rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 17 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Ce trebuie făcut pentru o înmormântare în condiţiile legii!

La Constanţa, o singură firmă este autorizată să ofere TOATE serviciile funerare!

În municipiul Constanţa, firma Casa Albastră este singurul prestator de servicii funerare autorizat sanitar să realizeze îmbălsămarea decedaţilor. Alte două firme din judeţ, respectiv din Mangalia şi Năvodari sunt autorizate de autorităţi să poată oferi serviciul respectiv. Doar aceste trei firme folosesc produsele biocide, impuse de lege pentru tanatopraxie, pentru ca trupurile neînsufleţite să poate fi expuse , în sicriu deschis, în timpul priveghiului şi înmormântării.

Într-o ediţie anterioară, în articolul „Reguli stricte privind înmormântările! Amenzi de până la 10.000 lei pentru cine le încalcă!” prezentam noile reguli privind serviciile funerare, condiţiile care se impun firmelor private din acest domeniu în ceea ce priveşte îmbălsămarea, transportul decedaţilor, înmormântarea, incinerarea dar şi deshumarea. Aşa cum arătam în articolul respectiv, Legea funerară, respectiv HG 741/2016 care reglementează toate aceste aspecte prevede şi sancţiuni pecuniare drastice. În ediţia de astăzi, aprofundăm subiectul, în special în ceea ce priveşte îmbălsămarea, având în vedere noutăţile introduse de lege.

Legislaţia impune ca toate firmele care oferă servicii funerare să obţină autorizaţii de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică Constanţa pentru fiecare serviciu în parte pe care îl oferă. În acest moment, în evidenţa DSP Constanţa figurează ca fiind acreditate, pentru diferite servicii, opt prestatorii de servicii funerare (n.r. ataşăm articolului lista cu prestatorii acreditaţi). Dintre aceştia, doar trei firme de servicii funerare sunt autorizate să realizeze îmbălsămare: Casa Albastră din municipiul Constanţa (SC Proximus Andremar SRL), agenţia funerară Casa Verde SRL, din Mangalia, şi Sacrificio Eterna SRL. Ca o observaţie, Casa Albastră este singura firmă din judeţul Constanţa autorizată să ofere TOATE categoriile de servicii funerare: îngrijiri mortuare, îmbălsămare, expunere în camera mortuară, transport mortuar (recuperare de cadavre şi paradă), comercializare articole funerare.

De ce este mai bună îmbălsămarea cu produse biocide

Revenind la îmbălsămare, faptul că doar cele trei firme deţin autorizaţie sanitară înseamnă că doar în cadrul celor trei firme este realizată îmbălsămarea decedaţilor în mod legal, cu folosirea de produse biocide. Firmele private nu mai au voie, potrivit legii, să folosească formol, această substanţă fiind permisă la acest moment doar la nivelul spitalelor şi serviciilor de medicină legală.

Tanatopraxia, procedeul de tratare al trupului neînsufleţit, prin care este realizată îmbălsămarea, dezinfecţia şi inhibarea organismelor patogene, este cel impus de legislaţie. „Scopul final al tanatopraxiei este restaurarea şi îngrijirea acordată persoanei decedate, pentru a recrea forma şi culoarea lui naturală. Conservarea serveşte ca însăşi bază pentru crearea şi menţinerea unui aspect natural, aproape ca în viaţă.

În principiu, tanatopractorul este un creator de iluzii plăcute, care estompează urmele suferinţei şi morţii. În practica tanatopraxiei, această iluzie a numim „amintire memorabilă”, deoarece va crea în mintea rudelor şi a prietenilor defunctului o imagine mentală, care poate fi amintită ani de zile”, ne-au precizat reprezentanţii Casei Albastre, după cum spuneam, singurii din municipiul Constanţa să realizeze îmbălsămarea decedaţilor.

De menţionat că noul procedeu de îmbălsămare permite specialiştilor să dozeze cantitatea de produse biocide folosite, astfel încât să fie evitate situaţii precum cele semnalate de multe familii, în trecut, că după şapte ani de la înmormântare, când au vrut să deshumeze decedatul, nu au putut pentru că nu începuse procesul de degradare. Astfel de situaţii apar, spun specialiştii, din cauza cantităţii de formol folosite în exces.

Pe de altă parte, în lipsa unei îmbălsămări realizate legal, cu produsele impuse de lege, la priveghi sau ceremoniile religioase sicriul nu poate fi ţinut deschis.

Se impune menţionat că preţul unei îmbălsămări cu produse biocide nu este mai scump decât al unei îmbălsămări clasice, cu formol.

Îmbălsămarea, obligatorie înainte de transportul morţilor la mai mult de 30 de kilometri!

Un alt aspect punctat de lege vizează transportul decedaţilor. Astfel, potrivit HG 741/2016, transportul decedaţilor de la spital spre domiciliu sau spre casa mortuară, pentru priveghi, poate fi realizat numai cu maşini autorizate, care îndeplinesc anumite condiţii. Dacă distanţa ce trebuie parcursă este mai mare de 30 de kilometri, decedatul poate fi transportat numai dacă anterior a fost îmbălsămat – fie în spital, după realizarea autopsiei, fie la o firmă din Constanţa! – şi numai în agregat frigorific. Altfel spus, familiile care preiau decedaţii din municipiul Constanţa pentru a-i duce într-o localitate aflată la mai mult de 30 de kilometri trebuie să se asigure, mai întâi, că a fost îmbălsămat la spital sau la o altă firmă care prestează acest serviciu.

Este important de ştiut că, pentru a fi respectate tradiţiile diverselor culte religioase, ţinerea decedatului la domiciliu şi respectarea tradiţiilor care presupun spălarea şi îmbrăcarea decedatului nu au fost interzise. În aceste cazuri, îmbălsămarea nu este obligatorie. Este recomandată, atrag atenţia specialiştii din domeniu, ca o măsură de protecţie a sănătăţii rudelor supravieţuitoare, dar nu este obligatorie. Obligativitatea intervine în situaţiile în care rudelor doresc să ducă sicriul într-o casă mortuară sau sală de ceremonii religioase, respectiv biserică. Mai mult, îmbălsămarea este obligatorie dacă decedatul trebuie transportat pe o distanţă mai mare de 30 de kilometri.

Sancţiuni drastice pentru firmele de servicii funerare, disconfort pentru familii

În cazul în care regulile impuse de lege şi prezentate mai sus nu sunt respectate, sunt prevăzute sancţiuni usturătoare, de până la 20.000 de lei. E drept, sancţiunile se aplică firmei prestatoare de servicii funerare care încalcă legea, nu familiei defunctului. Dar familiei i se va impune, de exemplu, să închidă sicriul, în timpul priveghiului, dacă lipseşte dovada că trupul neînsufleţit a fost pregătit corespunzător, cu produsele biocide impuse de lege. Plus, numai posibilitatea de a intra în vizorul autorităţilor într-un moment precum înmormântarea unei persoane dragi poate duce la un stres suplimentar.

În concluzie, se impune menţionat că, în curând autorităţile sanitare vor demara o serie de controale la prestatorii de servicii funerare pentru a verifica în ce mod sunt respectate condiţiile legale impuse.

Florentina BOZÎNTAN

vineri, 1 iunie 20181333
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
Marți, 17 mai, interviu LIVE, începând cu ora 13.00, cu Tit-Liviu Brăiloiu, fost senator PSD
GANDUL.RO
Scene GROTEȘTI! Ce pățesc soldații ruși în Ucraina: „Lasă-te înjunghiat...”
Comentarii

00Daniel(19 ian 00:39)
Maaaars casa albastra
02hasdeu(1 iun 23:04)
mh mh mh miroase a spagutza?
10Elena(1 iun 11:50)
Asa ca la Mangalia , Casa verde de pe Mihai Viteazu e in regula, asta aviz amatorilor de sesizari nefondate.Si pentru defaimare si lezarea activitatii firmei ce ar trebui sa faca proprietarul, daca tot ne batem in sabii ?!Nu-l cunosc si nici nu ma intereseaza, numai ca urasc punerea in practica a zicalei: sa moara si capra vecinului.
mai mult...Replica
16 mai 21:13ReplicaNava-școală „Mircea” s-a întors din primul marș de instrucție din acest an

Nava-școală „Mircea” s-a întors luni, 16 mai a.c., din primul marș de instrucție din acest an, cu escale în...276

17 mai 23:10ReplicaFăgădău, marele absent de la funeraliile Gabrielei Mazăre! Video424
17 mai 23:05ReplicaA blocat strada, în Poarta 6, să scoată bani de la bancomat!141
17 mai 00:59ReplicaMagazinul cu fake-uri din fosta cafenea a Simonei Halep a rămas gol! Video

De mai bine de o lună de zile, pe magazinul Fashion Legends, situat în inima târgului din Constanța, s-a așternut o...157

17 mai 00:01ReplicaPSD Constanța și-a mai impus un om într-o funcție de conducere! Șerbănescu a ajuns șeful OSIM331
17 mai 23:03ReplicaO firmă din Constanța a dat faliment în timp ce primea bani publici pentru obiective sociale120
17 mai 00:48ReplicaMihai Trăistariu, reacție dură după Eurovision 2022: Anul ăsta a fost enervant de politic! Video

Iată că a mai trecut o ediție a concursului de muzică Eurovision. Ucraina a câștigat cu un scor detașat (631...135

17 mai 22:58ReplicaPuhoi de gură cască în zona bisericii din Mamaia Sat! Video176
17 mai 22:37ReplicaPărinţii sunt disperaţi! Au crescut preţurile şi la meditaţii!148
17 mai 22:35ReplicaISU Dobrogea încă nu are saltele pneumatice…

În ultimii ani, județul Constanța a fost zguduit de câteva evenimente dramatice care au fost gestionate, în primă...93

17 mai 22:30ReplicaIohannis: România susţine pe deplin procesul de aderare la NATO a Suediei130
17 mai 00:14ReplicaRomașcanu: Mi-aș dori să se întâmple o resetare completă a Eurovision181
Vremea
15.3°15.3° - 15.3° marţi, 17 mai 2022
ConstanțaUmiditate: 80%
Vânt: 2.82 m/s
Presiune: 1018 milibari

Loto
6/494562453944
5/4033174312426
joker264235201312
Horoscop
mai mult...SPSportRT
17 mai 00:00SportTenis: Iga Swiatek, lider detaşat în clasamentul WTA; Simona Halep a revenit în top 20

Iga Swiatek conduce detaşat clasamentul mondial al jucătoarelor profesioniste de tenis (WTA), publicat luni, după o...54

17 mai 00:00SportFotbal: Levski Sofia a câştigat Cupa Bulgariei pentru a 26-a oară

Levski Sofia a cucerit al 26-lea său trofeu în Cupa Bulgariei la fotbal, după ce a învins-o în finală cu 1-0 pe...66

17 mai 00:00SportTenis: Novak Djokovic se menţine lider în clasamentul ATP

Tenismanul sârb Novak Djokovic se menţine în fruntea clasamentului mondial al jucătorilor profesionişti (ATP),...60

17 mai 00:00SportFotbal: FC Lugano a câştigat Cupa Elveţiei după o aşteptare de 29 de ani

Echipa FC Lugano a câştigat Cupa Elveţiei la fotbal, după 29 de ani de aşteptare, după ce a învins cu scorul de...60

Local
17 mai 23:21LocalProiecte de 3 milioane euro pentru Năvodari, prin PNRR

Primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru, a anunțat că în cursul zilei de luni, 16 mai a.c., a încărcat în...240

17 mai 23:22LocalAtenție, șoferi! Se închide traficul rutier pe autostrada A2!

Pentru execuția unor lucrări la pasajul care supratraversează A2, în zona km. 13+330, se va închide traficul...687

17 mai 23:21LocalConferință despre autonomia non-teritorială, la Universitatea Ovidius din Constanța

292

17 mai 23:19LocalBeţi şi fără permis, pe drumurile din Constanţa

Polițiști din cadrul Poliției orașului Cernavodă au identificat, la data de 14 mai a.c., în jurul orei 23.50, un...206

17 mai 23:20LocalBărbați reținuți pentru amenințare, tulburarea ordinii publice și furt calificat

Urmare a cercetărilor în 2 dosare penale privind săvârșirea infracțiunilor de amenințare și tulburarea ordinii...300

17 mai 23:20LocalIncendiu la un apartament de pe strada Cișmelei

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, luni, 16 mai a.c., în Constanța, pe strada...335

17 mai 00:04LocalCine a vizitat Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu de la începutul războiului din Ucraina

În perioada martie-aprilie 2021, Rusia a început o consolidare militară majoră în apropierea frontierei...739

17 mai 23:24LocalPromenada din Mamaia, plină de oameni, ca în vremurile bune!

Stațiunea Mamaia a arătat, în weekendul ce tocmai s-a încheiat, ca în plin sezon estival. Temperaturile ridicate de...1236

17 mai 23:23LocalTuriştii preferă apartamentele în locul camerelor de hotel!

1326

Politică
17 mai 00:07PoliticăAUR a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a plenului a proiectului Legii offshore

Liderul deputaţilor AUR George Simion a solicitat, luni, în plenul Camerei, scoaterea de pe ordinea de zi a...240

17 mai 22:43PoliticăCîţu despre modificarea Codului fiscal: Nu trebuie să se întâmple nimic

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, s-a pronunţat, luni, pentru predictibilitate şi pentru o menţinere a Codului...203

17 mai 22:43PoliticăAurescu: România susţine un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

183

17 mai 00:08PoliticăAlina Gorghiu: Nu văd posibilă schimbarea cotei unice de impozitare

Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că nu vede...140

17 mai 19:38PoliticăUltima carte a Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute”, amânată de judecătorii din România

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a amânat dezbaterile în ultima cale extraordinară de atac prin care...106

17 mai 00:07PoliticăTheodor Stolojan spulberă planurile lui Ciolacu: Codul Fiscal nu poate fi modificat

Theodor Stolojan, fost președinte al PNL, spune că actualul Cod Fiscal nu poate fi modificat pentru introducerea...273

17 mai 22:43PoliticăInflaţia este influenţată în continuare de preţul de la energie

Inflaţia este influenţată, în continuare, de preţul de la energie, a declarat luni preşedintele PSD, Marcel...219

17 mai 22:44PoliticăMarcel Ciolacu: Nu avem criză alimentară, am luat măsuri

Inflaţia este influenţată, în continuare, de preţul de la energie, a declarat luni preşedintele PSD, Marcel...216

17 mai 22:44PoliticăGeorge Simion: "Nu ceaiul de tei e problema cu inflaţia, ci guvernanţii!"

303

Interviuri
12 apr 00:05InterviuriMihai Lupu: Nu sunt dușman cu Huțucă! Mai avem și opinii diferite! Video

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, s-a aflat în studioul Replica de Constanța, unde a vorbit...3417

9 apr 00:08InterviuriAnca Ghițulescu, director executiv DGASPC: Avem o mare problemă cu centrele pentru adulți! Video

Centrele pentru adulți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța sunt...2264

7 apr 14:34InterviuriFelicia OVANESIAN (I): Sunt singurul funcționar din cadrul primăriei care nu face nimic fără să știe primarul. VIDEO

6057

16 apr 00:38InterviuriNiculescu: Am plafonat prețurile la gaze și energie printr-o nouă schemă de sprijin. Video

George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, vineri,...3047

16 apr 00:39InterviuriHoria Țuțuianu: Nu știu câtă răbdare vor mai avea constănțenii la atâta incompetență. Video

De când a ajuns la Guvernare, PSD a reușit să inițieze mai multe proiecte de legi, unele dintre ele fiind și...4043

14 apr 00:41InterviuriCristian Cîrjaliu: Atât timp cât nu iau niciun ban de la nimeni în mod necuvenit, dorm foarte liniștit

Este unul dintre acei primari care, dacă nu ar fi existat, ar fi fost inventat. În ciuda contestațiilor venite din...3274

8 apr 00:10InterviuriFelicia Ovanesian îi răspunde lui Ionuț Rusu: Neinspirat, agresiv și puțin nepoliticos. VIDEO

Disconfort, haos, nervi în trafic, șantiere peste șantiere… sunt aspecte cunoscute de către administrația locală...11352

24 mar 00:20InterviuriGheorghe Haleț ar vrea să reînvie festivalul de muzică ușoară Mamaia! Video

Gheorghe Haleț este unul dintre cei mai apreciați oameni de televiziune și cultură din Constanța. A cochetat și cu...5019

22 mar 19:49InterviuriRăzvan Pantelimon: Ar trebui să ne fie frică de criza economică și alimentară, nu de război! Video

1598

Monden
17 mai 00:00MondenActori celebri în scene nud. Detalii picante de la filmări: „Dacă ea trebuie să fie goală, voi fi și eu gol“

Mulți dintre actorii celebri s-au lovit de momentul incomod în care au fost nevoiți să fimeze scene nud. Situațiile...68

17 mai 00:00MondenHeidi Klum, un posterior de vis la 48 de ani! Apariție incendiară pe străzile din Las Vegas

Heidi Klum, 48 de ani, s-a filmat într-o vestimentație strâmtă și complet transparentă, care-i lasă tot...61

17 mai 00:00MondenAudiență record pentru TVR la difuzarea Eurovision: cifre duble față de ediția din 2021

60

17 mai 00:00MondenGabriela Spanic, despre tentativa de omor la podcastul lui Viziru: „Mi-a fost frică să nu mor!“

Gabriela Spanic a fost invitata lui Lucian Viziru în podcastul acestuia. Regina telenovelelor din Venezuela este și...67

17 mai 00:00MondenMillie Bobby Brown, de nerecunoscut la premiera „Stranger Things”

Millie Bobby Brown a fost de nerecunoscut la premiera celui de-al patrulea sezon al serialului „Stranger Things”....64

17 mai 00:00MondenTom Cruise, criticat dur la Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta a II-a

Tom Cruise a fost invitat pentru a luat parte la Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta a II-a, însă declarațiile...66

17 mai 00:00MondenProcesul pentru defăimare intentat de Johnny Depp, reluat, odată cu depoziţia actriţei Amber Heard

Amber Heard, cea de-a doua soţie a actorului Johnny Depp, va reveni în boxa martorilor luni, odată cu reluarea...61

17 mai 00:00MondenKalush Orchestra va sărbători victoria de la Eurovision 'după război'

Solistul principal al grupului ucrainean Kalush Orchestra a declarat într-o conferinţă de presă că această...68

17 mai 00:06MondenImaginea lui Bruce Willis, folosită într-o poveste cu o bancă rusească și datorii de 900 milioane de dolari

380

Mapamond
17 mai 19:57MapamondPrimul interviu al Melaniei Trump după ce a plecat de la Casa Albă

Fosta Primă Doamnă a SUA, Melania Trump, a lăsat să se înțeleagă că s-ar putea întoarce la Casa Albă, în...410

17 mai 19:57MapamondPremierul Suediei: Aderarea la NATO nu este o mișcare împotriva Rusiei

Premierul Suediei, Magdalena Andersson, spune că decizia țării sale de a solicita aderarea la NATO nu este...211

17 mai 19:57MapamondScandalul jurizării la Eurovision: Anchetă la compania publică de radio și televiziune din Republica Moldova

386

17 mai 00:00MapamondRusia refuză să negocieze eliberarea combatanţilor blocaţi în tunelurile de la Azovstal

Rusia a refuzat duminică să negocieze cu privire la posibilitatea eliberării combatanţilor ucraineni ai batalionului...66

17 mai 19:52MapamondConsiliului Afaceri Externe al UE s-a reunit la Bruxelles

Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene s-a reunit pe 16 mai, la Bruxelles, pentru a lua în discuţie subiecte...252

17 mai 19:52MapamondGermania nu va mai importa petrol din Rusia!

Germania intenţionează să înceteze să mai importe petrol din Rusia de la finele acestui an, chiar dacă Uniunea...251

17 mai 19:58MapamondUn mort şi cinci răniţi după ce un avion s-a prăbuşit pe un pod din Miami. Video

O persoană a murit şi alte cinci au fost rănite, inclusiv doi copii mici, după ce un avion de mici dimensiuni s-a...365

17 mai 19:58MapamondJurnalista care a protestat în direct la TV în Rusia riscă să piardă custodia propriilor copii

Marina Ovsiannikova, jurnalista rusă care a protestat în direct la TV, se confruntă cu probleme în plan personal, ea...325

17 mai 19:58MapamondUcraina: Civili răniţi de militarii ruşi, duşi împotriva voinţei lor în Rusia

302

Sănătate
17 mai 00:00SănătateDiabetul gestațional: cauze, complicații și tratament

Diabetul gestațional apare în timpul sarcinii. La fel ca și diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2, acesta...60

17 mai 00:00SănătateDurerile de ficat: cauze și remedii

Durerea de ficat poate să apară din mai multe motive și este foarte important să mergi la medic pentru...60

17 mai 00:00SănătateDurere de ureche: Când să ne îngrijorăm? Cauze, simptome și tratament

67

17 mai 00:00SănătateCrizele de fiere: de ce apar, cum se manifestă și cum se tratează

Crizele de fiere sau colica biliară se referă la prezența unei pietre în canalul cistic sau în canalul biliar comun...66

17 mai 00:00SănătateCare sunt cele 11 beneficii ale somonului

Îți place somonul? Avem vești bune! Pe lângă faptul că este este gustos si versatil, este unul dintre cele mai...64

17 mai 00:00SănătateDieta mediteraneeana scade riscul de cancer endometrial

Riscul de a dezvolta cancer este proporțional cu vârsta și este influențat și de genele moștenite, însă e...62

17 mai 00:00SănătateNutriționist: Iaurtul expirat nu mai trebuie aruncat

Nutriționista Mihaela Bilic anunță că iaurtul expirat nu mai trebuie aruncat. Asta a decis o mare companie...59

17 mai 00:00SănătateEvusheld, protecție semnificativă împotriva formelor simptomatice de COVID-19 pentru 6 luni

Rezultate detaliate ale studiului clinic de profilaxie (preventie) pre-expunere de fază III PROVENT au demonstrat că...56

17 mai 00:00SănătateCe este cancerul pancreatic și cum se aplică „chirurgia Whipple“ în procesul de tratament?

56

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT