La Kaufland, strugurii sunt crescuți în India, ambalați în Germania și distribuiți de Ungaria. Video
La Kaufland, strugurii sunt crescuți în India, ambalați în Germania și distribuiți de Ungaria. Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestDupă 2000, Statul Român nu a avut nicio strategie pentru a ajuta producătorii interni să facă față invaziei de produse din alte state. Marfa li se strică în magazii, iar o mare parte din fermieri dau vina pe rețelele marilor magazine pentru creșterea importurilor. Deși nu există statistici oficiale, în standurile marilor magazine se găsesc în general mai mult produse alimentare importate, decât cele produse local. La Kaufland Constanța, de exemplu, strugurii sunt crescuți în India, ambalați în Germania și distribuiți de Ungaria.
România, țara cu legume din străinătate pe rafturi! Pentru a ajunge în magazinele de la noi din țară, marfa trece prin trei țări... iar prețul se reflectă la casa de marcat.
Oferta este mare, prețuri diverse, dar când vine vorba despre produsele românești, cu siguranță toată lumea a observat că sunt mai scumpe.
Adevărul este că sunt trufandale și au un gust aparte față de tot ce este comercializat de import.
Dar, având în vedere că bugetul muritorilor de rând nu este unul foarte mare, marile supermarketuri se mulează în funcție de cererea pieței și aduc produse cu prețuri mai mici, refuzând producătorii autohtoni, care ajung să arunce marfa pentru că se strică în depozite.
Struguri crescuți în India, ambalați în Germania, distribuiți de Ungaria
De cele mai multe ori, cumpărătorii nu citesc eticheta, așa că nici nu știu ce marfă cumpără, cu atât mai mult care este țara de proveniență.
De exemplu, niște struguri care se vând în magazinele Kaufland din Constanța sunt atât de plimbați, dintr-o țară în alta, încât nici nu-și vine să crezi că mai sunt comestibili. Sunt intacți!
Au fost crescuți în India, ambalați în Germania, distribuiți de unguri și abia apoi au ajuns la noi, în România. Probabil că, dacă au fost plimbați, sunt și mai gustoși, dar nu este deloc așa.
Un alt exemplu de pe rafturile supermarketurilor este mango, un fruct exotic, care este crescut în Coasta de Fildeș, distribuit de o firmă din Ungaria, apoi, destinația finală, România.
Dar nici legumele nu se lasă mai prejos. Găsim roșii crescute în Turcia, distribuite de o firma din Germania și în supermarketurile din România.
Cireșe într-un magazin de cartier, la 100 de lei kilogramul!
Ca o paranteză, precizăm că am găsit într-un magazinele de cartier, din Poarta 6, cireșe românești, chipurile. Se vând la casoletă și, ce credeți?! 264 de grame costă aproape 30 de lei. La un calcul matematic rapid, constatăm că un kilogram de cireșe costă 100 de lei.
Acestea fiind spuse, ne întrebăm oare cum rezistă fructele și legumele din import lungului drum spre România?! N-or fi tratate ca să reziste pe drum, să nu se altereze, să nu fie atacate de insecte sau alți dăunători? Nu conțin și ele chimicale să nu se coacă prea repede?! Nu trebuie să fii specialist ca să-ți dai seama de una spect: cu cât țara de unde vin este mai îndepărtată, cu atât produsele sunt mai tratate.
Video:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News