REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
11.4° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

La cel mai mare show aerian al anului, aeroportul s-a transformat în talcioc

La cel mai mare show aerian al anului, aeroportul s-a transformat în talcioc

Replica API 9 iunie 2011 | 00:00 106

Murături, pastramă şi geci "americane", de vânzare în "cinstea" Thunderbirds

Murături, pastramă şi geci "americane", de vânzare în "cinstea" Thunderbirds

Cel mai mare show aerian al anului, "Constanţa Air Show 2011- Thunder over the Black Sea" a adus pe platourile din vecinătatea aeroportului peste 10.000 de curioşi. Oamenii au venit la eveniment ca la picnic, cu pături, saltele şi umbreluţe. Comerţul a fost în floare, oamenii putând cumpăra orice: pastramă, murături, ochelari de soare, geci, tricouri sau embleme.

Aeroportul Mihail Kogălniceanu şi Asociaţia Litoral- Delta Dunării au organizat ieri show-ul aerian al anului, "Constanţa Air Show 2011- Thunder over the Black Sea". În cadrul acestui eveniment au evoluat escadrila Forţelor Aeriene ale SUA (USAF), Thunderbirds, cu baza în Los Angeles- Nevada, care organizează turnee în toată lumea. Aceasta a efectuat o serie de manevre acrobatice, dar şi zboruri demonstrative cu aeronave de tip F16. Alături de US Air Force Force Thunderbirds au evoluat şi Forţele Aeriene Române, Agenţia de Paraşutism, Aeroclubul Român şi US Marine Corps. Ca bonus, publicul a avut posibilitatea să viziteze expoziţia statică de avioane şi expoziţia maşinilor de epocă organizată în zona pentru publicul larg. Din cauza vântului puternic, singurii care nu s-au putut prezenta în faţa spectatorilor au fost paraşutiştii, care au fost nevoiţi să renunţe la show. În rest, pe cer şi-au făcut apariţia, rând pe rând, următoarele avioane: F 10 Falcon, K 130, Boeing C-17, IAR 99 SOIM, IAR 330 PUMA, MIG 21 şi altele.

Picnic... la aeroport

Senzaţia zilei a fost cu siguranţă renumita escadrilă aeriană de demonstraţie a Forţelor Aeriene ale SUA Thunderbirds. Ei au fost admiraţi aproximativ o oră de peste 10.000 de localnici, dar şi turişti sosiţi în staţiunile de pe litoralul românesc. Unii dintre ei au venit la evenimentul oferit gratuit de către escadrila americană cu propriile autoturisme, pe care le-au parcat peste tot, unele chiar şi la mare depărtare de show. Alţii, în schimb, au ajuns la aeroportul de la Kogălniceanu cu autocarele supraetajate, puse la dispoziţia lor gratuit. Şi pentru erau siguri că la eveniment va fi foarte multă lume, comercianţii nu au ratat ocazia. S-a vândut orice, de la răcoritoare, vată de zahăr, popcorn, mici la suprapreţ, ciolan afumat sau pastramă de oaie la grătar, până la murături şi ochelari de soare ca ai americanilor şi geci. "Ochelarii costă 450 de lei pentru că au nişte lentile speciale care nu deformează şi au o claritate mult mai bună", s-a lăudat un vânzător. La acelaşi stand, cei cu posibilităţi financiare îşi puteau achiziţiona şi geci, preţurile lor variind între 350 şi 1.000 de lei. Plecând din zona "oficială", cea a VIP-urilor, aveai impresia, practic, că în zona destinată spectatorilor te afli la un soi de picnic. Unii spectatori au venit de acasă dotaţi cu pături, alţii cu saltele.

Guvernanţii au tras chiulul

De precizat faptul că la eveniment erau aşteptaţi numeroşi miniştri, inclusiv preşedintele ţării, Traian Băsescu, dar care şi-au anulat în ultimul moment vizita la Constanţa pe motiv că atenţia le este reţinută de şedinţele interminabile de la Bucureşti. "Acesta este primul eveniment oficial al sezonului 2011. Suntem mândri că am reuşit să-l realizăm şi chiar am reuşit să-l furăm aeroportului Băneasa", a spus, glumind, preşedintele Asociaţiei Litoral- Delta Dunării, Corina Martin. Ea a mai spus că, pentru constănţeni, reprezentanţia aeriană este o lecţie de spirit american, o lecţie din care avem multe de învăţat. "Cu această ocazie, putem să le arătăm americanilor că şi românii pot zbura", a adăugat ea. Singura dezamăgire pe care a avut-o preşedintele Asociaţiei Litoral- Delta Dunării a fost legată de absenţa reprezentanţilor Guvernului. "Iniţial, la avut confirmarea unei majorităţi ai Guvernului, dar, pe parcurs, ei au infirmat toate participările. Totuşi, cred că meritam mai multă atenţie", a încheiat ea.

Mirabela PANFIL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272