REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.1° Constanța Mie., 4 Dec. 2024
Anul XX Nr. 6933
4.1° Constanța Miercuri, 4 Decembrie 2024 Anul XX Nr. 6933
 

Judecătoarea care lua mită de la interlopi a scăpat de condamnare

Judecătoarea care lua mită de la interlopi a scăpat de condamnare

A.F. 16 martie 2023 | 17:56 3250

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus joi încetarea procesului penal împotriva judecătoarei Elena Burlan-Puşcaş, care primise în primă instanţă o condamnare de 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru corupţie, după ce faptele s-au prescris.

Judecatoarea care lua mita de la interlopi a scapat de condamnare

În iulie 2020, Elena Burlan-Puşcaş a fost condamnată de Curtea de Apel Bucureşti la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru luare de mită, scrie Agerpres. La judecarea apelului, Instanţa supremă a constatat că faptele de care este acuzată judecătoarea s-au prescris, fiind aplicate în acest sens două decizii ale Curţii Constituţionale. În consecinţă, condamnarea de la prima instanţă a fost anulată.

"Desfiinţează sentinţa penală atacată şi, rejudecând, în baza art.396 alin.1 şi 6 Cpp raportat la art.16 alin.1 lit.f Cpp, art.154 alin.1 lit.b Cpp şi art. 5 Cp, cu referire la art.155 alin.1 C.pen., interpretat prin deciziile nr. 297/2018 şi nr.358/2022 ale Curţii Constituţionale a României şi decizia nr. 67 din 25.10.2022 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, încetează procesul penal faţă de inculpata Burlan - Puşcaş Elena, sub aspectul săvârşirii a patru infracţiuni de luare de mită, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale", se arată în decizia Instanţei supreme.

Pe de altă parte, judecătorii au dispus confiscarea sumei de 10.000 euro, bani luaţi ca mită de judecătoarea Burlan. Judecătoarea Elena Burlan-Puşcaş a fost suspendată în funcţie în mai 2018, însă, după ce dosarul ei a fost închis, va primi toate salariile restante, ea având şi vechimea necesară pentru a beneficia de pensie specială.

Elena Burlan-Puşcaş a fost trimisă în judecată de DNA sub acuzaţia că a luat mită suma totală de 63.000 de euro de la membri a două clanuri de interlopi. Astfel, în anul 2009, judecătoarea avea pe rol un dosar în care membri ai clanului Vică din Chitila erau acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni cu violenţă (tentativă de omor calificat, şantaj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice). Ea a acceptat să primească suma de 10.000 de euro pentru a dispune înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu şi alţi 30.000 de euro pentru a pronunţa o hotărâre de condamnare cu suspendare faţă de toţi cei nouă inculpaţi din dosar. Banii ar fi fost primiţi prin intermediul unei ghicitoare, cu care judecătoarea avea o relaţie apropiată. Concret, prezicătoarea o vizita pe Elena Burlan acasă, dar şi la locul de muncă - Tribunalul Bucureşti - unde presta servicii de ghicit. De asemenea, Elena Burlan-Puşcaş a avut în vara anului 2010 spre judecată un alt dosar, în care cinci interlopi erau acuzaţi de tentativă la omor calificat, după ce au atacat cu bâtele un bărbat care făcea parte dintr-o grupare rivală. În acest caz, judecătoarea a fost acuzată de DNA că a primit suma de 8.000 de euro pentru a dispune înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu şi alţi 15.000 de euro pentru a dispune pronunţarea unei hotărâri de condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei faţă de patru dintre cei cinci inculpaţi.

Mai mult, cu privire la cel de-al cincilea inculpat din dosar, spune DNA, deşi minor la data săvârşirii infracţiunii pentru care a fost judecat, Elena Burlan-Puşcaş a pronunţat o pedeapsă cu executare, deoarece tatăl acestuia a refuzat să plătească suma solicitată de magistrat. Ulterior, în ambele cauze, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis apelurile Parchetului şi au pronunţat pedepse cu executare faţă de autorii infracţiunilor de tentativă de omor calificat, pedepse cuprinse între 5 şi 8 ani. Elena Burlan este soţia lui Marcel Puşcaş, preşedintele clubului FCU Craiova.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Totuși numai dacă ea cerea continuarea procesului penal și era achitată am putea vorbi pe deplin de reintegrare cu despăgubiri.Pentru că C.pr.pen.vorbeste să se acorde despăgubiri doar in caz de achitare.In plus,este de reținut că incerareat procesului penal pentru prescrierea rasp.penale presupune constatarea definitivă că faptă penală ce constituie infracțiune s-au comis.Iată de ce s-a menținut confiscarea specială a mitei.
0
0
Pentru astia incdrati la categoria oameni cu drepturi speciale in Romania si pentru privati beneficari de contracte cu statul si ceilalti privati care cotizeaza la partide sau au neamuri printre politicieni sus pusi nu exista lege in Romania,asta se stia demult,dar o hotie pe fata atat de mare ca acum decand sau unit PSDisti cu PNLelisti"adica cele mai mari partide cu politicieni de dreapta cu cei de stanga nu a fost niciodata in Romania.
2
0
Mai dureros e ca ii ajuta pe infractori. Daca intra un hotz peste ea in casa si ii agresa, tot asa o lalaia pana se prescriau faptele?
7
0
Foarte frumos! Incurajati tuneretul sa ciordeasca, ca se prescriu faptele!
7
0
Daca furam eu 2 găini nici nu dura procesul 2 luni că deja aveam ani dați la poarta albă, rasa voastră de judecători vreți pensii speciale
13
0
Cum plm beneficiaza de prescrierea faptelor doar de alde valcov si de alde astea?
14
0
Justitia romana, in loc sa dea exemple, ea, justitia, incurajeaza. Pai cum sa nu ceara spaga si alti judecatori, daca ei intre ei se acopera si taraganeaza dosarele pana se prescriu faptele? Mai aveti incredere in justitia romana? Cred ca cea mai mare pedeapsa era sa fie exclusa din magistratura, sa ramana fara pensie speciala si asa poate nu aveau curaj si alti judecatori sa se manjeasca. Pentru ce lua spaga, pentru a acoperi niste infractori. Ce faceau infractorii, faceau rele! Vai de steaua noastra! Ii mai platim si salariile restante, joac-o pe asta!
13
0
Unde esti tu Tepes, Doamne...!
12
0
ca asta e tara pwlii !!! Mwie justitiei cu kkt !!!
10
0
nu știu cu cât plătiți jurnalismul ăsta dar nici chiar așa pe prima pagină, să vă fie rușine, aveți facultate, bac de toate dar tot la clasele generale ați rămas cât despre articol în sine, ne-am obișnuit să fim conduși de oameni corupți
5
0
am și uitat era Nicolae Rotaru ... nu e departe de bacău , tot pe acolo
6
0
Învață să scrii dragă jurnalist-ul, se scrie dreaq " Judecătoarea care lua-IA mită de la interlopi a scăpat de condamnare " Îți mulțumesc doamna profesoară de la școala Ion Rotaru generală 5 - 9 că m-ai lăsat corijent, te iubesc să faci bine să îmi pui 10 de 3 și 2 te pup
7
0
Speranțe?Lăsați o lată.
6
0
r*mânia lucrului bine făcut
8
0
La cati judecatori de tepa japitei asteia le platim salarii de 5000 de euro sau pensii speciale la fel de nesimtite. Dar meritam sa fim tratati asa, pentru ca le permita sa faca astfel de furaciuni.
15
1

REPLICA


LOTO

6/49
362716462332
5/49
14328401239
joker
1636354139