REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
14.8° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Jumătate dintre ucraineni sunt pregătiți să lupte, arată sondajele

Jumătate dintre ucraineni sunt pregătiți să lupte, arată sondajele

Replica API 29 martie 2022 | 17:28 456

Aproape jumătate dintre ucrainenii cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani spun că sunt gata să participe direct la lupta împotriva invaziei ruse, potrivit unui sondaj realizat de cercetători europeni, în ciuda constrângerilor războiului, citează AFP.

Pentru bărbați, această pondere crește la aproximativ 70%, în timp ce este în jur de 30% pentru femei, potrivit acestui sondaj de opinie, ale cărui rezultate au fost publicate de Institutul de Cercetare a Păcii din Oslo (Prio) .

Au fost intervievați peste 1.000 de ucraineni considerați suficient de în vârstă pentru a lupta cu scopul de a stabili un eșantion reprezentativ, în ciuda dificultăților de a realiza un sondaj în plin război.

Chestionați în a treia săptămână de conflict (9-12 martie), respondenții - bărbați și femei în egală măsură - au răspuns prin internet despre atitudinile lor față de patru opțiuni de rezistență.

Pentru a „ajuta rezistența prin angajarea în luptă militară directă pe teren deschis împotriva forțelor ruse sau pro-ruse”, 49% dintre respondenți au răspuns că această alegere ar fi pentru ei „extrem de probabilă, moderat probabilă sau oarecum probabilă”, potrivit Prio.

Pentru a „ajuta rezistența prin angajarea directă în luptă militară în pozițiile fortificate ale forțelor ucrainene”, totalul răspunsurilor care sugerează angajare este aproape de 47%.

Trei sferturi (75%) declară că sunt gata să se ofere voluntari „pentru a ajuta victimele războiului, de exemplu civili răniți și soldați”, iar 80% să „ajute rezistența, să ofere sprijin nemilitar forțelor ucrainene (hrană, informații, muniție...)”.

„Motivația poporului ucrainean de a lupta împotriva invadatorilor este extraordinară”, notează institutul norvegian într-o analiză a acestui sondaj publicată sâmbătă.

După o lună de conflict, rezistența Ucrainei a surprins mulți analiști militari, iar ofensiva rusă pare acum în mare măsură înghețată.

Sondajul concluzionează, de asemenea, că motivația de a rezista crește pe măsură ce respondenții au fost direct afectați de atacurile rusești.

La momentul sondajului, unul din cinci respondenți a declarat că a fost atacat direct de forțele ruse sau pro-ruse și că aceasta era și secțiunea cea mai dispusă să se implice.

„Hotărârea cu care vor lupta ucrainenii va crește proporțional cu teroarea îndreptată împotriva lor”, estimează coautorul studiului, Henrikas Bartusevicius, scrie hotnews.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
toti ucranienii sunt gata sa paraseasca tara dar nu sunt lasati
0
0
ce gluma buna
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212