REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
25.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

JUDECĂTORII au STUDIAT comportamentul unui MINOR VIOLATOR! Mama, depășită de SITUAȚIE

JUDECĂTORII au STUDIAT comportamentul unui MINOR VIOLATOR! Mama, depășită de SITUAȚIE

Replica API 23 iulie 2021 | 13:08 1640

Cazul de față face parte, fără doar și poate, din categoria ”cum se formează infractorii în mediul din familie”. O reală tragedie, am putea spune, dar care, iată există. Este vorba despre un minor din Gârliciu, Ionuț N., care a recurs la fapte ieșite din comun. Și, ce este și mai grav se leagă de faptul că nu are empatie față de victimă nici în ultimul ceas. Băiatul în vârstă de 16 ani a coordonat o violare de domiciliu, tâlhărie calificată, fapte ce s-au încheiat și cu violarea sexuală, de două ori, a proprietarei locuinței. Anchetatorii și judecătorii au analizat totul cu lux de amănunte, constatând că mediul în care a crescut i-a favorizat felul de a fi. Tatăl este la închisoare, iar mama este depășită de situație. Ionuț se droghează, nu ascultă, are o atitudine superioară față de mamă și se învârte într-un anturaj dubios.

La finele lunii iunie, Ionuț a fost condamnat la internarea într-un centru de detenție, pe o perioadă de 3 ani. Decizia nu e definitivă, iar apelul se va judeca pe 21.10.2021.

”Hai la aia să furăm și să o violez!”

În luna februarie anul acesta, Ionuț, în vârstă de 16 ani, a decis să comită un furt. Și-a anunțat amicii și toți au plecat spre casa unei femei. Au pătruns în interior, iar el s-a dus direct în dormitor și a prins femeia, care dormea, de față și de gât și a început s-o lovească cu pumnii, după care a întreținut cu ea un raport sexual, în timp ce victima striga să nu o omoare. În acest timp, un alt tânăr a răvășit casa, dar nu a găsit bani. Au plecat din locuința victimei, dar au revenit în scurt timp. Cum nu au găsit-o în casă, au mers la unitatea sanitară din curte. Ionuț a scos-o din baie, a început, din nou, s-o lovească, după care au fumat, toți (inclusiv victima) o țigară. ”Vrei să te violez din nou?” – a spus Ionuț, care a și trecut la treabă. Apoi au căutat bunuri prin casă și au sustras două telefoane mobile, țuică, bere, chipsuri etc. Au plecat și au consumat chipsurile, după care au revenit la domiciliul victimei. Însă femeia nu mai era acasă, așa că au plecat și ei la casele lor. S-a lăsat cu percheziții domiciliare și mandate de arest preventiv.

Cum a ajuns Ionuț să se drogheze și să comită astfel de fapte

Ionuț este singurul copil al lui Nicolae, în vârstă de 40 de ani, pe când mama acestuia are 36 de ani și este casnică. Familia locuiește într-un imobil format din 3 camere ce asigură condiții satisfăcătoare de locuit, minorul având propria cameră și este mulțumit de situația locativă. Veniturile familiei sunt constituite din valorificarea produselor animaliere din propria gospodărie, apreciate la aproximativ 800 de lei/ lună (familia deține mai multe capre). În prezent, tatăl execută o pedeapsă privativă de libertate, iar anterior a avut loc de muncă în domeniul construcțiilor, având un salariu de 2.400 de lei/ lună. Până la implicarea în prezenta infracțiune, minorul a lucrat la aceeași firmă de construcții. Mama a apreciat că familia a avut o situație financiara destul de bună, până la arestarea fiului și a soțului.

Mediul familial în care s-a dezvoltat tânărul a fost marcat de stilul de viață dezorganizat promovat de tată, dezechilibre afective și instabilitate locativă. Din informațiile deținute și afirmațiile mamei, a reieșit că tatăl minorului a avut un comportament neadecvat în familie, preferând compania unui anturaj infracțional, în loc să își îndeplinească sarcinile familiale și părintești. Din acest motiv, în familie au existat discuții și certuri pentru neasumarea responsabilităților părintești și pentru denigrarea autorității mamei în fata copilului. Stilul de viață promovat de tată a condus la separarea părinților. După ce mama a părăsit domiciliul, minorul a rămas în grija tatălui și a bunicilor paterni. Pentru o perioadă de aproximativ 1 an, mama a fost plecată în Italia pentru a-și căuta de lucru. Întrucât situația materială nu a mulțumit-o, a revenit la domiciliul familiei însă relațiile intrafamiliale nu s-au schimbat, ci s -au deteriorat și mai mult. La scurt timp, tatăl a fost încarcerat, iar mama și copilul au rămas împreună. În ciuda lipsei tatălui și a ameliorării atmosferei familiale, relația mamă-fiu nu s-a îmbunătățit, acesta îi ignoră sfaturile, nu comunică cu ea, avea o atitudine de superioritate, preferând prezența anturajului. Mama s-a simțit depășită de situație și a apelat la autoritățile locale pentru a primi sprijin în supravegherea fiului, fiind dispusă să îl instituționalizeze într-o unitate de specialitate pentru a-i pondera comportamentul. Mama consideră că stilul educativ al tatălui i-a influențat negativ evoluția, iar plecarea ei de la domiciliu a dăunat relației cu fiul.

Ionuț a luat-o pe urmele tatălui

Anturajul frecventat de fiu era același unde tatăl își petrecea majoritatea timpului. În comunitate, atât fiul, cât și tatăl, sunt cunoscuți cu o imagine negativă din cauza grupului de prieteni avut și a faptelor antisociale promovate în compania acestora. Mama a precizat că fiul a deprins consumul de substanțe psihoactive și săvârșirea de infracțiuni încă din perioada când ea a fost plecată de la domiciliu. Din informațiile primite de la autoritățile locale a reieșit ca inculpatul a fost lipsit de supravegherea familiei, consuma droguri în compania prietenilor cu vârste mai mari decât el și era agresiv și obraznic cu mama sa.

În comunitate, mama minorului este cunoscută ca o persoană cu resurse educaționale limitate, care a făcut numeroase eforturi pentru a corecta comportamentul fiului, dar care eșuau când acesta se întâlnea cu prietenii.

Ionuț a afirmat că a început să consume substanțe psihoactive de la vârsta de 14 ani, fiind atras de stilul de viață promovat de prietenii tatălui. Acesta a declarat că a preferat compania acestui anturaj cât timp tatăl sau a fost condamnat, aproximativ 1 an si jumătate, deși avea posibilitatea să locuiască și să fie îngrijit de bunicii paterni sau de către mamă.

Tatăl minorului a avut mai multe încarcerări pentru săvârșirea de infracțiuni contra patrimoniului. Ionuț a urmat 6 clase la școala din localitate. Abandonul școlar a urmat după ce părinții s-au separat, iar tatăl nu a fost interesat de formarea sa școlară. Minorul nu prezintă planuri concrete pentru dezvoltarea sa. Referitor la fapta din prezentul dosar, a recunoscut acuzațiile. Minorul a motivat că se afla sub influența băuturilor alcoolice. Minorul nu prezintă empatie față de persoana vătămată, iar din modul de operare și derularea faptelor reiese că el a coordonat toata acțiunea și pe celălalt inculpat.

Analizând informațiile obținute, magistrații au apreciat că factorii care au favorizat comportamentul infracțional au fost: supravegherea și controlul limitat din partea familiei, ignorarea oricărei autorități din partea mamei și a reprezentanților statului, asocierea cu anturaje infracționale de la o vârstă mică și preluarea modelelor comportamentale ale acestora, consum de alcool și de substanțe psihoactive.

Din afirmațiile reprezentantului Postului de Politie Gârliciu, a reieșit că minorul a mai săvârșit fapte penale (fapte de furt din locuințe) pentru care s-a renunțat la urmărirea penală.

Citește și: DOI MINORI, CONDAMNAŢI după ce au TÂLHĂRIT şi VIOLAT o VÂRSTNICĂ

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
il asteapta baietii sa-i modifice rozeta
1
0
Nemernicii astia isu violeaza si mamele, surorile etc.Dracul ii mai reabiliteaza!
1
0
apoi anturajul ambilor, nu au nici o sansa de a se indrepta , munca fortata in detentie lunga, poate face ceva dar nu e sigur!
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212