REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
10.3° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Juncker, dispus să discute cu Londra despre declaraţia politică privind relaţia post-Brexit, nu şi despre acordul de retragere

Juncker, dispus să discute cu Londra despre declaraţia politică privind relaţia post-Brexit, nu şi despre acordul de retragere

Replica API 8 februarie 2019 | 00:00 297

Jean-Claude Juncker

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a arătat dispus să renegocieze cu Londra declaraţia politică privind relaţia post-Brexit între UE şi Regatul Unit, însă a respins din nou cererea premierului britanic Theresa May, cu care s-a întâlnit joi la Bruxelles, de a renegocia acordul de retragere a Regatului Unit din UE, deşi acesta a fost respins de parlamentul de la Londra, potrivit agenţiilor Reuters şi EFE.

''Discuţiile s-au desfăşurat într-un spirit de colaborare pentru a obţine o retragere ordonată a Regatului Unit din UE'', a declarat la conferinţa zilnică de presă purtătorul de cuvânt principal al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, precizând că blocul comunitar este dispus să discute mai mult despre declaraţia politică privind relaţia post-Brexit.

Juncker a mai transmis că May a prezentat mai multe opţiuni pentru a înlătura temerile parlamentului britanic privind mecanismul de ''backstop'' (plasă de siguranţă) pentru frontiera nord-irlandeză şi că au convenit ca echipele lor să colaboreze în continuare pentru a încerca găsirea unei soluţii.

Juncker şi May se vor întâlni din nou înainte până la sfârşitul lunii februarie, iar negociatorii şefi pentru Brexit european şi britanic, Michel Barnier şi Stephen Barclay, se vor reuni luni.

În urma supunerii la vot a unei serii de amendamente în Camera Comunelor, Theresa May a primit săptămâna trecută din partea deputaţilor un mandat de a negocia din nou cu Bruxellesul pentru a schimba clauza privind ''backstop-ul'' nord-irlandez, în virtutea căreia Regatul Unit s-a angajat să rămână în uniunea vamală europeană şi Irlanda de Nord să rămână aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene până când s-ar ajunge la o înţelegere mai bună care să evite reapariţia unei ''frontiere dure'' între Irlanda şi Irlanda de Nord.

Dar cum blocul comunitar refuză renegocierea acordului respins de parlamentul de la Londra în principal din cauza acestei clauze, există riscul unei ieşiri a Regatului Unit din UE pe 29 martie fără niciun acord.

''Aşa-numitele aranjamente alternative nu vor putea niciodată să înlocuiască salvgardarea. Avem nevoie de (clauza de) salvgardare'' pentru frontiera nord-irlandeză, a insistat Juncker într-o declaraţie dată miercuri. Totuşi, el a menţionat că, în pofida impasului, nu mizează pe ideea unui Brexit fără acord şi nu consideră acest scenariu ca fiind ''cel mai probabil''.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212