La ANR, femeia de serviciu și casierii iau spor pentru siguranța navigației!
La ANR, femeia de serviciu și casierii iau spor pentru siguranța navigației!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestZeci de mii de lei pe lună și alte sporuri nesimțite, printre care și unul de consemn la domiciliu, iau angajații de la Autoritatea Navală Română, condusă de Cosmin Dumitrache. Așa arată datele oficiale ale instituției de stat, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor. De aceste sporuri nu se va atinge coaliția și premierul Marcel Ciolacu, cu măsurile sale fiscale menite să echilibreze deficitul bugetar. O femeie de serviciu, de exemplu, de la ANR ajunge să câștige până la 5.000 de lei, iar un conducător de șalupă ia aproape 500 de lei în plus doar ca să stea acasă, sigur, fiind la dispoziția angajatorului oricând și la orice oră.
Sediul Autorității Navale Române (stânga) și Cosmin Dumitrache, șeful ANR (dreapta)
Despre salariile de la ANR s-a tot vorbit, de-a lungul timpului, așa cum s-a vorbit și despre faptul că s-au acordat bani angajaților în mod ilegal. Și nu am spus-o noi, ci chiar Curtea de Conturi, prin 2018, în urma unui control. De exemplu, trei ani la rând la ANR au fost efectuate plăți nelegale, reprezentând drepturi de natură salarială (servicii turistice, de tratament și odihnă, inclusiv transportul pe perioada concediului de odihnă; ajutoare pentru boli grave și incurabile, urgențe medico-chirurgicale), ajutoare suplimentare și adaosuri bănești (sume acordate la naștere, deces salariat, deces persoane – soț, soție, copil, părinți și socri) acordate salariaților cu încălcarea prevederilor legale privind salarizarea personalului din fonduri publice. De asemenea, s-au acordat așa-zise drepturi salariale persoanelor detașate de la entități private, angajate nelegal, cu încălcarea restricțiilor bugetare impuse instituțiilor publice.
Un alt exemplu de sifonare a banilor publici au fost cheltuieli cu combustibilul autoturismului și cu salariul conducătorului auto pus la dispoziția Ministerului Transporturilor. De-a lungul timpului, Curtea de Conturi a depistat nereguli şi în ceea ce priveşte contravaloarea asigurărilor voluntare de viață și de sănătate pentru salariați, cu încălcarea prevederilor legale privind salarizarea personalului din fonduri publice.
În fine, şefii ANR au băgat adânc mâna în bugetul instituţiei prin cheltuieli de cazare și transport neefectuate, ca urmare a neparticipării personalului la cursurile de pregătire profesională conform graficului prestabilit. Lăsând la o parte aceste aspecte, despre care nu știm să se fi remediat sau să se fi stopat, angajații ANR beneficiază de sporuri de-a dreptul nesimțite, ajungând să câștige, la final de lună, mai bine de 10.000 de lei. Un șef serviciu are norocul de a avea leafa cât a directorului general, aproape, dacă îi calculăm toate sporurile încasate.
Șoferii de la ANR iau bani să stea acasă!
Un casier câștigă un salariu de 5162 lei, dar și un spor de aproape 400 de lei pentru condiții vătămătoare sau periculoase. Culmea, mai bifează spor pentru siguranța navigației de 791 lei. Oare ies pe mare să încaseze bani?!
De altfel, toți angajații ANR iau sporuri pentru siguranța navigației, inclusiv femeia de serviciu care, pe lângă salariul de 4358, și sporul de condiții vătămătoare de muncă (?!), iau și spor pentru siguranța navigației de 237 de lei, ajungând în final să câștigă undeva la 500 de lei pe lună. Cât un inspector de specialitate, cu studii superioare...
Și, nu am spus tot! Șoferii de la ANR iau bani să stea acasă. Da, ați auzit bine! Pe lângă salariul de 4626 lei, și sporul de condiții vătămătoare de 157 lei, dar și cel al siguranței navigației, de 314 lei, mai iau un spor de consemn la domiciliu de aproape 500 de lei.
Persoanele care beneficiază de sporul de consemn la domiciliu de 15% sunt oricând pregătite să răspundă la solicitările angajatorilor pentru începerea activității. Acesta poate ajunge și până la 25%, însă valoarea procentuală este stabilită prin contractul colectiv de muncă sau contractul individual de muncă sau prin Regulamentul Intern. Angajații care primesc spor de consemn la domiciliu trebuie să fie oricând acasă și pregătiți tot timpul pentru a pleca la serviciu. Ei nu pot părăsi localitatea fără a notifica angajatorul în prealabil și fără așteptarea acordului acestuia, singură excepție fiind urgențele de sănătate și familie. Pe lângă asta, angajatul trebuie să aibă telefonul tot timpul deschis si încărcat. În schimbul acestei disponibilități permanente, se încasează un anumit procent în plus din salariu.
Și conducătorii de șalupe sunt plătiți să stea acasă și intervină doar dacă bubuie vreo bombă pe mare
Și conducătorii de șalupe iau spor de consemn la domiciliu, cel mai mare e de 438 de lei, cel mic e de 338 lei.
Ce leafă au directorii!
Director General, de exemplu, Cosmin Dumitrache, are un salariu de 10.880 lei, la care se adaugă sporul de condiții vătămătoare sau periculoase în valoare de 920 lei și sporul pentru siguranța navigației, în valoare de 1841 lei.
Directorul General Adjunct are leafa de 10.002 lei, sporul de condiții vătămătoare de 1.000 lei și spor pentru siguranța navigației de 2.000 de lei, în timp ce directorul economic ia salariu de 10.002 lei, spor condiții vătămătoare de 1.000 lei, spor pentru siguranța navigației de 2.000, și încă un spor pentru că are activitate de control financiar preventiv, încasat în baza art.15 Legea 153/2017, care este în valoare de 1.000 lei.
Că sporurile în sistemul public au apărut precum ... pensiile speciale, nu mai este o noutate. Cine s-a descurcat să prindă un moment prielnic și a fost aproape de decident a obținut un spor. Problema este că nimeni nu face nimic pentru a stopa acest fenomen, deși el a fost semnalat inclusiv de foștii șefi care s-au perindat pe la ministerul Muncii. Toți au văzut, au vorbit, dar n-au luat nicio măsură. Până se va găsi cineva binevoitor să le sufle sporurile nesimțite de sub nasul bugetarilor, vor continua să le încaseze... iată, și dacă stau acasă!
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News