REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

La CFR Constanţa nu a fost în grevă, dar trenurile nu s-au mişcat din loc

La CFR Constanţa nu a fost în grevă, dar trenurile nu s-au mişcat din loc

Replica API 17 ianuarie 2013 | 00:00 146

Protest "spontan" aflat din timp de toată lumea, mai puţin de călători

Protest "spontan" aflat din timp de toată lumea, mai puţin de călători

În urma protestului declanşat ieri, 16 ianuarie a.c., de angajaţii CFR, în intervalul orar 7.00 - 9.00 a fost afectată circulaţia a 138 de trenuri pe raza înscrise în grafic pe raza regionalelor Bucureşti, Craiova, Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa. Protestul spontan a fost declanşat, prin încetarea activităţii, din cauza întârzierii cu o zi a plăţii salariului (lichidarea) pe luna decembrie. În intervalul orar 7.00-9.00, 138 de trenuri nu au fost expediate din staţii sau au fost oprite în staţiile intermediare, acestea urmând să ajungă la destinaţie cu întârzieri foarte mari.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a susţinut că a aflat încă de marţi seara de greva "spontană" a angajaţilor CFR. "Am avut informaţii aşa, pe surse", a menţionat Fenechiu. Ministrul a avut ieri, 16 ianuarie a.c., o întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor din CFR, la finalul căreia a precizat că salariaţii îşi vor primi banii cel târziu astăzi. "Am programat o întâlnire până la sfârşitul lunii ianuarie, la care am cerut sindicatelor să vină cu principalele probleme pe care le-au identificat, pentru a vedea cum putem să rezolvăm cât mai multe dintre ele", a mai adăugat ministrul. Începând cu ora 9.00 au fost repuse în circulaţie toate trenurile afectate de protestul angajaţilor, înregistrându-se întârzieri totale de 10.468 de minute. Reprezentanţii administraţiei au înştiinţat federaţiile sindicale că joi 17 ianuarie a.c., salariaţii vor primi cea de a doua tranşă (lichidarea) aferentă lunii decembrie.

Cum au reacţionat călătorii

Şeful CFR Călători Constanţa, Gabriel Ţăranu, a declarat faptul că în această dimineaţă au staţionat 3 trenuri, însă nici un angajat al CFR nu a fost în grevă. Întrebat despre eventualitatea ca aceste proteste să mai aibă loc în viitorul apropiat, acesta a explicat faptul că nu depinde de el şi că sunt discuţii la nivel de societate. "Azi-dimineaţă în gara Constanţa au staţionat 3 trenuri, două trenuri Regio şi unul Inter-city. Nici unul din angajaţii sucursalei de transport feroviar călători Constanţa nu a fost în grevă. Problemele protestului sunt discuţii la nivel de societate, între conducerea societăţilor şi federaţiile de sindicat", a declarat, pentru "Replica", şeful CFR Călători Constanţa, Gabriel Ţăranu. Deşi probabil ne-am fi aşteptat ca cei care au suferit după urma întârzierilor să fie enervaţi, mulţi dintre ei au înţeles perfect situaţia şi s-au arătat solidari cu angajaţii CFR. "Sunt un fost CFR-ist şi înţeleg perfect situaţia. Au fost întârzieri de 30 de minute până la două ore. Nu este vina celor care au intrat în grevă, este vina celor care au blocat banii. Nu vi se pare normal ca banii să fie primiţi la timp? Asta este ţara în care trăim, nu avem ce face", a declarat Iulian Năstase. Pe de altă parte, cei care au considerat că timpul este preţios, au renunţat să mai aştepte trenul şi au preferat să circule cu microbuzele. "Sunt aici pentru a aştepta pe cineva. Aştept trenul de 30 de minute, încă nu a venit şi cred că o să mai treacă ceva timp până vine. Dacă întârzierile erau din rea-voinţă atunci făceam reclamaţie, însă cei care nu au luat banii au dreptul de a intra în grevă, acest lucru este de înţeles. Avem pretenţia că trăim într-o ţară civilizată, trebuie să înţelegem şi nevoile celorlalţi", a declarat pentru "Replica", Cristi Dumitru.

"Toţi ştiam de greva CFR, aşa de spontană a fost"

Prim-ministrul României, Victor Ponta, a transmis ieri angajaţilor CFR că le înţelege problemele, dar i-a atenţionat că nu vrea ca greva declanşată miercuri dimineaţa să devină un obicei şi să se transforme "într-un şantaj". "Cel mai important este de văzut cum a apărut criza şi cum o evităm pe viitor. Mă alătur scuzelor pentru pasagerii care au avut de suferit, îmi pare rău şi pentru angajaţii de la CFR Călători şi Infrastructură, în acelaşi timp însă aş vrea să ştie toţi că trăim în România şi că facem eforturi foarte mari ca să le plătim salariile celor de la CFR. O dată îi înţelegem, dacă întârzie salariile 24 ore şi uite facem grevă. Spontană, de o ştiam toţi de aseară, o ştia toată lumea, aşa de spontană a fost. Nu aş vrea să devină un obicei lucrul ăsta, înţeleg problemele şi mă pun în pielea celui care câştigă şi aşa un salariu destul de mic la CFR şi o întârziere contează, fie că este vorba de o zi, dar aş vrea să nu se transforme totul într-un şantaj", a spus Ponta, la începutul şedinţei de guvern.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272