REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.3° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.3° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Justiţia din Rusia o condamnă pe jurnalista antirăzboi Marina Ovsiannikova la o amendă penală

Justiţia din Rusia o condamnă pe jurnalista antirăzboi Marina Ovsiannikova la o amendă penală

Replica API 28 iulie 2022 | 00:00 596

Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, celebră pentru momentul în care a întrerupt ştirile unei televiziuni de stat, prezentând un afiş împotriva invaziei din Ucraina, a fost condamnată joi la o amendă pentru noi declaraţii antirăzboi, transmite AFP.

Marina Ovsiannikova

Un tribunal din Moscova a amendat-o pe Ovsiannikova cu 50.000 de ruble (circa 800 de euro) pentru "discreditarea" forţelor armate ale Rusiei, infracţiune introdusă în codul penal rus în martie, citează Agerpres.

Instanţa a reţinut că jurnalista declarase în 13 iulie presei că aşa-zisa "operaţiune militară specială" - denumirea oficială folosită de Moscova pentru atacul împotriva Ucrainei - este "o crimă". Ea a vorbit atunci cu ocazia unei şedinţe de judecată în care era implicat disidentul Ilia Iaşin, aflat în detenţie.

După patru zile de la incident, Ovsiannikova a fost reţinută pentru scurt timp în regiunea Moscovei, la fel cum se întâmplase şi în martie, când a intrat în direct la televiziunea la care lucra, purtând o pancartă cu un mesaj împotriva războiului şi a propagandei din presa controlată de stat. Şi atunci, ea a fost doar amendată pentru gestul de protest difuzat ulterior în presa din întreaga lume.

Multă lume a apreciat curajul jurnalistei, însă în rândul opoziţiei ruse au fost şi voci care i-au reproşat anii lucraţi la postul TV Pervîi Kanal, aservit Kremlinului.

Ulterior, Ovsiannikova a fost angajată câteva luni în străinătate, în special la cotidianul german Die Welt. La începutul lui iulie, ea s-a întors în Rusia pentru un proces privind custodia celor doi copii ai săi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468