Ce trebuie făcut pentru o înmormântare în condiţiile legii!
La Constanţa, o singură firmă este autorizată să ofere TOATE serviciile funerare!
În municipiul Constanţa, firma Casa Albastră este singurul prestator de servicii funerare autorizat sanitar să realizeze îmbălsămarea decedaţilor. Alte două firme din judeţ, respectiv din Mangalia şi Năvodari sunt autorizate de autorităţi să poată oferi serviciul respectiv. Doar aceste trei firme folosesc produsele biocide, impuse de lege pentru tanatopraxie, pentru ca trupurile neînsufleţite să poate fi expuse , în sicriu deschis, în timpul priveghiului şi înmormântării.
Într-o ediţie anterioară, în articolul „Reguli stricte privind înmormântările! Amenzi de până la 10.000 lei pentru cine le încalcă!” prezentam noile reguli privind serviciile funerare, condiţiile care se impun firmelor private din acest domeniu în ceea ce priveşte îmbălsămarea, transportul decedaţilor, înmormântarea, incinerarea dar şi deshumarea. Aşa cum arătam în articolul respectiv, Legea funerară, respectiv HG 741/2016 care reglementează toate aceste aspecte prevede şi sancţiuni pecuniare drastice. În ediţia de astăzi, aprofundăm subiectul, în special în ceea ce priveşte îmbălsămarea, având în vedere noutăţile introduse de lege.
Legislaţia impune ca toate firmele care oferă servicii funerare să obţină autorizaţii de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică Constanţa pentru fiecare serviciu în parte pe care îl oferă. În acest moment, în evidenţa DSP Constanţa figurează ca fiind acreditate, pentru diferite servicii, opt prestatorii de servicii funerare (n.r. ataşăm articolului lista cu prestatorii acreditaţi). Dintre aceştia, doar trei firme de servicii funerare sunt autorizate să realizeze îmbălsămare: Casa Albastră din municipiul Constanţa (SC Proximus Andremar SRL), agenţia funerară Casa Verde SRL, din Mangalia, şi Sacrificio Eterna SRL. Ca o observaţie, Casa Albastră este singura firmă din judeţul Constanţa autorizată să ofere TOATE categoriile de servicii funerare: îngrijiri mortuare, îmbălsămare, expunere în camera mortuară, transport mortuar (recuperare de cadavre şi paradă), comercializare articole funerare.
De ce este mai bună îmbălsămarea cu produse biocide
Revenind la îmbălsămare, faptul că doar cele trei firme deţin autorizaţie sanitară înseamnă că doar în cadrul celor trei firme este realizată îmbălsămarea decedaţilor în mod legal, cu folosirea de produse biocide. Firmele private nu mai au voie, potrivit legii, să folosească formol, această substanţă fiind permisă la acest moment doar la nivelul spitalelor şi serviciilor de medicină legală.
Tanatopraxia, procedeul de tratare al trupului neînsufleţit, prin care este realizată îmbălsămarea, dezinfecţia şi inhibarea organismelor patogene, este cel impus de legislaţie. „Scopul final al tanatopraxiei este restaurarea şi îngrijirea acordată persoanei decedate, pentru a recrea forma şi culoarea lui naturală. Conservarea serveşte ca însăşi bază pentru crearea şi menţinerea unui aspect natural, aproape ca în viaţă.
În principiu, tanatopractorul este un creator de iluzii plăcute, care estompează urmele suferinţei şi morţii. În practica tanatopraxiei, această iluzie a numim „amintire memorabilă”, deoarece va crea în mintea rudelor şi a prietenilor defunctului o imagine mentală, care poate fi amintită ani de zile”, ne-au precizat reprezentanţii Casei Albastre, după cum spuneam, singurii din municipiul Constanţa să realizeze îmbălsămarea decedaţilor.
De menţionat că noul procedeu de îmbălsămare permite specialiştilor să dozeze cantitatea de produse biocide folosite, astfel încât să fie evitate situaţii precum cele semnalate de multe familii, în trecut, că după şapte ani de la înmormântare, când au vrut să deshumeze decedatul, nu au putut pentru că nu începuse procesul de degradare. Astfel de situaţii apar, spun specialiştii, din cauza cantităţii de formol folosite în exces.
Pe de altă parte, în lipsa unei îmbălsămări realizate legal, cu produsele impuse de lege, la priveghi sau ceremoniile religioase sicriul nu poate fi ţinut deschis.
Se impune menţionat că preţul unei îmbălsămări cu produse biocide nu este mai scump decât al unei îmbălsămări clasice, cu formol.
Îmbălsămarea, obligatorie înainte de transportul morţilor la mai mult de 30 de kilometri!
Un alt aspect punctat de lege vizează transportul decedaţilor. Astfel, potrivit HG 741/2016, transportul decedaţilor de la spital spre domiciliu sau spre casa mortuară, pentru priveghi, poate fi realizat numai cu maşini autorizate, care îndeplinesc anumite condiţii. Dacă distanţa ce trebuie parcursă este mai mare de 30 de kilometri, decedatul poate fi transportat numai dacă anterior a fost îmbălsămat – fie în spital, după realizarea autopsiei, fie la o firmă din Constanţa! – şi numai în agregat frigorific. Altfel spus, familiile care preiau decedaţii din municipiul Constanţa pentru a-i duce într-o localitate aflată la mai mult de 30 de kilometri trebuie să se asigure, mai întâi, că a fost îmbălsămat la spital sau la o altă firmă care prestează acest serviciu.
Este important de ştiut că, pentru a fi respectate tradiţiile diverselor culte religioase, ţinerea decedatului la domiciliu şi respectarea tradiţiilor care presupun spălarea şi îmbrăcarea decedatului nu au fost interzise. În aceste cazuri, îmbălsămarea nu este obligatorie. Este recomandată, atrag atenţia specialiştii din domeniu, ca o măsură de protecţie a sănătăţii rudelor supravieţuitoare, dar nu este obligatorie. Obligativitatea intervine în situaţiile în care rudelor doresc să ducă sicriul într-o casă mortuară sau sală de ceremonii religioase, respectiv biserică. Mai mult, îmbălsămarea este obligatorie dacă decedatul trebuie transportat pe o distanţă mai mare de 30 de kilometri.
Sancţiuni drastice pentru firmele de servicii funerare, disconfort pentru familii
În cazul în care regulile impuse de lege şi prezentate mai sus nu sunt respectate, sunt prevăzute sancţiuni usturătoare, de până la 20.000 de lei. E drept, sancţiunile se aplică firmei prestatoare de servicii funerare care încalcă legea, nu familiei defunctului. Dar familiei i se va impune, de exemplu, să închidă sicriul, în timpul priveghiului, dacă lipseşte dovada că trupul neînsufleţit a fost pregătit corespunzător, cu produsele biocide impuse de lege. Plus, numai posibilitatea de a intra în vizorul autorităţilor într-un moment precum înmormântarea unei persoane dragi poate duce la un stres suplimentar.
În concluzie, se impune menţionat că, în curând autorităţile sanitare vor demara o serie de controale la prestatorii de servicii funerare pentru a verifica în ce mod sunt respectate condiţiile legale impuse.
Florentina BOZÎNTAN

mh mh mh miroase a spagutza?
Asa ca la Mangalia , Casa verde de pe Mihai Viteazu e in regula, asta aviz amatorilor de sesizari nefondate.Si pentru defaimare si lezarea activitatii firmei ce ar trebui sa faca proprietarul, daca tot ne batem in sabii ?!Nu-l cunosc si nici nu ma intereseaza, numai ca urasc punerea in practica a zicalei: sa moara si capra vecinului.
Nava-școală „Mircea” s-a întors luni, 16 mai a.c., din primul marș de instrucție din acest an, cu escale în...276
De mai bine de o lună de zile, pe magazinul Fashion Legends, situat în inima târgului din Constanța, s-a așternut o...157
Iată că a mai trecut o ediție a concursului de muzică Eurovision. Ucraina a câștigat cu un scor detașat (631...135
În ultimii ani, județul Constanța a fost zguduit de câteva evenimente dramatice care au fost gestionate, în primă...93


ConstanțaUmiditate: 80%
Vânt: 2.82 m/s
Presiune: 1018 milibari

Iga Swiatek conduce detaşat clasamentul mondial al jucătoarelor profesioniste de tenis (WTA), publicat luni, după o...54
Levski Sofia a cucerit al 26-lea său trofeu în Cupa Bulgariei la fotbal, după ce a învins-o în finală cu 1-0 pe...66
Tenismanul sârb Novak Djokovic se menţine în fruntea clasamentului mondial al jucătorilor profesionişti (ATP),...60
Echipa FC Lugano a câştigat Cupa Elveţiei la fotbal, după 29 de ani de aşteptare, după ce a învins cu scorul de...60


Primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru, a anunțat că în cursul zilei de luni, 16 mai a.c., a încărcat în...240
Pentru execuția unor lucrări la pasajul care supratraversează A2, în zona km. 13+330, se va închide traficul...687
În perioada martie-aprilie 2021, Rusia a început o consolidare militară majoră în apropierea frontierei...739
Stațiunea Mamaia a arătat, în weekendul ce tocmai s-a încheiat, ca în plin sezon estival. Temperaturile ridicate de...1236
Liderul deputaţilor AUR George Simion a solicitat, luni, în plenul Camerei, scoaterea de pe ordinea de zi a...240
Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, s-a pronunţat, luni, pentru predictibilitate şi pentru o menţinere a Codului...203
Inflaţia este influenţată, în continuare, de preţul de la energie, a declarat luni preşedintele PSD, Marcel...219
Inflaţia este influenţată, în continuare, de preţul de la energie, a declarat luni preşedintele PSD, Marcel...216
Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, s-a aflat în studioul Replica de Constanța, unde a vorbit...3417
Centrele pentru adulți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța sunt...2264
Disconfort, haos, nervi în trafic, șantiere peste șantiere… sunt aspecte cunoscute de către administrația locală...11352
Gheorghe Haleț este unul dintre cei mai apreciați oameni de televiziune și cultură din Constanța. A cochetat și cu...5019
Mulți dintre actorii celebri s-au lovit de momentul incomod în care au fost nevoiți să fimeze scene nud. Situațiile...68
Heidi Klum, 48 de ani, s-a filmat într-o vestimentație strâmtă și complet transparentă, care-i lasă tot...61
Amber Heard, cea de-a doua soţie a actorului Johnny Depp, va reveni în boxa martorilor luni, odată cu reluarea...61
Solistul principal al grupului ucrainean Kalush Orchestra a declarat într-o conferinţă de presă că această...68
Fosta Primă Doamnă a SUA, Melania Trump, a lăsat să se înțeleagă că s-ar putea întoarce la Casa Albă, în...410
Premierul Suediei, Magdalena Andersson, spune că decizia țării sale de a solicita aderarea la NATO nu este...211
O persoană a murit şi alte cinci au fost rănite, inclusiv doi copii mici, după ce un avion de mici dimensiuni s-a...365
Marina Ovsiannikova, jurnalista rusă care a protestat în direct la TV, se confruntă cu probleme în plan personal, ea...325
Diabetul gestațional apare în timpul sarcinii. La fel ca și diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2, acesta...60
Durerea de ficat poate să apară din mai multe motive și este foarte important să mergi la medic pentru...60
Nutriționista Mihaela Bilic anunță că iaurtul expirat nu mai trebuie aruncat. Asta a decis o mare companie...59
Rezultate detaliate ale studiului clinic de profilaxie (preventie) pre-expunere de fază III PROVENT au demonstrat că...56
Maaaars casa albastra