REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.7° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
18.7° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Jupânii înmormântărilor din Constanța au profitul în cădere liberă

Jupânii înmormântărilor din Constanța au profitul în cădere liberă

Mirela PASCAL 11 iunie 2024 | 00:00 6241

Afaceristul Dumitru Drăghici, care a monopolizat Cimitirul Central din Constanța, beneficiază de un contract gros pentru întreţinerea acestuia. Grație vechii conduceri, care a încheiat în 2004, pe perioadă nelimitată, contractul cu Clares SRL. Adică... pe viață! Sumele cheltuite din bugetul public pentru acest contract sunt de-a dreptul spectaculoase, dar și confidențiale. În 2022, spre exemplu, societatea lui Drăghici a avut cea mai mare cifră de afaceri din ultimii ani. Și profitul din afacerea cu morți a fost gros, comparativ cu anii precedenți. Anul trecut, însă, profitul a scăzut drastic, de la peste 6 milioane cât a avut în 2022, a „bifat“ în 2023 puțin peste 700.000 de lei. Să-și asigure buzunarele pe viitor, Drăghici și-a mai tras o firmă, pe care a fondat-o în aprilie a.c.. Un alt jupân al morților din Constanța e Nicolae Crăciun, care administrează Cimitirul Municipal, și el cu profitul în scădere. Nici afacerea cu morți nu mai e ce-a fost!

Jupanii inmormantarilor din Constanta au profitul in cadere liberaDumitru Drăghici

Stăpânii cimitirelor din Constanța au început să aibă probleme cu afacerile cu morți! Deși, până nu demult, aceștia se lăudau cu profit exorbitant, anul trecut nu au mai strălucit.

Nu mai este o noutate faptul că familia Drăghici, prin firma SC Clares SRL, administrează Cimitirul Central. Contractul a fost încheiat în anul 2004, de pe vremea lui Radu Mazăre, iar la acea dată avea o valoare de 1,8 milioane de lei pe an. Ulterior, tot în cursul anului 2004, au mai fost încheiate trei acte adiționale, care sunt postate și pe site-ul primăriei, însă scrisul este indescifrabil.

Jupanii inmormantarilor din Constanta au profitul in cadere libera

Potrivit informațiilor noastre, tot pe vremea PSD, prețul s-ar fi modificat, însă clauzele sunt confidențiale. Situație anormală, având în vedere că vorbim despre banii publici. În 2016, a fost încheiat un act adițional cu firma lui Drăghici însă, și de data aceasta, scrisul este indescifrabil.

Jupanii inmormantarilor din Constanta au profitul in cadere libera

Potrivit contractului din 2004, Drăghici primeşte 44,30 lei pentru fiecare metru pătrat curățat, 904,20 lei pentru fiecare metru pătrat de rigolă măturat, 5,30 lei pe metru pătrat de alee udat, 177,90 lei pentru fiecare metru de iarbă cosită și 1749,60 lei pentru un metru pătrat de gard viu tuns. Pentru pază primește 2.800 de lei, la fel și pentru casier. Evident, sumele au mai crescu, prin actele adiționale încheiate de-a lungul anilor. În paralel, Drăghici mai primește bani de la primărie, lunar, și pentru cazarea decedaților, transportul și înhumarea acestora.

Jupanii inmormantarilor din Constanta au profitul in cadere libera

Legăturile lui Drăghici cu PSD

Am putea spune că Mitică Drăghici este un susținător al PSD. Nu știm dacă e și membru de partid, ceea ce cunoaștem este faptul că fiul Rareș este social democrat. În mandatul 2016-2020 a fost consilier județean, însă fără să bifeze vreun proiect notabil.

Revenind, afacerea cu morți a lui Drăghici nu mai strălucește, așa cum a făcut până în 2022, de exemplu, atunci când a avut cel mai mare profit de când administrează Cimitirul Central. În 2023, a avut 6, 6 lei și profit de 727.060 lei, față de 1,16 milioane de lei, cât a avut în 2022. Și, dacă tot merge…și nu prea, afacerea cu morți, Drăghici a pus bazele unei firme, Clares Granit și Marmură, pe care a înființată-o în aprilie a.c. Mitică Drăghici e unic acționar, iar sediul firmei este strada Cibinului nr.19, la fel ca celelalte firme pe care le deține afaceristul.

Jupanii inmormantarilor din Constanta au profitul in cadere libera

Nicolae Crăciun, un alt mogul al morților, cu profitul în scădere

Un alt mogul al morților din Constanța este Marius Crăciun, care deține firma Progres Consulting, controlată de Nicolae Crăciun și soția acestuia, dar administrate de fostul șef al IPJ Constanța, Adrian Rapotan.

Jupanii inmormantarilor din Constanta au profitul in cadere libera

 

Crăciun mai este implicat, printre altele, în Easy Credit 4 All, instituție nebancare care oferă împrumuturi, ipoteci, cărți de credit etc., care a avut, până nu demult, ca acționar și pe Dorinel Turcu. Acesta i-a vândut acțiunile lui Crăciun, în ianuarie, cu peste 650.000 de lei, ajungând să aibă, în prezent, de la 20 % din acțiuni, doar 15 %.

Administratorul Cimitirului Anadalchioi a ieșit din insolvență

Un al afacerist care a pus monopol pe unul din cimitirele din Constanța, cel din Anadalchioi, este Eugen Ene care, împreună cu familia sa, controlează Eldo Service. În 2022, a avut o cifră de afaceri de 1,1 milioane de lei și profitul pe minus.

Jupanii inmormantarilor din Constanta au profitul in cadere libera

De altfel, se știe că societatea a trecut printr-un proces de reorganizare, mai mulți creditori cerându-i insolvența, în 2015. Pe 23 aprilie a.c., Tribunalul a dispus închiderea procedurii reorganizării debitoarei Eldo Service S.R.L., ca urmare a îndeplinirii tuturor obligaţiilor de plată asumate prin planul de reorganizare. 

Primăria Constanța vrea să renunțe la contractele cu firmele private care administrează cimitirele din Constanța?!

Există această posibilitate, în contextul în care municipalitatea a lansat, recent, o procedură de licitație ce prevede achiziția serviciului de consultanță în vederea întocmirii documentației ce reglementează gestiunea serviciilor şi activităţilor necesare exploatării şi întreţinerii cimitirelor de pe raza orașului. Documentul va fi elaborat în vederea asigurării serviciilor și activităților necesare exploatării și întreținerii cimitirelor publice.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu exista pierderi in afacerile cu morti. E cea mai buna afacere ciocleria,niciunul din cioclii Constantei nu pierde.
6
0
Am cu doua clase mai mult decat trenul! Atat! Nu mi-a fost necesara clasa a cincea! Daca-mi da cineva o dictare, intru in pamant de rusine, ca nu stiu sa scriu corect prea multe cuvinte. Insa am Audi A8, comanda speciala pentru imbuibati superficiali ca mine.
10
0
Totul se rezelva prin impuscare , in frunte , primul pe lista este, Draghici
25
2
Nu face absolut nimic de banii pe care ii primeste de la Primarie!!!
24
3
La s k sc urile funerare prospera.Exp casa funerara sf Andrei unde ii asociat si prea fericitul merge snur.E admin de acel preot care spală morti in garaj.Bunenteles is protejați altfel de unde sa prospere.Nu nu vb nimeni de taxele si impozitele care trebuiau date statului.Sint inexistente.Altfel sa auzim doar de bine.
18
1
e de dna si anaf
26
2

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436