REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Lăsat fără avere de rudele scafandrilor morți, Jorj Unciuleanu, patronal epavei Medy, a fost ”executat” și de soție

Lăsat fără avere de rudele scafandrilor morți, Jorj Unciuleanu, patronal epavei Medy, a fost ”executat” și de soție

Replica API 25 iulie 2022 | 00:00 4481

Rudele scafandrilor Cristian Zarafu și Cătălin Valeriu Ispas, găsiţi morţi, în 2010, la epava cargoului turcesc Medy, au câștigat, definitiv, lupta cu Jorj Unciuleanu, patronul epavei, în dosarul în care acesta din urmă a contestat executarea bunurilor. Rămas fără avere, soția l-a părăsit, drept dovadă st ăcțiunea pe care aceasta a depus-o la Judecătoria, privind realizarea partajului.

Pe data de 1 septembrie 2010, la ora 12.52, cargoul turcesc Medy s-a scufundat la şase mile marine sud faţă de capul digului de Nord al Portului Constanţa. Pe data de 9 septembrie 2010, fără a avea avizele necesare, Jorj Unciuleanu, patronul SC Hunter's Company SRL, împreună cu două echipe de scafandri a câte doi oameni, printre ei fiind Cristian Zarafu şi Ispas, s-a deplasat către epava cargoului turcesc, moment ce le-a fost fatal celor doi. Scafandrii Zarafu şi Ispas au fost descoperiţi fără suflare de angajaţii firmei turceşti Aras, firmă angajată ulterior să facă scufundări în zonă. Pe data de 13 decembrie 2010 a fost găsit locotenentul Cătălin Valeriu Ispas, iar pe data de pe data de 23 decembrie 2010 a fost descoperit şi Cristian Zarafu.

Cătălin Ispas

S-a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, iar patronul SC Hunter's Company SRL, firmă pentru care lucrau Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas, a ajuns la final în 2016. Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat pe Unciuleanu la 3 ani de închisoare cu suspendare și l-a obligat la plata sumei de 50.000 euro daune familiilor celor două victime.

Cristian Zarafu

Unciuleanu a fost executat silit de rudele victimelor, fiind deschis dosare de executare silită, atât în 2016 cât și în 2021. Dosarele au fost conexate într-unul singur, iar doi executori judecătorești s-au chinuie să recupereze banii de la afacerist. Unciuleanu a contestat executarea însă, în martie, i-a fost respinsă, definitive, acțiunea. Așa că, judecătorii au luat tot ce au putut de la ptronul epavei.

Soția a băgat divorț și i-a luat... ce i a mai rămas

Soția lui Jorj Unciuleanu a băgat divorț de afacerist. În aprilie, la Judecătoria Constanța, aceasta a deschis un dosar de partaj bunuri comune. În iunie a.c., magistrații au admis acțiunea.

De ce a fost acuzat Unciuleanu

Reamintim că Unciuleanu a fost acuzat de ucidere din culpă şi neluarea vreuneia dintre măsurile legale de sănătate şi securitate în muncă.

epava Medy

Conform procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, Jorj Unciuleanu, în calitate de director salvări, persoană ce coordona activitatea de scafandrerie în cadrul SC Hunters Company SRL, nu a luat măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă cu privire la activitatea de scafandrerie desfăşurată la data de 09.09.2010 de către victimele Dumitru Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas (angajat al ISU Dobrogea), nu a asigurat planificarea şi organizarea corespunzătoare a activităţii de scufundare, a dispus ca victimele să intre în interiorul epavei scufundate a navei Medy şi în sala motoare, nu a asigurat scafandru de securitate şi medic sau asistent medical, nu a asigurat şi stabilit un şef de scufundare pentru activitatea desfăşurată şi nu a verificat dacă scafandrii folosiţi în activitatea de scufundare erau atestaţi şi dacă aveau controlul medical anual. Prin neluarea acestor măsuri a rezultat decesul scafandrilor care la data de 09.09.2010 au intrat în interiorul navei scufundate ca urmare a dispoziţiilor date de inculpat şi nu au mai putut ieşi la suprafaţă.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
l-a rezolvat mezei de la capitania Constanta. Prietenii stiu de ce
1
0
e analfabet ? Mie mi se pare un g**s constipat si spagangist.
0
0
astea doi , care ati comentat sunteti analfabeti
0
0
Jorj are tot ce vrea sra tot in vila lui cu tot neamul a facut actele ca sa nu piarda nimic. Contractele cu APMC merg in xontinuare aprostit justitia. La fel ca@si mine sint xondamnat dar eu sunt sef@la ANR .
0
0
partajul si divortul sunt simulacre pentru a mai salva ceva din averea lui Onciuleanu.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272