de barcă se va retrage la finele Mondialelor din septembrie.

''Eu, acestei probe de canoe simplu pe 1.000 m nu i-am dat prea mare importanţă, dar pe parcursul pregătirii, şi anul acesta şi în trecut, îmi spuneam şi îmi doream ca în viitor, după ce se va lăsa Victor Mihalachi, să mă reprofilez într-un fel, să încep să concurez la canoe simplu pe 1.000 m. În 2016, în ultimul meu an de juniori, eu am excelat în această probă, am două medalii, argint la Europene respectiv argint la Mondiale. Am zis că un mare plus pentru mine şi m-am gândit că Jocurile Olimpice ar putea fi o rampă de lansare în această probă'', a spus Chirilă, scrie Agerpres.

Tactica lui Cătălin Chirilă a fost simplă şi a dat roade în prima cursă. A mers în ritmul celui mai bun şi în final chiar l-a depăşit: ''Pentru că am urmărit cursele până acum, îmi cunoşteam adversarii, dar sincer să fiu nu ştiam ce pot eu. Pentru că nici măcar o pistă de control nu am tras la simplu pe 1.000 m, doar în dublu, pentru că ne pregăteam strict pentru această probă olimpică. Dar mi-am propus să fiu aproape de liderul seriei sau de cel mai bun şi să mă ţin de el până la finiş. Întâmplarea a făcut să fie cubanezul (Jose Pelier Cordova), pe care l-am şi bătut la finiş. Nu a fost o cursă aşa de grea, pentru că primele două locuri mergeau mai departe, în semifinale, iar ceilalţi nu mai aveau rostul să tragă, să-şi epuizeze forţele, pentru că peste două ore urmau sferturile de finală. Am avut o cursă destul de slăbuţă, ca şi concurenţă. Apa a fost rapidă, chiar dacă a fost vânt de faţă, iar timpul nu a fost excelent, dar şi eu am terminat cursa cu ceva rezerve''.

În semifinale, acel vânt de dreapta care a bătut în cursele de canoe va avea un rol determinat în desfăşurarea cursei a opinat Cătălin Chirilă: ''Aici pe pistă, de când am venit noi la Jocuri, am observat că vântul bate mereu pe partea dreaptă, e predominant din dreapta faţă sau spate. Din acest motiv, dreptacii sunt foarte avantajaţi, faţă de stângaci. Aşa că am simţit ceva probleme pe la cârmă, dar în seria mea am avut norocul că majoritatea au fost stângaci, doar unul dreptaci, mai slăbuţ şi nu ne-a făcut probleme. Dar în celelalte serii, în vânt au rezistat mai bine dreptacii şi chiar au făcut timpi mai buni decât noi''.

Printre favoriţii din prima semifinală se numără cehul Martin Fuksa, campion european en titre la 1.000 şi 500 m, cel pe care Chirilă îl va lua ca reper în cursă: ''În semifinale, concurenţa este clar la un nivel foarte înalt, am văzut semifinalele, eu sunt pe culoarul cinci. Mă gândesc ca vântul să fie la fel de uşor ca azi, pentru că se va pune un vânt mai puternic de dreapta e clar că voi avea probleme mai mari. Iar în semifinala mea suntem doar trei stângaci şi restul cinci dreptaci. Iar unul dintre ei, cehul Martin Fuksa, este chiar campionul european de anul acesta, atât la 1.000 m, cât şi la 500 m. Dar mi-am propus ca în serii să ţin pasul cu cehul şi să merg până la finiş în acelaşi ritm cu el, dacă voi reuşi. Voi încerca să dau totul, nu am nimic de pierdut. Mă simt pregătit. Proba de dublu m-a epuizat, ce-i drept, m-am resimţit după acele curse din semifinale şi finală, dar am făcut refacere, pot spune acum că m-am refăcut 100% şi mâine cred că voi da randament maxim. Toţi sportivii din semifinale sunt la un nivel foarte înalt, dacă au ajuns aici şi e clar că diferenţa este făcută de mici detalii. Dar eu cred că am o mică şansă să vin pe locul patru, să mă calific la limită. Sau poate şi mai în faţă, pentru că nicio cursă nu seamănă cu cealaltă, fiecare nouă zi poate aduce surprize''.

Kaiacul şi canoea au adus României o zestre de 34 medalii olimpice, dintre care zece de aur, zece de argint şi 14 de bronz. Ultimul aur a fost cucerit la C2-1.000 m de Florin Popescu, actualul antrenor al lotului olimpic de canoe, şi Mitică Pricop, medaliaţi şi cu bronz în proba de 500 m. De la Sydney, kaiaciştii şi canoiştii români nu au mai urcat pe podium la Jocurile Olimpice de 21 ani.

Chirilă şi Alexandru Novac, calificat în finala de la suliţă, sunt ultimii sportivi români care vor evolua în întrecerile olimpice, sâmbătă, în penultima zi a Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272