REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.7° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
18.7° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Judecătoarea Andreea Ianca a refuzat să judece dosarul de corupție al lui Cristian Radu! Vezi de ce!

Judecătoarea Andreea Ianca a refuzat să judece dosarul de corupție al lui Cristian Radu! Vezi de ce!

Mirela PASCAL 28 noiembrie 2023 | 00:00 6502

Primarul din Mangalia, Cristian Radu, și alte șapte persoane, au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Printre cei trimiși în judecată alături de Radu Cristian se află secretarul primăriei Mangalia, Petrina Boiță, dar șefa Direcției Economice, Diana Ionela Fotin. Mai precis, este vorba despre un dosar care vizează achiziția unor contracte de servicii juridice, încheiate cu Casa de Avocatură „Grimberg şi Asociaţii“. Deși dosarul a ajuns în instanță încă din vară, judecarea cauzei nu a început. Doi magistrați au formulat cereri de abținere, una a fost admisă, cealaltă respinsă!

Judecatoarea Andreea Ianca a refuzat sa judece dosarul de coruptie al lui Cristian Radu! Vezi de ce!Curtea de Apel Constanța și Cristian Radu

Primarul Mangaliei, Cristian Radu, a fost trimis în judecată în dosarul care vizează achiziția unor contracte de servicii juridice, încheiate cu Casa de Avocatură „Grimberg şi Asociaţii“. Numai că judecarea lui Radu a început cu stângul. Doi magistrați au refuzat judecarea cauzei. Inițial, speța i-a revenit judecătoarei Ileana Anastasiu însă aceasta a formulat cerere de abținere, cerere care a fost admisă, luna trecută, așa că Radu și ai lui au ajuns pe mâna Andreei Ianca. Dar, ce să vezi?! Și aceasta a formulat cerere de abținere.

În general, când un procuror se abține de la judecarea unui dosar, înseamnă că există un motiv de incompatibilitate. Ori există legături de rudenie cu inculpatul/inculpații sau a mai judecat speța și în trecut. Nu există, însă, incompatibilitate în cazul Andreei Ianca, pentru că declarația de abținere i-a fost respinsă, pe 14 noiembrie, de către președintele instanței.

UAT Mangalia, obligată să plătească 2.800.000 casei de avocatură

Reamintim că în perioada 2012-2015, urmând decizia lui Radu Cristian, au fost inițiate spre adoptare patru proiecte de hotărâre de consiliu local, care poartă avizul de legalitate al secretarului Municipiului Mangalia, în legătură cu angajarea de avocați care să realizeze activitatea de asistență și reprezentare în instanță pentru Consiliul Local Mangalia, Municipiul Mangalia și Primarul Municipiului Mangalia. Astfel, edilul Radu Cristian a preferat să apeleze la costisitoarea casă de avocatură, deşi avea compartiment juridic în Primărie, unde îşi desfăşurau activitatea 8 angajaţi (consilieri juridici). În anul 2015, a fost sesizată DNA Constanța, cu privire la faptele comise de Radu, în dauna municipiului Mangalia, iar ulterior baronul s-a ales cu sechestru pe avere, în același dosar. 

Judecatoarea Andreea Ianca a refuzat sa judece dosarul de coruptie al lui Cristian Radu! Vezi de ce!dispoziția privind instituirea sechestrului

În dosar mai sunt implicate secretarul Municipiului Mangalia, Petrina Boiță, Dumitrana Romulus, dar și avocatul care a beneficiat de banii puși la dispoziție de Radu, cât și alte persoane care ar fi favorizat încheierea contractelor cu firma de avocatură.

Precizăm că Radu s-a aflat în scandal cu firma de avocatură, căreia nu i-au fost achitate unele onorarii astfel că aceasta a acționat în judecată Municipiul Mangalia, prin primar. UAT Mangalia a fost obligată să plătească aproape 2.800.000 de euro casei de avocatură.

Fostul coleg de la Garda Financiară a lui Radu, și el pe lista suspecților și cu sechestru pe avere

Călin Didi George are și el calitatea de suspect. Acesta este director executiv la Primăria Municipiului Mangalia, mai exact Șef la Achiziții și mâna dreaptă a lui Radu. A fost consilier la Garda Financiară, când Radu era șef, dar o mai făcea și pe șoferul pentru Radu, atunci când era nevoie. Soția lui Didi George lucrează și ea în Primăria Mangalia. Are sechestru pe avere până la concurența sumei de 12.703.233,15 lei.

Judecatoarea Andreea Ianca a refuzat sa judece dosarul de coruptie al lui Cristian Radu! Vezi de ce!

O altă persoană suspectă este Maria Negru, consilier în primăria Mangalia, care are sechestru pe avere până la concurența sumei de 965.354,28 lei.

Oficial de la DNA 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

  • Radu Cristian, la data faptelor și în prezent primar al municipiului Mangalia, județul Constanța, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, și
  • Boiţă Petrina, la data faptelor secretar al municipiului Mangalia, județul Constanța,
  • Dumitrana Romulus, la data faptelor administrator public al municipiului Mangalia, județul Constanța și persoană delegată cu atribuţii de Primar,
  • Călin Didi George, la data faptelor director în cadrul Direcţiei juridice şi de administraţie publică locală şi ulterior director în cadrul Direcţiei de achiziţii publice şi programe de dezvoltare din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
  • Vlădescu Daniel, la data faptelor șef al Serviciului Juridic din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
  • Fotin Diana-Ionela, la data faptelor Director al Direcţiei de Management Fiscal şi Control din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
  • Negru Maria, la data faptelor funcționar în cadrul Compartimentului Control Financiar Preventiv Propriu al Primăriei Municipiului Mangalia, Avocat în cadrul Baroului București, toți pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

„În perioada octombrie 2014 – decembrie 2017, inculpatul Radu Cristian, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o societate de avocatură, reprezentată de inculpatul avocat în cadrul Baroului București, trimis în judecată în prezenta cauză, un număr de 95 de contracte având ca obiect asistenţa juridică şi reprezentarea primăriei municipiului Mangalia în dosarele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi altor organe judiciare sau jurisdicționale. Este de precizat faptul că o parte dintre acestea ar fi fost încheiate în condițiile în care, la nivelul primăriei Municipiului Mangalia, existau deja contracte de asistenţă juridică încheiate cu o altă societate de avocatură, în care ar fi fost prevăzute onorarii și de peste 200 de ori mai mici față de cele stabilite în noile contracte.

În contextul menționat mai sus, primarul Radu Cristian ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți șase inculpați, funcționari publici, care ar fi întocmit și semnat diverse acte (referate de necesitate, caiete de sarcini, etc.), ce ar fi stat la baza organizării unor proceduri formale de achiziție a serviciilor judiciare menționate mai sus.

Ca urmare a demersurilor menționate mai sus, primăria municipiului Mangalia a fost prejudiciată cu suma totală de 13.675.922 lei. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Primăria municipiului Mangalia a comunicat faptul că nu se constituie parte civilă în procesul penal. Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Constanţa cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. „Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, au transmis reprezentanții DNA Constanța.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Iuseine cat ai dat ? Am inceput si eu sa fac ceva mia zis unu ca ma ajuta da am inteles de la lume ca ia banii si nu da mai departe a avut belele sormea
3
1
Atunci sa refuze și pensia speciala
5
3
Poate nu are chef sa judece. Oricum are pensie specială și nu Răspunde pentru nimic!!!!! Halal țara!
9
3
Au scoso din schema pentru ca au pe cine inlocui care este sgeata capitalei doar se lauda ca cu 5 mil ea cu suspendare
6
3
ma pis pe mangalia si pe mangalioti/mangalieni.Ouie Mzzy
1
5
eu refuz ca sa mai platesc taxe catre Statul Roman!?
7
0
Cat ai dat Iuseine ?
5
2
Ce aveți ma de sunteți rai eu ridic o vila mare fără autorizații pe horea closca chiar în fata lu șefu de la politia locala Călin și oamenii a fost înțelegători cu mine a zis ca nui nimic fac acte după aia am dat și șpagă normal sa bage actele
9
3
Daca chiar aveti niste specialisti in investigatii, verificati daca contractele cu avocatii au avut alta procedura decat cea cu transportul public a lui Maganu, rechizite de birou ale lui Leo Tanase, contracte cu presa, contractele de avocat a lui Paul Foleanu de la ADPP si Goldterm , etc, toate au avut la baza aceeasi procedura implementata de aceeasi oameni. Doar ca in cazurile prezentate castigau pers nominalizate, in cazul avocatilor a castigat orasul . Cand executu THR cu 55 miliarde lei vechi, DMHI cu 33 miliarde , SEBAT cu 22 miliarde, CRACIUN cu 39 miliarde, Callatis cu 39 miliarde si multe altele , cred ca trebuie sa analizeze cineva cine a avut foloase si cine nu a avut. Toate s-ar lamuri daca primarul ar lasa bunul simt la o parte si ar arata oamenilor exact realitatea in acest caz studiat ;i inchis de multe alte institutii ale statului .
6
2
Bai cunoscatorilor verificati daca nu cumva avocatii primariei au fost inlaturati pentru ca au formulat aparari de a nu se da terenurile lui Maganu, Moldovan. Costel Minca, Sebat, Linica Stan , au cerut desfiintarea contractelor ilegale, au constatat ca printr-o asociere smechera Iorgus a facut un contract cu Adamescu de 8,5 milioane de euro si au ajuns banii la administratorii lui, s-au trecut ilegal terenurile in privat pentru a fi vandute. S-au executat firme mari din oras care nu au platit niciodata taxe si impozite la bugetul local : DMHI , THR, SEBAT , CRACIUN, . S-a creat un subiect poleit cumva juridic ca sa se ascunda adevaratele probleme. M-ai aveti parcari in oras si statiuni ,NU , mai aveti terenul si plaja dintre Saturn si Venus NU . De ce ? Le-a execuatCALLATIS pentru penalitati de 8.000.000 de euro -DA ati auzit bine . De ce ? Pentru ca le-a fost anulate contractele avocatilor. Toate casele situate in incinta Spitalului pe un teren retrocedat ilegal au ramas la loc.
8
2
doamne ce smecher este acest om ,si cand era la garda financiara ,prapad facea cu uni iar cu alti ii ajuta ...pacat ca l- ati ales ca primar a distrus mangalia .!!
11
1
asa magistrati ati vrut, asta aveti, vom vota aur sa ne scape de asa ceva
6
10
...lantul e lung , cand se rupe o za se sudeaza repede!asai peste tot cand legile se fac aiurea ,cu interpretari ...discutabile ani de zile !
5
1
Cu asa secretara ca boita,o familie de infractori ia fura la primarie cu fiisu puscarias spagar la ANAF si-au facut hotel in centrul Bucurestiului
12
3
Frumos număr de magie executat de Cristi Radu .Uite judecătorul, nu e judecătorul! Ai impresia că nu se vede influența ta,Radu,nu i așa? Ești doldora după 3 mandate .Impostor la costum.
15
8
ai ruinat Mangalia, ai demolat ai stricat iar din spate nimic, bani aruncați degeaba, puteam face ceva in acest oraș, un mall, un bazin, un cinema, bani ai cheltuit pe asfalt apoi iar spart și iar asfalt, rușine să îți fie,cei din cartier coloniști nu au trotuare că le ai făcut zob pe toate,și din câte erau ok sa mearga un copil ferit de mașini ai făcut doar două din zeci cate erau, rușine să îți fie și cum ți ai bătut joc de acest oraș așa sa își bată din d zeu de tine nesimțirea e la tine acasă, tu cu sleata ta de hoți și bine pusi în funcții de tine aduși de la ct de parcă Mangalia are doar p****i! sa dispari idiotule! da când nu e cap e vai de picioare când te aleg unii pt un tort alții pt o felicitare! sa i dam la m... lu ciuraru și lu condruz ăla care tot arată că va tineti de treabă, de făcut zob că de refăcut la anul și la multi ani, un caracter infect și un hot de la Garda financiară asta ești pitic cu pla mica!
22
5
Nimic nou sub soare. Mangalia este condusă de o gașcă de tâlhari și supusă unui jaf sistematic. De mai mulți ani...
22
6
pa pușcăriei cu toți acești menționați mai sus, și aveți grijă pe Mihaela Călin , e mânjită până în dinți, la fel și mosul ei didi, plimba mertane fiisa , din salariu de bugetar, mare hoție in aceasta primărie ,se sifonează bani la greu,vedeti și pampalaul.de Jean care face așa zisul noul stadion tot cu dedicație lucrarea că este soțul unei consiliere deci...mana in mana aceasta mafie de care speram sa scăpăm la vara nu v ar mai satura d zeu pe toți jeggurilor să luați cu voi ce a luat și ăla de al Sibiu ...
17
6
in 2015 - tare pana una alta mie mi-a scazut temperatura la calorifere asa anemica cum era cu 10 grade si afara sunt 2
13
6

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436