REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

La Constanţa, o singură firmă este autorizată să ofere TOATE serviciile funerare!

La Constanţa, o singură firmă este autorizată să ofere TOATE serviciile funerare!

Replica API 1 iunie 2018 | 00:00 2779

Ce trebuie făcut pentru o înmormântare în condiţiile legii!

Ce trebuie făcut pentru o înmormântare în condiţiile legii!

În municipiul Constanţa, firma Casa Albastră este singurul prestator de servicii funerare autorizat sanitar să realizeze îmbălsămarea decedaţilor. Alte două firme din judeţ, respectiv din Mangalia şi Năvodari sunt autorizate de autorităţi să poată oferi serviciul respectiv. Doar aceste trei firme folosesc produsele biocide, impuse de lege pentru tanatopraxie, pentru ca trupurile neînsufleţite să poate fi expuse , în sicriu deschis, în timpul priveghiului şi înmormântării.

Într-o ediţie anterioară, în articolul „Reguli stricte privind înmormântările! Amenzi de până la 10.000 lei pentru cine le încalcă!” prezentam noile reguli privind serviciile funerare, condiţiile care se impun firmelor private din acest domeniu în ceea ce priveşte îmbălsămarea, transportul decedaţilor, înmormântarea, incinerarea dar şi deshumarea. Aşa cum arătam în articolul respectiv, Legea funerară, respectiv HG 741/2016 care reglementează toate aceste aspecte prevede şi sancţiuni pecuniare drastice. În ediţia de astăzi, aprofundăm subiectul, în special în ceea ce priveşte îmbălsămarea, având în vedere noutăţile introduse de lege.

Legislaţia impune ca toate firmele care oferă servicii funerare să obţină autorizaţii de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică Constanţa pentru fiecare serviciu în parte pe care îl oferă. În acest moment, în evidenţa DSP Constanţa figurează ca fiind acreditate, pentru diferite servicii, opt prestatorii de servicii funerare (n.r. ataşăm articolului lista cu prestatorii acreditaţi). Dintre aceştia, doar trei firme de servicii funerare sunt autorizate să realizeze îmbălsămare: Casa Albastră din municipiul Constanţa (SC Proximus Andremar SRL), agenţia funerară Casa Verde SRL, din Mangalia, şi Sacrificio Eterna SRL. Ca o observaţie, Casa Albastră este singura firmă din judeţul Constanţa autorizată să ofere TOATE categoriile de servicii funerare: îngrijiri mortuare, îmbălsămare, expunere în camera mortuară, transport mortuar (recuperare de cadavre şi paradă), comercializare articole funerare.

De ce este mai bună îmbălsămarea cu produse biocide

Revenind la îmbălsămare, faptul că doar cele trei firme deţin autorizaţie sanitară înseamnă că doar în cadrul celor trei firme este realizată îmbălsămarea decedaţilor în mod legal, cu folosirea de produse biocide. Firmele private nu mai au voie, potrivit legii, să folosească formol, această substanţă fiind permisă la acest moment doar la nivelul spitalelor şi serviciilor de medicină legală.

Tanatopraxia, procedeul de tratare al trupului neînsufleţit, prin care este realizată îmbălsămarea, dezinfecţia şi inhibarea organismelor patogene, este cel impus de legislaţie. „Scopul final al tanatopraxiei este restaurarea şi îngrijirea acordată persoanei decedate, pentru a recrea forma şi culoarea lui naturală. Conservarea serveşte ca însăşi bază pentru crearea şi menţinerea unui aspect natural, aproape ca în viaţă.

În principiu, tanatopractorul este un creator de iluzii plăcute, care estompează urmele suferinţei şi morţii. În practica tanatopraxiei, această iluzie a numim „amintire memorabilă”, deoarece va crea în mintea rudelor şi a prietenilor defunctului o imagine mentală, care poate fi amintită ani de zile”, ne-au precizat reprezentanţii Casei Albastre, după cum spuneam, singurii din municipiul Constanţa să realizeze îmbălsămarea decedaţilor.

De menţionat că noul procedeu de îmbălsămare permite specialiştilor să dozeze cantitatea de produse biocide folosite, astfel încât să fie evitate situaţii precum cele semnalate de multe familii, în trecut, că după şapte ani de la înmormântare, când au vrut să deshumeze decedatul, nu au putut pentru că nu începuse procesul de degradare. Astfel de situaţii apar, spun specialiştii, din cauza cantităţii de formol folosite în exces.

Pe de altă parte, în lipsa unei îmbălsămări realizate legal, cu produsele impuse de lege, la priveghi sau ceremoniile religioase sicriul nu poate fi ţinut deschis.

Se impune menţionat că preţul unei îmbălsămări cu produse biocide nu este mai scump decât al unei îmbălsămări clasice, cu formol.

Îmbălsămarea, obligatorie înainte de transportul morţilor la mai mult de 30 de kilometri!

Un alt aspect punctat de lege vizează transportul decedaţilor. Astfel, potrivit HG 741/2016, transportul decedaţilor de la spital spre domiciliu sau spre casa mortuară, pentru priveghi, poate fi realizat numai cu maşini autorizate, care îndeplinesc anumite condiţii. Dacă distanţa ce trebuie parcursă este mai mare de 30 de kilometri, decedatul poate fi transportat numai dacă anterior a fost îmbălsămat – fie în spital, după realizarea autopsiei, fie la o firmă din Constanţa! – şi numai în agregat frigorific. Altfel spus, familiile care preiau decedaţii din municipiul Constanţa pentru a-i duce într-o localitate aflată la mai mult de 30 de kilometri trebuie să se asigure, mai întâi, că a fost îmbălsămat la spital sau la o altă firmă care prestează acest serviciu.

Este important de ştiut că, pentru a fi respectate tradiţiile diverselor culte religioase, ţinerea decedatului la domiciliu şi respectarea tradiţiilor care presupun spălarea şi îmbrăcarea decedatului nu au fost interzise. În aceste cazuri, îmbălsămarea nu este obligatorie. Este recomandată, atrag atenţia specialiştii din domeniu, ca o măsură de protecţie a sănătăţii rudelor supravieţuitoare, dar nu este obligatorie. Obligativitatea intervine în situaţiile în care rudelor doresc să ducă sicriul într-o casă mortuară sau sală de ceremonii religioase, respectiv biserică. Mai mult, îmbălsămarea este obligatorie dacă decedatul trebuie transportat pe o distanţă mai mare de 30 de kilometri.

Sancţiuni drastice pentru firmele de servicii funerare, disconfort pentru familii

În cazul în care regulile impuse de lege şi prezentate mai sus nu sunt respectate, sunt prevăzute sancţiuni usturătoare, de până la 20.000 de lei. E drept, sancţiunile se aplică firmei prestatoare de servicii funerare care încalcă legea, nu familiei defunctului. Dar familiei i se va impune, de exemplu, să închidă sicriul, în timpul priveghiului, dacă lipseşte dovada că trupul neînsufleţit a fost pregătit corespunzător, cu produsele biocide impuse de lege. Plus, numai posibilitatea de a intra în vizorul autorităţilor într-un moment precum înmormântarea unei persoane dragi poate duce la un stres suplimentar.

În concluzie, se impune menţionat că, în curând autorităţile sanitare vor demara o serie de controale la prestatorii de servicii funerare pentru a verifica în ce mod sunt respectate condiţiile legale impuse.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Maaaars casa albastra
0
0
mh mh mh miroase a spagutza?
2
0
Asa ca la Mangalia , Casa verde de pe Mihai Viteazu e in regula, asta aviz amatorilor de sesizari nefondate.Si pentru defaimare si lezarea activitatii firmei ce ar trebui sa faca proprietarul, daca tot ne batem in sabii ?!Nu-l cunosc si nici nu ma intereseaza, numai ca urasc punerea in practica a zicalei: sa moara si capra vecinului.
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367