REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

JUDECĂTOAREA Corina JIANU şi Nicolae MATEI, CONDAMNAŢI la ANI GREI de ÎNCHISOARE

JUDECĂTOAREA Corina JIANU şi Nicolae MATEI, CONDAMNAŢI la ANI GREI de ÎNCHISOARE

Replica API 21 noiembrie 2020 | 10:54 15872

Curtea de Apel București s-a pronunțat vineri, 20 noiembrie, în dosarul în care fostul primar din Năvodari, Nicolae Matei, a fost condamnat pentru infracțiuni de corupție. Este vorba despre speța privind retrocedările de terenuri.

Nicolae Matei

Matei a fost condamnat la 9 ani cu executare. Judecătoarea Corina Eugenia Jianu, acuzată de luare de mită, a fost condamnată la 7 ani.

Victoria Căpățână, inculpată în dosar, a fost condamnată la 4 ani și 6 luni de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, Isidor Gurgu, acuzat de spălarea banilor proveniți din vânzarea unor terenuri provenite din retrocedările frauduloase, a primit 4 ani de închisoare, Constantin Florin Ivdu, acuzat de spălarea banilor, a bifat 3 ani cu executare, iar Alexandru Manu, fost președinte al clubului de fotbal Săgeata Năvodari, a fost achitat de instanța de judecată.

Ce spun procurorii!

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:

În perioada 2010 – 2011, în calitate de primar al oraşului Năvodari şi de preşedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Năvodari, inculpatul Matei Nicolae a procedat la reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri situate în intravilanul localităţii Năvodari, pe malul Mării Negre, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează desfăşurarea acestei proceduri administrative, dar şi a dispoziţiilor definitive şi irevocabile ale instanţei de judecată.

Prejudiciu de 25 de milioane de euro la Primăria Năvodari

Astfel, s-a produs un prejudiciu în dauna primăriei Năvodari de 104.988.896 lei ( aprox. 25 milioane euro), reprezentând contravaloarea terenurilor respective, cu obţinerea unor importante avantaje patrimoniale de către persoane apropiate.

La data de 23 iulie 2012, inculpatul Matei Nicolae și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din funcția de primar al orașului Năvodari, legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț derizoriu, a trei terenuri în suprafaţă de 20,6419 ha, 15,9850 ha şi 25,090 ha. Astfel a fost provocată o pagubă de 1.853.970,4 lei în dauna primăriei Năvodari, respectiv diferența dintre suma de 2.129.480 lei (reprezentând valoarea reală de circulație a terenurilor) și suma de 275.509,6 lei (reprezentând prețul plătit de cumpărător pentru cele trei terenuri), fiind obținute foloase necuvenite de cumpărătorul bunului. Contractul de vânzare-cumpărare pentru cele trei terenuri, aparținând domeniului privat al orașului Năvodari, a fost încheiat în numele SC Dormarbib Group de inculpatul Gurgu Isidor, cunoscând că cele trei terenuri provin din săvârşirea unei infracţiuni de către primarul Matei Nicolae.

Într-un demers separat, la data de 20 decembrie 2012, inculpatul Matei Nicolae, exercitându-şi în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din funcţia de primar al oraşului Năvodari, a încheiat un contract de schimb cu sultă (sumă de compensare) autentificat la 20.12.2012 la un biroul notarial. Prin acesta, el a transmis și respectiv urma să transmită dreptul de proprietate asupra a patru terenuri, în suprafaţă totală de 12.055 m.p. şi a achitat o sultă de 2.592 lei, iar în schimb, a primit de la SC Dormarbib Group SRL suprafaţa de 7.315 m.p. teren, situată în intravilanul oraşului Năvodari. Astfel, s-ar fi putut provoca o pagubă de 4.919.932 lei în dauna primăriei Năvodari, reprezentând diferența dintre valoarea de circulație a terenurilor schimbate și care urmau să fie schimbate (5.846.780 lei) de către orașul Năvodari plus sulta de 2.592 lei și valoarea de circulație a terenului schimbat de SC Dormarbib Group SRL (929.440 lei) precum şi un folos necuvenit SC Dormarbib Group SRL.

În perioada 1 septembrie 2010 – 21 mai 2014, în calitate de primar al orașului Năvodari, inculpatul Matei Nicolae a efectuat mai multe plăți către Asociația Fotbal Club Săgeata Năvodari, în cuantum total de 12.653.000 lei, cu încălcarea dispozițiilor legale aplicabile în domeniu.

O parte din această sumă de bani, respectiv 2.269.510,00 lei, a fost transferată din conturile Asociației Fotbal Club Săgeata Năvodari, în perioada 22 mai 2012 – 03 iulie 2013, de către inculpatul Manu Vasile Alexandru către societăți de tip fantomă, sub acoperirea unor operațiuni comerciale legale, în scopul ascunderii originii ilicite a sumelor respective.

La data de 19 octombrie 2010, în baza unei înțelegeri preexistente, Matei Nicolae a dat inculpatei Jianu Corina Eugenia care, la momentul săvârșirii faptei era judecător în cadrul Judecătoriei Constanța, prin intermediul fiicei acesteia, un teren în suprafață de 500 m.p., situat în orașul Năvodari, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle de serviciu ale magistratului învestit cu soluționarea a două dosare, prin care s-au vătămat drepturile și interesele legale ale orașului Năvodari și au fost obținute foloase necuvenite pentru persoanele implicate.

Fapta ar fi fost disimulată prin încheierea unui contract de vânzare-cumpărare între SC Top Vision SRL (al cărei asociat unic este Matei Nicolae) şi fiica magistratului, prin care aceasta din urmă a dobândit terenul respectiv la prețul de 8.560 de lei, deși valoarea de circulație a acestuia era de 139.550 lei.

Transferul acestei suprafeței de teren s-a realizat la scurt timp după ce inculpatul Matei Nicolae, a beneficiat, prin intermediul unor persoane interpuse, de efectele hotărârilor judecătorești nelegale și netemeinice pronunțate cu rea-credință de către inculpata Jianu Corina Eugenia.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sefu eu nu spun nimic,mi am tras partea si acum sunt mut.Nu fac praduiala ca NiTa militeanu
0
0
De primaria Lumina nu se ocupa nimeni? Coruptia dureaza de zeci de ani de zile si se transmite de la primar la primar.
0
0
Da, pe damian ala nu il vede nimeni?
0
0
Ba cacatilor treceti la munca ,nu sunteti in stare de nimic in viata si va uitati in curtile celorlalti !Toti sunteti infractori numai ca nu v a cautat nimeni pana acum !La munca jitiilor
0
0
Hotul care este in mamaia sat Damian nu pateste nimic ia dat matei si primaru asta care este acum toate terenurile toti stiu ca e sageata
1
0
Terenul Lui Sarbu trece la primarie ,
4
0
Frate cu interlopul Costea de la Step
3
0
Prinar PSD la Navodari a fost Matei, asta nu spuneti ?
0
3
Savine mai schimba bah placa bagami-as pwla in tine si familia ta frustrati.E mult prea veche.
2
1
Pe consilierul bishnitar Draghici Florin care il pupa in cur pe Matei si care de 1 an are CHERHANAUA NAVODARI, pe promenada de pe plaja, proaspat asfaltata, nu il saltati ? Dar pe Moruzi, acel prostanac cu diploma care nu poate sa lege 2 cuvinte dar care are zeci de terenuri disimulate ? Dar pe Stan Liviu, fost politai , care a acumulat o avere impresionanta din ... geamuri termopane? Dar pe fostul militzian Nita benzinarul care capusheaza Primaria Navodari cu o masina vidanja fabricatie 1972 cu care uda florile de rad toti turistii din Romania cand tranziteaza Navodariul nu il ancheteaza ?
8
2
ba dnacind ii legati pe aia care l.au spalat pe iorgus zanfir,taranul primar mangalia,zis vecinul??toata averea o are dinmunca,sa moara mama,dintr.un taran sarac in 90 a devenit un taran bogat in 2000,din munca cinstita,sa moara ma.sa!cautati spaga terenuri,case un olimo primite pe numele judecatoarei sau apropriatilor!
5
0
Toate in viata se platesc Dna .Judecator dupa 3 ani de judecata mana in mana cu avocatul ce reprezenta primaria Ct. dupa 3 ani de judecata verdict actiunea ne fondata scurt urmatoarea judecatoare pt ca intre timp a murit un locatar s-a reluat si procesul a fost in regula avocatul primariei la judecatoarea noua nu a avut curaj si am casigat procesul ,sper sa nu fie o gluma ca lucra la Mircea Basescu dna. Judecator
2
3
si astia au dat spaga acestei inculpate pentru a castiga un proces. Asa ca a luat prea putin 7 ani asa zisa doamna judecator.O escroaca
8
0
Urmeaza Vrabie.
2
0
Matei, si-a jucat ultima carte, pana-n final, ramane istorie.Acum incep problemele reale, pentru pupincuristii Moruzi, Stan chiar si Chelaru, pe care-l asociati cu tot felul de organizatii "inteligente", exagerati, nu-i nimic de capul lui, un submediocru, timpul o va confirma, un om mic in pofida aparentelor.
4
1
nu m am constituit parte civila ca matei ma strangea de buci. oricum instanta dispus revenirea tuturor terenurilor la orasul navodari si fara mine. ufff? ca am covid si am zis ca masoinii mei nu ma lasa dar, na! m au bagat in carantina!
2
1
A fost si incarcerat sau doar la misto 9 ani?
6
1
Consider mai grava fapta judecatoarei korupte care a luat 7 ani , decat cea a primarului spagar care a luat 9 ani,,probabil s-a tinut cont de cantitatea malopului,,!
16
1
Dar ceilalti ? Moruzi? Nimic nimic?
5
1
Mai ieri unul videa sentinte pe niste scanduri , azi aflam ca si un teren in Navodari poate distruge destine.Ne mai miram ca unul ce avea acces la dosare primea autorizari ilegale pe banda?Asta o fi fisa postului
4
3
Domnule Chelaru, DE CE Primaria Navodari nu s-a constituit parte civila? Treaba asta lasa mari semne de intrebare!!!!
19
1
Cati primari au fost, toti au furat! Daca nu au furat ei au furat viceprimarii si directorii. Degaba va bagati si va scoateti.....ei isi vad de ale lor, si Constanta e tot un oras mizer.
10
1
Vrem banii inapoi. Unde este constituirea de parte civila , dl chelaru? Cum platim cei 10 milioane de euro catre uzina termoelectrica? Voi credeti ca in lipsa constituirii de parte civila banii vor ramane la infractori?
15
1
Romania, tara africana.Judecatorii fura cot la cot cu borfasii.
24
4
Asa si la Agigea primarul de acolo cirjaliu le a luat casa la pescari
13
5
Fost judecator. Hai sictir Jianco! Banii, sechestru penal, tot luat inapoi!
21
2
Ani de zile terenul ala era folosit de niste smecheri de la Bucuresti care acum sunt dusmanii lui Matei. Un primar trebuie sa intervina cu orice in folosul comunitatii. Veti plange dupa domnul Matei!
4
14
Matei este tipul de hot PSD. Muiiiiee PSD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
24
4
Au fost toti in haita la Navodari. Toti. Excrocul ala de Marius Gherasim trebuie luat direct la puscarie. El era sageata lui Matei !
18
3
www.furto.ro
3
3
MUFA DE EXCROC ...
17
2
SE PARE CA DUMNEZU NU DOARME, IN PRIMUL RAND TREBUIE SA-I MULTUMIM FRUMOS SOMNULUI PROCUROR BODEANU CA ESTE DE NE CORUPT, IN AL DOIKEA RAND SA -I MULTUMIM JUDECATORILOR DE LA CURTEA DE APEL BUCURESTI CA NU SUNT CORUPTI IAR NU IN ULTIMUL CAZ DOMNULUI MANU ALEXANDRU CA A INTELES SA FIE CINSTIT SI SA SPUNA ADEVARUL. LA MULTI ANI MATEI NICOLAE !!!
24
7
Fagadau este de departe cel mai mare talhar , corupt si avar fost Primar !
32
1
Ca vrem sa-i facem cadou un tub cu vaselina ! Cica Ipu de abia il asteapta !! - Fosti angajati ai primariei .
18
2
nu il iei pe popa Andrei si pe Vasile cu tine la mitica. Andrei spunea enoriasilor sa il voteze pe Matei
13
0
Dar cu fostul primar Alexa Gheorghe de la Cogealac ce se aude ? Asta a luat spaga de la CEZ Group 3 milioane de euro ca sa nu trimita avocatii in procesul de anulare a actului de proprietate pe terenul de sub statia de transformare de la Tariverde !
11
2
Partidul verdeeee...vezi ca se vad IP-urile pe-aici....vrei sa vina si la tine cu pachete?
8
2
Mangalia Raducanu vinde de ani de zile droguri de toate felurile politia doarme
6
1
sa o cauti cu pachete pe Jianu ca ti a facut cadou teren in constanta.Sau i ai dat si tu ceva teren?
8
3
Hai si cu popa vasile ,ia vedeti cate combinatii are Matei nicolae si cu Popa Vasile cu terenuri din Tabara
17
1
Matei m-ai fwtut de m-ai rupt si mi-ai dat teren de casa pe o strada plina de tigani. Pai e frumos?
14
1
Jianu, vai tu, e fost judecator. Ii face de ras si pe astia cativa care mai sunt cinstiti!
17
1
Umflati si jigodia de la Mangalea piticul cu pla minuscula spaima boschetilor
12
0
Bine bineeeee, la mai multi, si la apel
16
3
infractionala PSD a condus judetul timp de 30 de ani. Si inca mai au tupeul sa ceara sa fie votati. Aproape toti conducatorii gruparii infractionale au ajuns la puscarie sau sunt in curs. Sper sa scapam definitiv de ei dupa 6 decembrie!
31
4
Urmeaza primarul sifonar de acum. Alo, alo, 112, la Navodari se pun pavele pe malul lacului, pt moistul cu cherhana, dar nu sunt trotuare in oras. M u i e PiSeDihorilor
18
5
majortate primarilor o termina cu pedepse! de ce e concurenta asta mare pe postul de primae?!
27
1
Averea sa si cea a tuturor rudelor din familie a fost confiscata?,, nuuuu! Pai de ce ?
37
1
Si, ca sa intelegem, ramane madam judecator cu pensia speciala?
42
4
Hai si cu actualul,casele in cuveta lacului Siutghiol nu ajung pentru vreo duzina de ani ?
36
3
Milardari de carton !!
28
3
A avut echipa mare si tare la campania pentru primarie si adta l-ajutat mult, mult....
28
0
Fratilor, va dati seama cati bani a facut infractorul asta dupa ce si-a insusit zeci de hectare?!
42
3
Cat de curand o sa-l ajunga din urma si Scupra de la Ovidiu, dar asta a mituit mult mai multi judecatori. si procurori.
45
4
BAI, LUATI-I BANII NEMERNICULUI, DEGEABA IA PEDEAPSA 9 ANI DACA NU RECUPERATI HOTIA IMENSA CAUZATA STATULUI SI COMUNITATII LOCALE DIN NAVODARI!
64
5

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614