REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
12.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Lacrimi la Tuzla: au fost comemoraţi militarii care au murit în accidentul aviatic din 2010

Lacrimi la Tuzla: au fost comemoraţi militarii care au murit în accidentul aviatic din 2010

Replica API 1 noiembrie 2013 | 00:00 64

Troiţă în amintirea lor

Troiţă în amintirea lor

Pentru cinstirea memoriei militarilor care au decedat în accidentul aviatic de la Tuzla, din anul 2010, a fost ridicat un ansamblu monumental care este amplasat la intrarea în aerodromul din localitate şi este compus dintr-o troiţă, o ancoră şi o pală de elice. Ceremonia religioasă de sfinţire a troiţei a avut loc joi, 31 octombrie, în prezenţa familiilor militarilor care şi-au pierdut viaţa în tragicul accident.

Rudele au asistat cu lacrimi în ochi şi au mărturisit că durerea încă le este vie. "Au rămas doi copii, un băiat şi o fată şi... Dumnezeu să ne ajute să-i creştem. Îi mulţumesc Armatei Române pentru cinstea şi onoarea ce le-a făcut-o. Au fost nişte oameni care s-au dăruit din tot sufletul. Băiatul meu a fost plecat şi în Irak şi în America... Unde mergea, avea o şapcă cu tricolorul nostru, pe care o purta cu mândrie. Sunt împăcată sufleteşte pentru că a murit cu cinste. Îl aştept să vină, sau eu să mă duc la el, că-s mai aproape de el decât în partea asta. Vreau să-mi cresc nepoţii, să devină nişte oameni drepţi şi cinstiţi", a spus mama lui Florin Cişmaşu, decedat în teribilul accident. La eveniment a fost şi tatăl lui Cosmin Furtună, altă victimă a accidentului din anul 2010, el fiind cel care a avut iniţiativa ansamblului monumental. "A fost o iniţiativă pe care am stabilit-o cu domnul ministru Duşa (Mircea Duşa, ministrul Apărării - n.r) şi am reuşit să facem acest monument. Aeroportul se va extinde şi va fi internaţional pentru avioanele de mici dimensiuni şi am zis să facem aici, la intrare, unde se vede mai bine. Despre băiatul meu ce să vă spun... mi-e greu! Era dinamic, activ!", a spus şi tatăl lui Cosmin Furtună. Cât despre proces, acesta a spus că nu se mai aude nimic, dosarul fiind la Parchetul Militar. "Astăzi, pe 31 octombrie, la trei ani, trei luni şi cinci zile de la eveniment, era momentul în care şi acest ansamblu comemorativ să fie sfinţit, şi odată cu el şi eroii care au decedat pe 5 iulie 2010. Evident, nu a fost foarte uşor, spiritual vorbind dar şi material. Acest loc a trebuit să fie dat, terenul, de către Forţele Navale Române. De asemenea, a fost o contribuţie materială a Forţelor Navale şi a Forţelor Aeriene, dar şi a părinţilor eroilor, şi mă refer aici, în special, la domnul Furtună, care a avut o contribuţie semnificativă", a spus şi comandantul Centrului de Scafandri, comandorul dr. Vergil Moraru.

Reamintim că în data de 5 iulie 2010, un avion de tip An-2 care aparţinea colii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene "Aurel Vlaicu" din Boboc şi făcea un zbor de antrenament pentru paraşutişti militari a avut probleme la decolare şi după un zbor de 2 kilometri s-a prăbuşit, 12 persoane din cele 14 aflate la bord pierzându-şi viaţa. Dintre aceştia, patru militari făceau parte din Forţele Aeriene Române şi opt din Forţele Navale Române (scafandri). Între cei care au murit se numără comandantul colii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene "Aurel Vlaicu", comandorul Nicolae Jianu, lt-comandorul Cătălin Vicenţiu Antoche şi cpt. Lavinia Guiţă, ambii de la aceeaşi şcoală, lt. Liviu Antim, patru maiştri militari, trei fruntaşi şi un soldat.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272