REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
17.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Judecătorul Mustaţă a fost suspendat din funcţie. Un constănţean i-ar fi dat bani pentru a primi o hotărâre favorabilă într-un dosar penal

Judecătorul Mustaţă a fost suspendat din funcţie. Un constănţean i-ar fi dat bani pentru a primi o hotărâre favorabilă într-un dosar penal

Replica API 9 mai 2014 | 00:00 123

Zi neagră, miercuri, pentru magistratul Stan Mustaţă. Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea aecstuia, începând cu data de 08.05.2014, din funcţia de judecător al Curţii de Apel Bucureşti, ca urmare a luării măsurii arestării preventive faţă de acesta, după ce procurorii l-au acuzat de luare de mită. Decizia colegilor săi a fost luată la câteva ore după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţia i-a respins contestaţia judecătorului Mustaţă de a fi eliberat.

Procurorii DNA îl acuză pe magistratul de la Curtea de Apel că ar fi cerut, prin intermediari, bani de la cei implicaţi în procesele pe care le judeca pentru a pronunţa soluţii favorabile. Printre cei pe care Stan Mustaţă ar fi încercat să îi ajute se numără şi un constănţean, Ciprian Moraru, judecat de Curtea de Apel Bucureşti, în faza de recurs, într-un dosar ce are ca obiect iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat. Moraru a fost condamnat, la sfârşitul lunii decembrie, de Tribunalul Bucureşti la 7 ani închisoare, însă decizia nu a fost definitivă. "În contextul în care inculpatul Ciprian Moraru a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 7 ani închisoare, prin sentinţa penala nr. 951/19.12.2013, pronunţată de Tribunalul Bucureşti, Sectia a II-a penală, în dosarul nr. 40782/3/2012, inculpatul a apelat la Boraciu Ion, Alexandru Florian şi Mustaţă Stan, în vederea obţinerii unei soluţii favorabile, cu prilejul judecării apelului la Curtea de Apel Bucureşti, Sectia a II-a penală", se arată fragmente din referatul DNA, potrivit luju.ro.

"Astfel, în ziua de 05.03.2014, Stan Mustaţă, Mariana Curea, Ciprian Moraru, Florian Alexandru şi Ion Boraciu s-au întâlnit în biroul celui ultim mentionaţ, pentru a discuta, printre altele, despre dosarul penal în care Moraru a fost condamnat la pedeapsa de 7 ani închisoare, conversatia purtată în mediul ambiental fiind înregistrată audio-video, conform art. 139 si urm. din Codul de procedura penala. Boraciu şi-a exprimat părerea asupra soluţiei care ar putea fi pronunţată cu prilejul judecării apelului "Nu te achita in dosarul acesta nici ...(obscen)...!", fiind aprobat de Mustaţă Stan: "Nu achitare...". În continuare, Boraciu a sugerat ca hotărârea favorabilă care ar putea fi pronunţată faţă de Ciprian Moraru este condamnarea cu suspendarea executării pedepsei. În condiţiile în care Moraru a protestat faţă de o posibilă condamnare a sa ("Cum e posibil să mă condamne dacă prejudiciu nu e, ...[neinteligibil]... nu e?"), Mustaţă şi-a exprimat opinia "...(neinteligibil)... ce zici, că zece mii de la ...(neinteligibil)... ăla cică n-a făcut nicio faptă. A participat şi el. Dar nu la GABI e aiurea ...(neinteligibil)... da' nu e a lui. N-are în cont niciun leu. I-a sechestrat bunurile... hai, mă, dă-o-ncolo!", "Sunt nebuni şi ăştia, şi... aia e o dementă! Da' ia s-o-ntrebi dacă îi dau lor, să mor, ii dau...". Din discuţie a rezultat că persoana la care s-a referit judecătorul Mustaţă ca fiind "GABI" este Ciupercă Gabriel (tot constănţean) coinculpat în dosarul nr. 40782/3/2012, condamnat la 9 ani inchisoare şi cu privire la care Tribunalul Bucuresti a dispus sechestrarea bunurilor până la concurenta sumei de 3.000.000 euro.

În cadrul aceleiaşi conversaţii, Boraciu Ion a demonstrat că era la curent cu situaţia inculpatului Ciupercă. "Ăla n-are nimic pe numele lui! Da' trei milioane i-a pus să dea...", se mai arată în documentele DNA. "În finalul discuţiei, Ciprian Moraru a scos din buzunarul drept al pantalonilor un teanc de bancnote şi s-a apropiat de judecătorul Mustaţă, încercând să-i înmâneze acestuia suma de bani. Mustaţă i-a indicat să dea banii grefierului Curea Mariana ("Dp-i, mp, ei!"), iar Moraru a pus banii într-o pungă de cadouri cu care grefierul a părăsit încăperea", scrie luju.ro. De precizat faptul că Cirprian Moraru, Gabriel Ciupercă şi ceilalţi inculpaţi din dosarul de la Curtea de Apel Bucureşti, cu obiectul de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat a avut un ultim termen de judecată pe 7 mai. Judecătorul de caz a rămas în pronunţare, având termen maxim 15 zile să dea o soluţie acestui dosar.

Mirela Sorina PASCAL

Stan Mustaţă, sursa foto: Mediafax

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108