rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 26 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Ce trebuie făcut pentru o înmormântare în condiţiile legii!

La Constanţa, o singură firmă este autorizată să ofere TOATE serviciile funerare!

În municipiul Constanţa, firma Casa Albastră este singurul prestator de servicii funerare autorizat sanitar să realizeze îmbălsămarea decedaţilor. Alte două firme din judeţ, respectiv din Mangalia şi Năvodari sunt autorizate de autorităţi să poată oferi serviciul respectiv. Doar aceste trei firme folosesc produsele biocide, impuse de lege pentru tanatopraxie, pentru ca trupurile neînsufleţite să poate fi expuse , în sicriu deschis, în timpul priveghiului şi înmormântării.

Într-o ediţie anterioară, în articolul „Reguli stricte privind înmormântările! Amenzi de până la 10.000 lei pentru cine le încalcă!” prezentam noile reguli privind serviciile funerare, condiţiile care se impun firmelor private din acest domeniu în ceea ce priveşte îmbălsămarea, transportul decedaţilor, înmormântarea, incinerarea dar şi deshumarea. Aşa cum arătam în articolul respectiv, Legea funerară, respectiv HG 741/2016 care reglementează toate aceste aspecte prevede şi sancţiuni pecuniare drastice. În ediţia de astăzi, aprofundăm subiectul, în special în ceea ce priveşte îmbălsămarea, având în vedere noutăţile introduse de lege.

Legislaţia impune ca toate firmele care oferă servicii funerare să obţină autorizaţii de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică Constanţa pentru fiecare serviciu în parte pe care îl oferă. În acest moment, în evidenţa DSP Constanţa figurează ca fiind acreditate, pentru diferite servicii, opt prestatorii de servicii funerare (n.r. ataşăm articolului lista cu prestatorii acreditaţi). Dintre aceştia, doar trei firme de servicii funerare sunt autorizate să realizeze îmbălsămare: Casa Albastră din municipiul Constanţa (SC Proximus Andremar SRL), agenţia funerară Casa Verde SRL, din Mangalia, şi Sacrificio Eterna SRL. Ca o observaţie, Casa Albastră este singura firmă din judeţul Constanţa autorizată să ofere TOATE categoriile de servicii funerare: îngrijiri mortuare, îmbălsămare, expunere în camera mortuară, transport mortuar (recuperare de cadavre şi paradă), comercializare articole funerare.

De ce este mai bună îmbălsămarea cu produse biocide

Revenind la îmbălsămare, faptul că doar cele trei firme deţin autorizaţie sanitară înseamnă că doar în cadrul celor trei firme este realizată îmbălsămarea decedaţilor în mod legal, cu folosirea de produse biocide. Firmele private nu mai au voie, potrivit legii, să folosească formol, această substanţă fiind permisă la acest moment doar la nivelul spitalelor şi serviciilor de medicină legală.

Tanatopraxia, procedeul de tratare al trupului neînsufleţit, prin care este realizată îmbălsămarea, dezinfecţia şi inhibarea organismelor patogene, este cel impus de legislaţie. „Scopul final al tanatopraxiei este restaurarea şi îngrijirea acordată persoanei decedate, pentru a recrea forma şi culoarea lui naturală. Conservarea serveşte ca însăşi bază pentru crearea şi menţinerea unui aspect natural, aproape ca în viaţă.

În principiu, tanatopractorul este un creator de iluzii plăcute, care estompează urmele suferinţei şi morţii. În practica tanatopraxiei, această iluzie a numim „amintire memorabilă”, deoarece va crea în mintea rudelor şi a prietenilor defunctului o imagine mentală, care poate fi amintită ani de zile”, ne-au precizat reprezentanţii Casei Albastre, după cum spuneam, singurii din municipiul Constanţa să realizeze îmbălsămarea decedaţilor.

De menţionat că noul procedeu de îmbălsămare permite specialiştilor să dozeze cantitatea de produse biocide folosite, astfel încât să fie evitate situaţii precum cele semnalate de multe familii, în trecut, că după şapte ani de la înmormântare, când au vrut să deshumeze decedatul, nu au putut pentru că nu începuse procesul de degradare. Astfel de situaţii apar, spun specialiştii, din cauza cantităţii de formol folosite în exces.

Pe de altă parte, în lipsa unei îmbălsămări realizate legal, cu produsele impuse de lege, la priveghi sau ceremoniile religioase sicriul nu poate fi ţinut deschis.

Se impune menţionat că preţul unei îmbălsămări cu produse biocide nu este mai scump decât al unei îmbălsămări clasice, cu formol.

Îmbălsămarea, obligatorie înainte de transportul morţilor la mai mult de 30 de kilometri!

Un alt aspect punctat de lege vizează transportul decedaţilor. Astfel, potrivit HG 741/2016, transportul decedaţilor de la spital spre domiciliu sau spre casa mortuară, pentru priveghi, poate fi realizat numai cu maşini autorizate, care îndeplinesc anumite condiţii. Dacă distanţa ce trebuie parcursă este mai mare de 30 de kilometri, decedatul poate fi transportat numai dacă anterior a fost îmbălsămat – fie în spital, după realizarea autopsiei, fie la o firmă din Constanţa! – şi numai în agregat frigorific. Altfel spus, familiile care preiau decedaţii din municipiul Constanţa pentru a-i duce într-o localitate aflată la mai mult de 30 de kilometri trebuie să se asigure, mai întâi, că a fost îmbălsămat la spital sau la o altă firmă care prestează acest serviciu.

Este important de ştiut că, pentru a fi respectate tradiţiile diverselor culte religioase, ţinerea decedatului la domiciliu şi respectarea tradiţiilor care presupun spălarea şi îmbrăcarea decedatului nu au fost interzise. În aceste cazuri, îmbălsămarea nu este obligatorie. Este recomandată, atrag atenţia specialiştii din domeniu, ca o măsură de protecţie a sănătăţii rudelor supravieţuitoare, dar nu este obligatorie. Obligativitatea intervine în situaţiile în care rudelor doresc să ducă sicriul într-o casă mortuară sau sală de ceremonii religioase, respectiv biserică. Mai mult, îmbălsămarea este obligatorie dacă decedatul trebuie transportat pe o distanţă mai mare de 30 de kilometri.

Sancţiuni drastice pentru firmele de servicii funerare, disconfort pentru familii

În cazul în care regulile impuse de lege şi prezentate mai sus nu sunt respectate, sunt prevăzute sancţiuni usturătoare, de până la 20.000 de lei. E drept, sancţiunile se aplică firmei prestatoare de servicii funerare care încalcă legea, nu familiei defunctului. Dar familiei i se va impune, de exemplu, să închidă sicriul, în timpul priveghiului, dacă lipseşte dovada că trupul neînsufleţit a fost pregătit corespunzător, cu produsele biocide impuse de lege. Plus, numai posibilitatea de a intra în vizorul autorităţilor într-un moment precum înmormântarea unei persoane dragi poate duce la un stres suplimentar.

În concluzie, se impune menţionat că, în curând autorităţile sanitare vor demara o serie de controale la prestatorii de servicii funerare pentru a verifica în ce mod sunt respectate condiţiile legale impuse.

Florentina BOZÎNTAN

vineri, 1 iunie 20181003
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
Câți oameni mor de Covid, de fapt! Mărturisire în exclusivitate
Comentarii

00Daniel(19 ian 00:39)
Maaaars casa albastra
02hasdeu(1 iun 23:04)
mh mh mh miroase a spagutza?
10Elena(1 iun 11:50)
Asa ca la Mangalia , Casa verde de pe Mihai Viteazu e in regula, asta aviz amatorilor de sesizari nefondate.Si pentru defaimare si lezarea activitatii firmei ce ar trebui sa faca proprietarul, daca tot ne batem in sabii ?!Nu-l cunosc si nici nu ma intereseaza, numai ca urasc punerea in practica a zicalei: sa moara si capra vecinului.
mai mult...Replica
26 oct 12:41ReplicaINTERVIU cu Viorel TELICEANU, Prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța

Prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, Viorel Teliceanu, se află în studioul REPLICA pentru...496

26 oct 14:33Replica2 MILIOANE de EURO pentru NAȘA lui BĂDĂLĂU, de la PRIMĂRIA MANGALIA!4943
26 oct 00:36ReplicaConsilierul PSD Mihăilescu pune pe PRIMUL loc AFACERILE, pe locul doi ORAȘUL!2038
26 oct 00:35ReplicaPartenerul MAFIEI italiene a ajuns să se JUDECE pentru 80.000 de lei!

Eco Gold Invest, controlată de o firmă cipriotă (acționar majoritar) fondată de Victor Dombrovschi (partenerul...2034

26 oct 00:34ReplicaSPITALUL de BOLI INFECȚIOASE s-a dotat cu INSTALAȚIA de AVERTIZARE la INCENDIU!1205
26 oct 23:29ReplicaHOTEL LAGUNA, AMENDAT după ce a AMENAJAT un SPAȚIU VERDE fără AUTORIZAȚIE!1948
26 oct 23:26ReplicaPROCUROR constănțean, cercetat DISCIPLINAR de CSM pentru exercitarea funcției cu rea credință!

Secția pentru procurori în materie de disciplină, din cadrul CSM, îl are în atenție pe procurorul Parchetului...2927

26 oct 00:26ReplicaCE se ASCUNDE în spatele intrării în CARANTINĂ a localității AGIGEA?3223
26 oct 23:20ReplicaȘi-a lăsat MAȘINA în INTERSECȚIE, la TECHIRGHIOL, că are VALOARE!2336
26 oct 00:15ReplicaDETALII în cazul CRIMEI din CONSTANȚA: Ea tăiată, el cu un CUȚIT în INIMĂ!

Anchetă la Constanța! Două persoane, o femeie și un bărbat, concubini, au fost găsiți morți în casă, ambii...7298

26 oct 23:17ReplicaCÂND se vor distribui VOUCHERELE pentru cei VACCINAȚI2916
26 oct 00:19ReplicaPĂRINȚII ar putea primi BANI de la STAT pentru VACANȚA forțată a elevilor779
Vremea
12.4°12.4° - 12.4° marţi, 26 octombrie 2021
ConstanțaUmiditate: 59%
Vânt: 3.78 m/s
Presiune: 1027 milibari

Loto
6/4933512271624
5/40315362217
joker64523221713
Horoscop
mai mult...SPSportRT
26 oct 18:03SportHandbal masculin: CSA Steaua a câştigat derby-ul cu CSM Bucureşti, în Liga Naţională

CSA Steaua Bucureşti a câştigat la limită derby-ul local cu CSM Bucureşti, cu 29-28 (12-14), luni, în Sala Rapid,...156

26 oct 00:00SportFotbal: Tătăruşanu "se bucură de încrederea noastră", spune antrenorul lui AC Milan

Ciprian Tătăruşanu "se bucură de încrederea noastră", a declarat luni antrenorul lui AC Milan, Stefano Pioli, care...159

26 oct 00:00SportFotbal: Incidentele de la meciul Olympique Marseille - PSG s-au soldat cu 21 de arestări

Incidentele de la meciul de duminică seara din Ligue 1, de pe Stade Velodrome, dintre Olympique Marseille şi PSG...174

26 oct 00:00SportCiclism: Olandezul Harrie Lavreysen, medaliat cu aur în proba de sprint la Mondialele de velodrom de la Roubaix

Ciclistul olandez Harrie Lavreysen a dominat proba de sprint, regina Campionatelor Mondiale de velodrom, impunându-se...113

Local
26 oct 12:05LocalCUM s-a APĂRAT un SCANDALAGIU în INSTANȚĂ: Dom’le, eu sunt ANALFABET!

Nu are voie să se apropie de fosta concubină și de fiul minor pe o perioadă de 6 luni. Este vorba despre faptul că...695

26 oct 00:20LocalACCIDENT RUTIER în MANGALIA: Implicată și o MOTOCICLETĂ

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați, luni, 25 octombrie, să intervină la un accident rutier ce a...1167

26 oct 00:22LocalAPROAPE de COMĂ ALCOOLICĂ, pe STRĂZILE din NĂVODARI

749

26 oct 00:20LocalMODALITĂȚILE ALTERNATIVE prin care CONSTĂNȚENII pot beneficia de SERVICIILE PRIMĂRIEI

În contextul noilor măsuri impuse pentru prevenirea și combaterea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus vă...612

26 oct 00:22LocalSANCȚIUNI pe BANDĂ RULANTĂ, pentru nerespectarea regulilor privind sortarea DEȘEURILOR

În municipiul Constanța, ridicarea deşeurilor în zona cartierelor de case se face săptămânal conform unui grafic...448

26 oct 00:21LocalGardienii din penitenciare vor sporuri speciale: Motivul este unul uluitor

564

Politică
26 oct 19:01PoliticăKlaus Iohannis, la ceremonia de Ziua Armatei: ”Aduc un omagiu din inimă veteranilor de război”

Președintele Klaus Iohannis a dat declarații la ceremonia de Ziua Armatei Române, organizată în parcul ”Carol...295

26 oct 19:00PoliticăFlorin Cîțu nu mai vrea șefia Senatului, iar UDMR mai primește un minister

Guvernul Ciucă nu va mai ajunge în Parlament joi, ci, cel mai probabil, vineri, susțin surse citate de Realitatea...605

26 oct 19:00PoliticăMarcel Ciolacu, despre intrarea PSD la guvernare alături de PNL: ”Cîțu spune lucruri trăsnite”

361

26 oct 18:58PoliticăFlorin Cîţu îi pune beţe în roate premierului desemnat Nicolae Ciucă

Discuţiile dintre PNL şi PSD s-au terminat, duminică, fără niciun rezultat din cauza atitudinii complet la offside...611

26 oct 18:58PoliticăAdrian Năstase, despre criza politică: "Suntem într-un moment grav"

Fostul premier Adrian Năstase spune că ne aflăm într-un impas acum, analizând situaţia de pe scena politică, şi...472

26 oct 18:58PoliticăMinistrul Vîlceanu anunţă că se închid şi şcolile private: „A fost o scăpare“

524

Interviuri
16 oct 00:08InterviuriDr. Constantin DINA: VACCINUL pe bază de ARN Mesager oferă cea mai mare PROTECȚIE! Video

Medicul Constantin Dina, consilierul personal al președintelui Comisiei de Sănătate din cadrul Camerei Deputaţilor,...7619

16 oct 00:08InterviuriBOURCEANU, PNL: Am avut un primar Mazăre care se ocupa de Mamaia și un Făgădău care se BARICADA în BIROU! VIDEO

Septimiu Bourceanu, senator și președintele Organizației Municipale a PNL Constanța, este dezamăgit de ceea ce se...2782

8 oct 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Constanța va intra în CARANTINĂ de NOAPTE deocamdată, nu în LOCKDOWN! Video

8594

7 oct 00:07InterviuriLucian LUNGOCI, un posibil CANDIDAT la Primăria Constanța. VIDEO

Moțiunea de cenzură depusă de PSD, pentru dărâmarea Guvernului Cîțu a trecut, așa că premierul și miniștrii...2136

24 sep 23:56InterviuriCÎRJALIU: Ciobanu a CUMPĂRAT un SUV cu 3.000 de lei și l-a vândut cu 65.000 de lei! Video

Primarul din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, a fost prezent în studioul Replica, unde a discutat, în cadrul unui...4679

22 sep 00:03InterviuriDETALII INTERESANTE din CARIERA PROCURORULUI CRIMINALIST Zafer SADÎC! Video

4438

Monden
26 oct 00:00MondenSuperproducţia 'Dune' se instalează pe prima poziţie a box-office-ului nord-american

''Dune'', una dintre cele mai aşteptate superproducţii de la Hollywood, a intrat pe primul loc în box-office-ul...174

26 oct 13:32MondenA MURIT Gunther din serialul Friends

James Michael Tyler, actor îndrăgit pentru interpretarea lui Gunther în serialul „Friends”, a murit la vârsta de...638

26 oct 13:32MondenCântărețul britanic Ed Sheeran a fost testat pozitiv cu coronavirus

320

26 oct 00:00MondenRegizorul rănit de Alec Baldwin i-a adus un omagiu directoarei de imagine care a murit pe platoul de filmare

Joel Souza, regizorul lungmetrajului "Rust", rănit de un foc de armă atunci când actorul Alec Baldwin a împuşcat-o...192

26 oct 00:00MondenDuran Duran lansează un nou album cu prilejul aniversării a 40 de ani de la debut

Trupa britanică Duran Duran lansează vineri cel de-al 15-lea album de studio, intitulat ''Future Past'', care...127

26 oct 00:00MondenABBA a lansat melodia 'Just A Notion'

Trupa suedeză ABBA a lansat melodia "Just A Notion", al treilea single de pe mult aşteptatul lor album "Voyage",...230

26 oct 13:32MondenAngela Similea este în doliu, după ce fostul ei soţ a murit de COVID

Angela Similea este în doliu, după ce fostul ei soţ Jan Hilgen a murit de COVID, pe patul de spital. Olandezul Jan...944

26 oct 13:30MondenAlec Baldwin și-ar fi anunțat apropiații că se retrage din viața publică, după moartea Halynei Hutchins

Alec Baldwin își „anulează alte proiecte” în urma tragediei de pe platoul de filmare al westernului Rust, când...629

26 oct 13:31MondenDave Halls, asistentul care i-a dat lui Alec Baldwin arma mortală, implicat și în alte incidente de siguranță la filmări

522

Mapamond
26 oct 00:00MapamondPatriarhul Ecumenic al Constantinopolului internat în spital în cursul vizitei în SUA

Arhiepiscopul şi Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, a fost internat în spital în timpul vizitei...129

26 oct 00:00MapamondUn caz de virus Zika, depistat în nordul Indiei

Un nou caz de virus Zika a fost depistat duminică în statul Uttar Pradesh din nordul Indiei, a relatat Press Trust of...107

26 oct 00:00MapamondMilioane de afgani, între care copii, în pericol să moară de foame, avertizează ONU

109

26 oct 13:15MapamondPreşedintele Xi Jinping: China va susţine întotdeauna pacea mondială

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat luni că ţara sa va susţine întotdeauna pacea mondială şi regulile...216

26 oct 13:13MapamondGaze toxice degajate în urma unui incendiu la bordul unei nave de containere în largul coastelor Canadei

Gărzile de coastă canadiene au evacuat 16 persoane de pe o navă purtătoare de containere cuprinsă de flăcări,...827

26 oct 00:04MapamondAvertisment pentru Mexic: Uraganul Rick va crește rapid în intensitate și va deveni puternic

338

Sănătate
26 oct 12:55SănătateGheorghiţă: Sperăm să atingem pragul de imunizare colectivă până la sfârşitul anului

Preşedintele Comitetului naţional de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că ţinta...682

26 oct 12:53SănătateRomânia a primit medicamente pentru bolnavii de Covid, din partea Franței

Un ajutor oferit de Franţa - ce constă în medicamente necesare tratării pacienţilor bolnavi de COVID din secţiile...397

26 oct 12:53SănătatePremieră: Cum a salvat o dronă viața unui pacient care aștepta un transplant de plămâni

273

26 oct 12:56SănătateO nouă tranșă de vaccin de la Pfizer ajunge în România: Unde vor fi distribuite dozele

O nouă tranşă de vaccin de la compania Pfizer/BioNTech, care constă în 304.200 doze, soseşte în ţară luni, a...250

26 oct 12:54SănătateCoronavirus: A pune capăt pandemiei este o "alegere", afirmă şeful OMS

Pandemia de COVID-19 va lua sfârşit "când lumea va alege să-i pună capăt" căci "toate instrumentele" sunt de acum...402

26 oct 12:54SănătateNorvegia oprește vaccinarea cu doza rapel la copii: Risc mai mare de inflamații ale inimii

Autoritățile din Norvegia au decis oprirea campaniei de vaccinare cu a doua doză anti-Covid a copiilor de 12-15 ani,...2312

26 oct 00:27SănătateStudiu: Mai mult de o treime din pacienții cu COVID-19 pot prezenta simptome pe termen lung

Un studiu recent al cercetătorilor de la Oxford a evaluat incidența simptomelor de COVID-19 pe termen lung și a...332

26 oct 12:52SănătateCoronavirus: Numărul infectărilor din Europa de Est se apropie de 20 de milioane

Numărul cazurilor de coronavirus din Europa de Est va depăşi în curând pragul de 20 de milioane, potrivit unui...245

26 oct 00:04SănătateAdrian Streinu-Cercel: Să începem să testăm la fiecare scară de bloc

292

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT