REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Jurnalistul care a scris că rușii au tras racheta căzută în Polonia a fost concediat

Jurnalistul care a scris că rușii au tras racheta căzută în Polonia a fost concediat

A.F. 24 noiembrie 2022 | 00:00 866

Agenţia de presă americană Associated Press a concediat luni un reporter specializat în probleme de securitate naţională care a furnizat informaţii eronate despre atacul cu rachete din Polonia de săptămâna trecută, sugerând că Rusia este responsabilă pentru incident, ceea ce a dus la agitaţie nu numai în rândul presei, dar şi la nivel politic, relatează „The Washington Post”, potrivit news.ro.

James LaPorta, în vârstă de 35 de ani, a fost concediat după o scurtă anchetă internă, au confirmat pentru „The Washington Post” persoane care lucrează la Associated Press.

Explozia din 15 noiembrie de la Przewodow, un sat polonez aflat în apropiere de graniţa cu Ucraina, a ucis două persoane şi a declanşat îngrijorare la nivel mondial. Câteva ore mai târziu, Associated Press a emis o alertă de presă în care afirma că un „ oficial american cu rang înalt din serviciile de informaţii susţine, sub acoperirea anonimatului, că este vorba de rachete ruseşti care au ajuns în Polonia, ţară membră NATO, ucigând două persoane”.

Se pare însă că această informaţie a fost incorectă. Oficiali din Polonia şi din Uniunea Europeană au declarat ulterior că ei cred că a fost vorba despre o singură rachetă, care a fost lansată de forţele ucrainene şi care a deviat de la curs aterizând peste graniţă, în Polonia.

Alerta iniţială a AP, care a ajuns la mii de organizaţii de presă din întreaga lume, sugera o nouă escaladare, gravă, a invaziei ruse în Ucraina. Polonia este membră NATO, iar un atac rusesc pe teritoriul său ar fi putut invoca un răspuns militar occidental în conformitate cu prevederile de autoapărare reciprocă ale Tratatului fondator (Articolul 5).

O zi mai târziu, AP a înlocuit articolul în care îl cita pe oficialul american anonim cu o notă de corecţie. Erata preciza că sursa sa anonimă s-a înşelat şi că „rapoartele ulterioare au arătat că rachetele au fost fabricate de Rusia şi, cel mai probabil, au fost lansate de Ucraina pentru a se apăra împotriva unui atac rusesc”.

Jurnalistul James LaPorta a refuzat să comenteze. Fost puşcaş marin american care a servit în Afganistan, el s-a alăturat AP în aprilie 2020, după mai mulţi ani ca reporter independent. În cadrul agenţiei, el s-a ocupat de teme militare şi de probleme de securitate naţională.

Oficialii de la Associated Press au refuzat să îl identifice pe LaPorta ca sursă a alertei. Purtătorul de cuvânt al AP, Lauren Easton, a declarat: „Standardele şi practicile editoriale riguroase ale Associated Press sunt esenţiale pentru misiunea AP ca organizaţie de ştiri independentă. Pentru a ne asigura că reportajele noastre sunt exacte, corecte şi bazate pe fapte, respectăm şi aplicăm aceste standarde, inclusiv în ceea ce priveşte utilizarea surselor anonime. Atunci când standardele noastre sunt încălcate, trebuie să luăm măsurile necesare pentru a proteja integritatea reportajului de ştiri. Nu luăm aceste decizii cu uşurinţă şi nici nu ne bazăm pe incidente izolate”.

„The Washington Post” scrie însă că a putut consulta comunicări interne ale AP, iar acestea arată o anumită confuzie şi neînţelegere pe lanţul editorial în timpul pregătirii ştirii eronate, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
la noi cind vreodata se va ihtimpla asa ceva? fiecare scrie/ dupasurse chipurilecredibile/baga panica ,isterie,ura,dar pe ziarist il doare la basca isi ia banii si cauta alta styre sanzationala
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102