REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

La Mănăstirea Doctorilor fără de arginți, AGHIASMA costă 10 LEI litrul! VIDEO

La Mănăstirea Doctorilor fără de arginți, AGHIASMA costă 10 LEI litrul! VIDEO

Replica API 19 aprilie 2021 | 00:08 4897

În județul Tulcea, localitatea Murighiol, se află mănăstirea Halmyris, unde au fost descoperite moaştele celor mai vechi martiri creştini atestaţi în Dobrogea, Epictet şi Astion, sfinți mucenici și doctori fără de arginți. Lucrările la această mănăstire, care se vrea a fi cea mai mare catedrală din Dobrogea, au început încă din anul 2002, iar deocamdată se pare că au stagnat din lipsă de fonduri. Pe lângă strângerile obișnuite de fonduri, reprezentanții mănăstirii încearcă să scoată bani din orice, astfel că un litru de aghiasmă costă nu mai puțin de... 10 lei. Potrivit informațiilor noastre, este singurul loc unde apa sfințită are tarif.

5 lei sticla de 500 ml

Apa de aici nu este potabilă

Credincioși sunt taxați la acest lăcaș de cult cu 10 lei pentru un litru de aghiasmă, cu toate că aceasta ar trebui să fie total gratuită. Cine nu vrea un litru, poate cumpăra mai puțin și plătește 5 lei pe o sticlă de 500 ml (așa cum se poate observa în poză).

Pe lângă acest aspect, potrivit informațiilor noastre, apa din această zonă nu este potabilă așa că cei doritori ar trebui să se gândească mai bine înainte să cumpere aghiasma.

Cu toate că se vrea a fi cea mai mare catedrală din Dobrogea, mănăstirea pare lăsată de izbeliște, singurele ființe care te întâmpină fiind două pisici.

Cea mai mare catedrală din Dobrogea, în mijlocul pustietății

Cu toate că inițiativa construirii acestui lăcaș de cult este una lăudabilă, amplasarea lui pare a fi cel puțin ciudată. Întreținerea unei clădiri de asemenea proporții impresionante pare a fi foarte mare, inițiatorii ei bazându-se probabil pe donații sau pe eventualii vizitatori atrași de ”exotismul” dar și de moaștele celor mai vechi creștini atestați în Dobrogea.

Istoria cetății Halmyris

Cetatea romană de la Halmyris se găsește pe teritoriul actualei localități Murighiol, județul Tulcea. Cercetările arheologice de amploare au început în 1981, continuînd și astăzi. Cetatea are o formă trapezoidală cu latura mică spre nord.

În sistemul defensiv sunt incluse 15 turnuri și valul de apărare. Lângă cetate se găsește așezarea civilă de epocă romană, atestată printr-o inscripție (unicat în Imperiul Roman) care menționează "satul marinarilor", aparținători flotei dunărene Classis Flavia Moesica.

Tot la Halmyris, în cripta basilicii, au fost descoperite moaștele celor mai vechi martiri creștini atestați în Dobrogea, Epictet și Astion. Cetatea a continuat sa funcționeze până la începutul secolului al VII-lea d.Hr..

Video:

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Rau ca e asa mare. Dar daca a fost dat sa fie, bine macar ca e departe. Poate se duce acolo Teodosie astfel incat sa-l vedem cat mai rar
0
0
Dupa mintea popimii. Nu dai bani nu esti credincios.
3
2
Numai inselaciuni ale popilor si bani alocati de la bugetul stat dupa care ei vor spune ca biserica a fost ridicata prin stradania teoctistului si a preotilor. Se vede despre ce fel de stradanie este vorba.
3
2
Unde gasiti niste ciolane putrezite hop si voi cu o magaoaie!
5
4
A scris si Stoian ceva notabil in -ziarul- asta. Nu le mai luati ba apararea la popi ca daca erau oameni nu lau bani de la saraci..
14
7
Aghiazma cu 10 lei si apa e nepotabila ,-----succes la infectii digestive cu bacterii !----nimeni nu controleaza -ce face OPC ?---doarme binenteles !
10
6
Voi sunteti niste poponari cu sutane, sa inteleg. Cea mai scarboasa rasa de oameni sunt popii, niste zdrente lenese si mincinoase. Nici o diferenta intre tagma preoteasca si metoda accidentul. Escroci in ambele cazuri.
14
9
Foarte urat .
13
14
nu va mai inbatati cu apa rece,biserica e o iluzie psihica, e doar o afacere
16
7
Biserica in constructie este o mare afacere pt toate manastirile. Atata timp cat este in constructie, sar si cretinciosii cu banii
19
4
normal, unde-i loc de moaste acolo vine banetul. stiu popii cum sa adune cascavalul. aici mafie, intre popime, nu italia, nu al capone.
17
6
Satane in sutane ! Vor sa se imbogateasca peste noapte
18
6
Consultatia e gratis , dar medicamentul costa
13
0
virgilica te plimbai teleleu prin Dobrogea si ai zis sa o pui si tu de un reportaj? jalnic! oamenii aia se chinuie sa ridice biserica si pe tine te aia ca dai 10 lei pe apa sfintita in timp ce iei seara de seara bere la pet de la mega !
29
23

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614