REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Klaus Iohannis, către românii din SUA: „România merge bine, economia crește. Guvernul și românii nu stau degeaba”

Klaus Iohannis, către românii din SUA: „România merge bine, economia crește. Guvernul și românii nu stau degeaba”

Replica API 24 septembrie 2022 | 23:33 1177

România merge bine și are creștere economică. Este declarația făcută de președintele Klaus Iohannis în fața românilor, pe care i-a întâlnit în San Francisco. În ciuda crizei energetice, președintele Iohannis dă asigurări că românii vor avea parte de o iarnă liniștită. Mai mult, în fața oamenilor de afaceri și a inginerilor de vârf din Silicon Valley, președintele a reamintit importanța dezvoltării de reactoare modulare, inovate de Statele Unite în țara noastră.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la întâlnirea cu membri ai comunităţii româneşti de pe Coasta de Vest a SUA, că românii şi Guvernul României „nu stau degeaba”, se implică, iar economia creşte.

”România este într-o situaţie, pe de o parte, extrem de complicată din motive legate de războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, pe de altă parte, cred că este bine să se ştie că românii şi Guvernul României nu stau degeaba, se implică , muncesc şi, în mod, pentru mulţi surprinzător, pentru mine, natural, România merge bine şi economia românească creşte. Este o veste foarte, foarte pozitivă”, a afirmat preşedintele la întâlnire, unde a fost însoţit de soţia sa, Carmen Iohannis, şi de ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.

Klaus Iohannis a afirmat că, în ceea ce priveşte crizele cu care ne confruntăm în România suntem într-o situaţie în care nu am fost de mult, ”este criză, peste criză, peste criză” şi totuşi ”ne descurcăm”. Iohannis a amintit de sprijinul acordat de România refugiaţilor ucraineni, de contribuţia României pentru soluţionarea crizei legate de exportul cerealelor ucrainene, precizând că până acum 60% din cerealele ucrainene au trecut prin România. Conform preşedintelui, criza energetică este o realitate şi pentru România, precizând că energia nu doar a devenit mai scumpă, ci şi mai greu de obţinut.

„Încerc să punctez câteva lucruri care cred că vă interesează. În primul rând, România. România este într-o situație pe de-o parte extrem de complicată, din motive legate de războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei și o să revin imediat la această chestiune. Pe de altă parte, cred că este bine să se știe că românii și Guvernul României nu stau degeaba – se implică, muncesc și, în mod pentru mulți surprinzător, pentru mine natural, România merge bine și economia românească crește. Este o veste foarte, foarte pozitivă.

În ce privește crizele cu care ne confruntăm în România, cred că suntem într-o situație în care nu am fost demult. Este criză peste criză, peste criză și, totuși, ne descurcăm. Am reușit să primim cu brațele deschise aproape 2,5 milioane de ucraineni refugiați – sigur, din care mare parte au hotărât să plece mai departe, acolo unde au comunități. Am reușit să contribuim la ceva ce în ultima vreme este în prag de a deveni o criză și anume exportul de cereale din Ucraina care, în bună parte, trece prin România și aici am făcut mari eforturi și vreau să subliniez acest lucru fiindcă se fac foarte multe întâlniri, foarte multe summituri dedicate acestei teme – exportul cerealelor din Ucraina pentru a preveni o criză alimentară. E bine să știți că până acum 60% din cerealele ucrainene au fost exportate prin România și în continuare facem eforturi pentru a crește acest aport.

Criza energetică este, din păcate, o realitate și pentru România. Criza energetică nu înseamnă doar că energia a devenit mai scumpă – a devenit și mai greu de obținut. Este, pe de altă parte, îmbucurător că împreună cu Guvernul am reușit să menținem prețurile la un nivel rezonabil și, în același timp, putem să garantăm românilor din țară că la iarnă nu vor trebui să stea nici în frig, nici în întuneric, cu toate că situația este complicată.

Am vrut să vă descriu aceste lucruri pentru ca să înțelegeți că avem o situație care, pe de-o parte este plină de dificultăți, pe de altă parte este plină de oportunități și doar ingeniozitatea și inventivitatea și hărnicia românilor fac ca în toate aceste crize să avem totuși, surprinzător, o creștere economică. Și, în mod nesurprinzător, această inovativitate, ingeniozitate și hărnicie fac ca și dumneavoastră să o duceți bine aici.

Am menționat războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei. Este cauza tuturor crizelor cu care ne confruntăm, și criza energetică, criza alimentelor și, într-o oarecare măsură, criza economică cu care ne confruntăm în Europa.

Este complet neașteptat, este tragic că avem iarăși un război în Europa și speranța noastră este că acest război nu va escalada. Aici sunteți oarecum departe de aceste orori, noi suntem foarte aproape. România are, dintre toți aliații NATO, cea mai lungă graniță comună cu Ucraina și noi credem că este corect, este moralmente corect, este etic corect să ajutăm Ucraina, și o facem în toate planurile.

Avem cel mai important aliat - Statele Unite ale Americii și, așa cum a fost deja menționat, în acest an sărbătorim 25 de ani de Parteneriat Strategic. Lumea mă întreabă câteodată ce este un Parteneriat Strategic. Este un parteneriat care este gândit pentru sprijin reciproc în domenii cheie. Și dacă vrem să vedem ce s-a întâmplat în Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii în 25 de ani putem să vedem, sigur, în primul rând zona de securitate și, la momentul acesta când vorbim, foarte mulți militari americani cu dotări dintre cele mai moderne se află în bazele din România.

Pe de altă parte și datorită sprijinului american România este în NATO. Este cea mai puternică garanție de securitate de care a beneficiat România vreodată. Dar nu este singura zonă, zona economică din Parteneriatul Strategic s-a dezvoltat foarte mult în ultima vreme.

Sunt foarte multe firme din Statele Unite care activează în România - sunt încă, din păcate, foarte puține firme românești care activează în Statele Unite, dar poate aici mai e loc de dezvoltare. Și ca să înțelegeți cât de mult am avansat în acest parteneriat în zona economică vă dau un singur exemplu, care după părerea mea este grăitor în acest sens, este zona civilă de folosire a energiei nucleare.

Am încheiat un parteneriat cu Statele Unite ale Americii și cu alți parteneri importanți pentru dezvoltarea unor reactoare nucleare, dar nu dintre cele obișnuite cum le cunoaștem, ci așa numitele reactoare modulare mici, este o tehnologie nouă, sunt reactoare care pot fi realizate în zone mai mici și care pot fi folosite foarte flexibil.

În România se va realiza primul reactor de acest tip din Europa, nu din Europa de Est - din Europa. Este o mare realizare și credem că în câțiva ani vom beneficia de această tehnologie într-un mod special, anume acestea vor fi produse în România pentru a fi folosite și în alte țări.

Este o tehnologie de vârf și arată de fapt încrederea mare pe care instituțiile din Statele Unite o au în România. Este o realizare notabilă a acestui parteneriat despre care încă se vorbește prea puțin. Și în încheiere, cea mai bună parte a acestui Parteneriat Strategic sunt oamenii, fără oameni nimic nu este.

Comunitatea românească din Statele Unite ale Americii este o punte extraordinar de importantă între România și Statele Unite ale Americii. Sunteți dumneavoastră și vă mulțumesc!”, a încheiat președintele Klaus Iohannis, potrivit realitatea.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
spune cum a-i dat milioane de euro lui Botezatu si lui Fane Spoitoru pe masti in pandemie
0
0
Wer Ner faina halatul ial
0
0
Faptul ca acei romani se afla la mare distanta de Romania,nu inseamna ca sunt rupti de realitate. Sa le spui ca la noi treaba merge bine suna mai mult a injuratura la adresa inteligentei acelor romani,dar si a celor ramasi in tara.
0
0
Norocul lor ca au neamuri in romania si stiu adevarul
0
0
scumpiri , pensii si salari mici, lipsa fortei de munca, violuri, crime , accidente,golanii si inselacuni la tot pasul, galgara si promisiuni!Merg bine salariile si pensiile magistratilor , senatorilor, deputatilor , primarilor si toata gasca lor!
0
0
degeaba pe banii nostri
7
0
ca asta e nebun
10
20
Sa nu afle si parlamentarii ca peste o luna iar isi maresc salariile!
8
20
iti place sa mananci kakat dulapule
14
20
Gata , ma mut in romania!
6
21
SCOATETI MINCINOSUL DIN PRIZA.
17
20

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614