REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 20 Feb. 2024
Anul XX Nr. 6645
4.4° Constanța Marți, 20 Februarie 2024 Anul XX Nr. 6645
 

Judecătoarele care l-au condamnat pe Lucian Duţă, excluse din magistratură

Judecătoarele care l-au condamnat pe Lucian Duţă, excluse din magistratură

A.F. 15 decembrie 2022 | 19:41 2596

Secţia pentru judecători a CSM a decis joi excluderea din magistratură a două judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti, Daniela Panioglu şi Alina Nadia Guluţanu, care l-au condamnat la şase ani închisoare pentru corupţie pe Lucian Duţă, fost preşedinte al CNAS.

 

Membrii CSM care au luat această decizie îşi termină mandatul la începutul anului viitor.

Cele două judecătoare au fost cercetate disciplinar de Inspecţia Judiciară pentru că, printre altele, au dezvăluit în motivarea de condamnare a fostului şef al CNAS faptul că doi procurori de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa au încercat să îl ajute pe Lucian Duţă să scape de acuzaţii.

Conform publicaţiei G4Media, în motivarea condamnării lui Lucian Duţă, cele două judecătoare au menţionat că Gigi Valentin Ştefan, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, şi subordonatul acestuia, Teodor Niţă, fost candidat pentru şefia DIICOT, au desfăşurat o acţiune "cu vădit caracter penal" în încercarea de a-l ajuta pe fostul şef al CNAS şi pentru a îngreuna tragerea sa la răspundere penală. Acţiunile celor doi procurori erau descrise de Daniela Panioglu şi Alina Nadia Guluţanu cu "intenţia de a-i hărţui" pe martorii cheie din dosarul lui Duţă.

Potrivit unui comunicat al CSM, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a hotărât joi excluderea din magistratură a judecătoarelor Daniela Panioglu şi Alina Nadia Guluţanu, ca urmare a săvârşirii de către acestea a abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t) teza I (3 fapte), art. 99 lit. h) teza I (o faptă - multiple acte materiale), art. 99 lit. o) (o faptă) art. 99 lit. r) (câte o faptă - multiple acte materiale) din Legea nr. 303/2004.

CSM detaliază şi motivele pentru excluderea celor două judecătoare:

- Au dispus arestarea preventivă a unei persoane, în afara unui cadru prescris de lege, pe parcursul deliberării asupra fondului cauzei în apel şi atribuind caracter de indiciu exclusiv sesizării persoanei vătămate, a cărei solicitare viza doar urgentarea pronunţării unei hotărâri definitive, pronunţare care fusese amânată pe o durată de 3 luni de la data dezbaterilor;

- Cu ocazia soluţionării unei cereri de recuzare, au invalidat acte administrative cu privire la care nu aveau nicio competenţă de a se pronunţa, creând reguli de drept proprii şi au împiedicat repartizarea aleatorie a cauzei, cu consecinţa tergiversării soluţionării acesteia şi a accentuării riscului prescripţiei răspunderii penale;

- Au stabilit săvârşirea de către terţe persoane (procurori) a unor infracţiuni, într-o cauză care nu-i privea pe aceştia, cu încălcarea tuturor regulilor care guvernează procesul penal;

- Au încălcat în mod repetat dispoziţiile privind redactarea în termenul legal a hotărârilor pronunţate (inclusiv în cazul unor hotărâri pronunţate în materia măsurilor preventive sau în alte cauze cu caracter urgent, depăşirile înregistrate fiind mai mari de un an).

- În ceea ce o priveşte pe Daniela Panioglu, s-a reţinut şi faptul că, deşi a beneficiat de o degrevare parţială de activitate încă din anul 2014, astfel că nu i se repartizau cauze spre soluţionare, a tergiversat soluţionarea unui dosar penal pe care îl instrumenta din anul 2013, amânând, pentru motive care nu au legătură cu soluţionarea conflictului de drept în cauză, dezbaterile pentru o durată de 6 luni şi pronunţarea pentru o durată de 13 luni, dosarul nefiind soluţionat nici în prezent.

- În acelaşi timp, deşi avea completul de judecată blocat de la repartizarea de cauze noi, Daniela Panioglu a avut în mod constant o practică de a amâna succesiv pronunţarea în dosarele care îi reveneau spre soluţionare, cu depăşirea duratei maxime prevăzute de lege, în unele cazuri amânarea pronunţării fiind dispusă pentru intervale de timp mai mari de 8 luni, deşi părţile au formulat cereri repetate de urgentare a pronunţării hotărârii (de exemplu, în unele cauze, pronunţarea a fost amânată succesiv de la data de 26.03.2021 la data de 03.11.2021). În unele situaţii, amânarea pronunţării dispusă în aceste cauze a fost urmată de repunerea pe rol a dosarelor, după o amânare a pronunţării de 6 luni.

CSM menţionează că Daniela Panioglu a încălcat de mai multe ori Codul deontologic şi a mai fost sancţionată disciplinar, prin hotărâre definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din anul 2018, pentru comportament inadecvat faţă de un coleg din complet, aceasta urlând, ţipând şi aruncându-i cu un dosar în cap în timpul deliberării, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
la cite DREPTURI SI-AU TRAS, VREM SA VEDEM SI MAGISTRATI IN PUSCARIE, NU NUMAI CU SALARII SI PENSII MARI. LA FEL CA MILITIENII, II PENSIONAM! AFARA SI FARA DREPT DE PENSIE.
1
0
Nitza plateste, santajeaza, face orice ca sa se disculpe dar nu mai tine, toata Constanta stie adevarul despre el in foarte multe dosare facute dupa cum vrea el nu conform legii. Imi este mila de copilul lui care s-a sinucis vcu arma acestui p******r dar este clar ca acest baiat era terorizat din copilarie de tata. Consultati orice psiholog si o sa confirm. Dumnezeu nu doarme.
4
0
Nitza teodoru nu a respectat regimul armelor si munitiilor dar e bine mersi , cu un om impuscat cu arma lui
7
2
Intreb si eu, dar faptul ca nea pr0curorul Nitza Teodoru, atat de protejat de Replica si patronul ei t*****u, nu se intreaba cum a folosit baiatul lui arma, sa vedem cum il acopera colegii procur0ri pe Nitza care este complice la moarte copilului lui cu arma lui de serviciu
5
1
nimeni pe pamant nu este Dumnezeu
2
0
Dumnezeu nu doarme și va lovi și mai tare personaje de genul doamnelor judecătoare care au condamnat multe persoane pe nedrept la comanda știm noi uciși cum cu probe false Dumnezeu sa le aibă în grije incontinuare
10
8

REPLICA

LOTO

6/49
733481553
5/49
1646443318-02-20245 0 4 1 8 3 2
joker
27328183039