REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
5.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Jurnaliștii constănțeni, scrisoare deschisă către Guvern: cer autorităților să comunice informații despre epidemia de Coronavirus

Jurnaliștii constănțeni, scrisoare deschisă către Guvern: cer autorităților să comunice informații despre epidemia de Coronavirus

Replica API 29 martie 2020 | 21:24 4435

Jurnaliștii constănțeni sunt solidari cu cetățenii care vor să fie informați corect și la timp de către autorități. 45 de jurnaliști din Constanța au semnat o scrisoare deschisă adresată autorităților, după ce Guvernul României și Grupul pentru Comunicare Strategică au hotărât să nu mai ofere publicului și implicit, jurnaliștilor, informații despre numărul de infectări zilnice din fiecare județ. În acest context, interesul public este afectat de către autorități, care ar trebui să fie mult mai transparente în situații de urgență. Transparența și solidaritatea sunt două chestiuni de bază în aceste clipe. „Noi, jurnaliștii constănțeni vrem să informăm corect și la timp populația din Dobrogea pentru a preveni panica și pentru a calma spiritele deja agitate din zonă”, se arată în scrisoarea deschisă, trimisă duminică, 29 martie.

Scrisoarea deschisă:

În atenția:

Prim-ministru Ludovic Orban,

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela,

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru,

Grupul de Comunicare Strategică,

Prefectul județului Constanța, George Niculescu,

Doamnelor și domnilor,

Criza actuală ne afectează pe toți. O societate informată la timp este una în care oamenii nu se panichează și în care știrile îi ajută să își desfășoare activitatea corect, fără motive de îngrijorare.

Am văzut, în ultimele săptămâni, mai multe încercări de limitare a informațiilor oferite jurnaliștilor. Acest lucru a dus la adâncirea neîncrederii și la apariția unor situații de fake-news generate de persoane rău-voitoare sau pur și simplu neinformate.

Noi, jurnaliștii constănțeni vrem să informăm corect și la timp populația din Dobrogea pentru a preveni panica și pentru a calma spiritele deja agitate din zonă.

Constănțenii au nevoie de informații corecte, furnizate la timp. În ultimele săptămâni, jurnaliștii constănțeni au fost puși în situația de transmite informații incomplete din cauza restricțiilor impuse autorităților locale de a comunica.

Tocmai de aceea, prin această scrisoare deschisă vă solicităm să sprijiniți un tip de comunicare mult mai eficient. Din acest motiv, venim cu următoarele solicitări:

1. Desemnarea unui birou cu 1 – 2 persoane care au voie să comunice oficial toate informațiile legate de COVID-19. Aceste persoane să fie purtători de cuvânt sau persoane specializate în comunicare care pot să gestioneze rapid și eficient cererile jurnaliștilor.

2. Informații actualizate zilnic despre cazurile de persoane infectate din Dobrogea, persoanele vindecate, carantinate, izolate și persoane decedate, defalcate pe localități. Considerăm că toți constănțenii au dreptul să știe dacă în localitatea lor sunt sau nu persoane infectate cu noul Coronavirus. NU solicităm numele și datele acestora de indentificare, ci doar vârsta, localitatea și profesia acestora (daca e cazul).

3. Informații corecte, complete și actualizate la timp despre cazurile de personal medical infectat cu noul Coronavirus.

4. Informații complete și actualizate de câte ori este nevoie despre persoanele care ajung în Dobrogea pe cale aeriană, navală sau rutieră și care trebuie să rămână în izolare sau carantină.

Semnează această scrisoare deschisă 45 jurnaliști și corespondenți de presă centrală care speră în rezolvarea cât mai rapidă a celor de mai sus:

Adrian Boioglu, Constanța NEWS

Dorian Hapurnea, Constanța INFO

Marius Florian, Tomis News

Sorin Radu, Media TV

Cătălina Buzoianu, corespondent Antena 3

Cristian Ciobănuc, TV Alpha Media

Petruț Iacob, Replica

Virgil Stoian, Replica

Mihaela Giuglea, Focus Press

Tatian Iorga, Ordinea

Mirela Pascal, Replica

Liliana Ioniță, Replica

Alexandra Bulz Panait, Antena 3 Constanța

Lacrămioara Neațu, Lumea Presei

Sorin Hulubei, Replica

Paula Solomon, Dotto TV

Andreea Perhaiță, Cuget Liber

Sorin Danielciuc, Focus Actual

Aura Mierluș, jurnalist

Mihai Răzvan Rotaru, Dezvăluiri

Natalia Vrânceanu, Dotto TV

Alexandra Cucu, Focus Press

Feri Predescu, jurnalist

Cătălin Schipor, Constanța NEWS și Libertatea

Adrian Florea, Constanța NEWS

Coca Frumuzache, Constanța NEWS

Cosmin Văideanu, News.ro

Valentin Coteț, Dunărea TV

Cristina Ionescu, Atac de Constanța

Claudia Pintilie, Ziarul Amprenta

Cristian Hagi, Constanța 100%

Cristian Andrei Leonte, Info Sud-Est

Andreea Pavel, Info Sud-Est

Sînziana Ionescu, Adevărul

Mariana Iancu, Adevărul

Călin Gavrilaș, Adevărul

Alexandra Șteoleacă, Dobrogea TV

Sorin Cealera, Radio România

Loredana Mihai, Focus Press

Mădălina Mihai, Focus Press

Mihaela Tîrpan, Ordinea

Maria Ionescu, Ordinea

Cătălina Smereca, Antena 3

Cristina Iliuță, Radio Constanța

Andreea Filip, corespondent Antena 1

P.I.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dorian Hapurnea e ziarist? Vai de el. Acum pe cine m-ai lauda cine il.mai plateste ? Un frustrat
3
0
Situatiile de urgenta impun masuri de urgenta. Este normal sa se limiteze unele drepturi in situatii extreme
0
0
Dar pe marele cetatean COMAN de ce nu l-ati inclus?
3
0
Stiati ca avem atatia ziaristi pe metru patrat?
6
2
Si azi ati zis ca la constanta a murit de covid-19 un om de 67 de ani da din pacate a murit din alta cauza osa aveti de afacee cu famila respectiva a domnului care a decedat .. merita sa va dea in judecata ca sunteti mincinosii
2
1
Pe andreea buna de p
0
1
Aveti de primit !
2
2
Este corect!De ce sa nu stim situatia reala din fiecare judet?
9
0
dar cam tarziu, trebuia sa luati atitudine si fata de umplerea judetului cu cetateni adusi de afara!!! se puteau gasi in fiecare judet 2-3 hoteluri a i acestia sa fie trimisi acolo de unde sunt chiar daca aterizau pe kogalniceanu si nu mai supasolicitati spitalele din constanta si cadrele medicale cu bolnavi adusi de afara repartitia fiind in acest caz mai omogena!!!
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614