La Mangalia s-a semnat un contract de 10 mil. de euro, în 2018, la mișto?!
La Mangalia s-a semnat un contract de 10 mil. de euro, în 2018, la mișto?!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestSituație tensionată la Mangalia. Locuitorii orașului au fost din nou duși de nas de către conducerea Mangaliei. În 2018, Primăria Mangalia a demarat un proiect de cogenerare, în valoare de 10 milioane de lei, finanțat, în mare parte, de Guvern. Prin acest proiect, se urmărea modernizarea rețelei termice, dar și scăderea prețului gigacaloriei, prin montarea unor motoare termice ecologice. Se pare că acest proiect amplu a rămas undeva suspendat în timp, mai ales că firma căreia i-a fost atribuit contractul nu are niciun angajat și e pe minus.
Scăderea prețului gigacaloriei prin cogenerare la Mangalia, o utopie
În anul 2018, un proiect grandios s-a semnat la Mangalia. Acesta presupunea ca instalațiile termice să fie modernizate pentru a nu mai exista pierderi de căldură, și, implicit să scadă și prețul gigacaloriei, prin montarea unor insule de cogenerare.
În mod teoretic, acest proiect, demarat de Primăria Mangalia în luna martie a anului 2018, avea o durată de execuție de 24 de luni, termen aparent suficient. La acea dată, Ministerul Dezvoltării a alocat Primăriei Mangalia fondurile necesare pentru achiziționarea primului motor termic, dar și pentru instalațiile necesare. Investiția a fost de 10 milioane de lei, dintre care doar 30% a fost suportată din Bugetul Local, restul de 70% reprezentând finanțarea guvernamentală.
La momentul respectiv, primarul Radu Cristian a declarat: „În prima etapă, vor fi montate două motoare termice, primul până la sfârșitul acestui an, la CT 9, iar cel de-al doilea anul viitor, la CT 10, astfel fiind formată prima dintre cele patru insule de cogenerare. Următoarele trei insule vor avea câte un motor termic, acestea urmând să fie funcționale în următorii doi ani”. Teoretic, până în anul 2021, toate acestea ar fi trebuit să fie deja realizate, mai ales că finanțarea din partea Guvernului a fost generoasă.
Centrala termică nr. 13 a Goldterm din Mangalia
Așadar, cel mai important, acest sistem de cogenerare ar fi trebuit să le asigure locuitorilor Mangaliei facturi mai mici la gigacalorie. Dacă proiectul ar fi avut o finalitate, mangalioții ar fi trebuit să plătească 223 lei/gcal, în loc de 838 lei/gcal, cât plătesc în prezent.
Dar ce ne facem că am ajuns în 2023 și se pare că proiectul nu are o finalitate?! Mai mult decât atât, nimeni nu înțelege ce s-a întâmplat cu cele 4 motoarele termice ecologice în valoare de 36.000.000 lei pe care le tot lăuda primarul Radu Cristian. Mai ciudat este faptul că firma căreia i-a fost atribuit contractul, Mecno Technology SRL figura în 2021 cu 0 angajați.
O altă problemă pentru Unitatea Administrativ Teritorială Mangalia este că Ministerul Dezvoltării a chemat-o în judecată în martie 2022 pentru că au fost găsite niște nereguli, obligând UAT Mangalia la plata sumei de aproximativ 1.300.000 RON. Acum nu este clar dacă, în aceste nereguli identificate de Minister intră și faptul că proiectul cogenerării a rămas suspendat în timp.
Date despre firmă
Firma Mecno Technology SRL este deținută de italianul Camerano Luca Stefano. În anul fiscal 2021, societatea avea o cifră de afaceri de 80.284 RON, profit de -147.547 RON și datorii de 8.696.623 RON.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News