REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
13.3° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Lecţie de CURAJ şi DĂRUIRE! Fetiţă de 7 ani cu COVID 19 din Constanţa, operată cu succes la Spitalul Judeţean Constanţa

Lecţie de CURAJ şi DĂRUIRE! Fetiţă de 7 ani cu COVID 19 din Constanţa, operată cu succes la Spitalul Judeţean Constanţa

Replica API 20 aprilie 2020 | 17:40 11797

Mărturiile cutremurătoare ale medicului

Mărturiile cutremurătoare ale medicului

O lecție de dăruire, curaj și profesionalism vine de la echipa de medici din Spitalul Județean de Urgență Constanța care a efectuat prima intervenție chirurgicală asupra unui pacient infectat cu noul coronavirus, COVID-19.

Este vorba despre o fetiță de aproape 7 ani, din Constanța, care a ajuns la spital cu dureri abdominale. Copilul a fost examinat în condiții de maximă siguranță și după discuțiile cu familia, care a precizat că a călătorit în străinătate, dar și în urma radiografiei pulmonare care a arătat modificări, a fost testată pentru coronavirus, analize care le-au confirmat doctorilor suspiciunea de infecție cu temutul COVID- 19.

Investigațiile suplimentare au dus la diagnosticul de apendicită acută gangrenoasă perforată care trebuia operată urgent. Conștienți de pericol, dar fără să stea prea mult pe gânduri, doctorii și asistenții din echipa de intervenție coordonată de chirurgul pediatru Florin Daniel Enache au intrat în sală și au salvat viața copilului. Toată acțiunea s-a desfășurat contracronometru, în condiții sporite de siguranță cu echipamente suplimentare de protecție.

Dr. Florin Daniel Enache - medic chirurg pediatru Spitalul Județean de Urgență Constanța a făcut mărturii extraordinare: “În momentul în care am fost sunat de conducerea spitalului, mă pregăteam să iau prânzul cu familia. I-am spus soției să nu mă mai aștepte, i-am spus că voi opera un copil infectat cu COVID-19. A început să plângă. Aș minți dacă aș spune că nu m-am temut. S-a întâmplat totul pe repede înainte, nu ne-am gândit decât că trebuie să salvăm viața copilului. Cel mai greu a fost să operăm cu acel combinezon impermeabil în care transpiri din toți porii. Pe lângă echipamentul uzual, am purtat combinezon, 3 perechi de mănuși, 3 rânduri de halate sterile, câte două măști, papuci de sală, câte două rânduri de șoșoni sterili și unii dintre cei din echipă au simțit nevoia să se protejeze suplimentar și pe lângă acești șoșoni, și- au acoperit picioarele și cu saci din plastic.

Nu puteam să respir, transpiram din toți porii, mâinile îmi transpirau și erau foarte reci, nu îmi mai simțeam degetele. Am fost nevoit să iau o pauză de câteva secunde pentru că nu mai puteam să suturez operația. Intervenția a durat 40 de minute și am luat pauze de câteva secunde la fiecare 10 minute pentru că simțeam că mă sufoc. Mă bucur ca împreună cu colegii mei am făcut totul ca la carte și am reușit să evităm un scenariu sumbru și le mulțumesc tuturor. Nu s-a pus nicio clipă problema să nu o operăm", a spus medicul.

"Primul lucru pe care l-am făcut când am ieșit din operație a fost să intru în duș. M-am spălat și dezinfectat timp de 40 de minute, la fel cât a durat operația. Pare exagerat dar așa am fost sfătuiți să facem. M-am îmbrăcat apoi cu echipament curat și mi-am sunat familia. M-am gândit inițial să nu merg acasă, dar după discuțiile cu specialiștii care s-au asigurat că ne luăm toate măsurile de siguranță în timpul intervenției, am hotărât să merg totuși acasă. Copiii mei mă așteptau cu nerăbdare. De fiecare dată când intru pe ușă, mă spăl și mă dezinfectez timp de 30 de minute, abia apoi îi iau în brațe. ”, a completat salvatorul.

Micuța pacientă infectată cu COVID- 19 a fost operată pe data de 28 martie iar după o săptămână, testul la coronavirus a ieșit negativ și a fost externată din Spitalul Județean de Urgență Constanța unde s-a recuperat după intervenția chirurgicală într-un salon special amenajat pentru astfel de cazuri. Fetița se află încă în izolare, acasă, împreună cu părinții ei.

Primăria Municipiului Constanța felicită echipa care a efectuat această intervenție chirurgicală extrem de riscantă, dar și tot personalul medical care se află în aceste zile în prima linie în lupta împotriva coronavirusului.

Mărturiile emoționante ale chirurgului Florin Daniel Enache, în materialul video de mai jos:

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Te simti ma laba trista ? Mars la zid.
0
0
Pentru tristul de sub mine - nu mai bine o executi tu cu sange rece pe ma-ta pentru ca a fatat un gunoi psihopat ca tine in loc sa te ejecteze la w.c?
3
1
Ce s-ar face prostii astia fara un pupincurist destoinic ca tine? Pun pariu ca mai esti si pupator de ciolane putrezite!
5
1
Bravooo ,Trofeul "Oscar" se atribuie pentru pelicula Eroul' dupa scenariul Guvidul-19! Felicitari si un plic cu ceva parale pentru acest maestru actor Enache-Make.
9
2
Felicitari d-nule doctor, ce este cel mai nobil si scump lucru pe lume. Viata, sa dai viata altui om, si mai ales unui copilas. Nu te uita la muraturile astea fara scoala care comenteaza. Orice prost fara scoala , frustratii, ca nu sant si ei doctori jignesc. Atata stiu, in rest , la pacanele, la sparanghel, la furat, la droguri. Ca unul cu carte, cu pregatire, fie el doctor, profesor, inginer, economist, jurist, nu se injoseste la injuraturi si bascalie.
2
11
Ce aveti oameni...asta le e meseria...nu mi se pare vreun act de "eroism" sau cum mai catalogati pe aici...asta sunt platiti sa faca...sa nu exageram ...
13
3
e bine cand nu faci nimic si incasezi 18 000 lei. Bonus societatea civila te face si erou.
9
3
Pentru toti care ati comentat mai jos: HAI SICTIR!
3
9
Atat echipament medical folosit aiurea pentru un pacient Covid19? Era si bolnav de Ebola, febra galbena si infectat cu HIV bietul copil? Daca ramaneti fara echipament ce o sa faceti? O sa strigati ca nu aveti cand toata planeta nu are manusi, masti si combinezoane?
7
2
Care stati comod acasa....omul a spus doar ca e greu sa operezi in costumul respectiv...
5
9
Oau o simpla apendicia!! Oauu 40 de minute in prezenta unui pacient cu Covid! Bravo, adevarati eroi ! Baa ne facem de cacat baa
10
3
Am ajuns sa criticam si o interventie medicala dificila, dar reusita! A treia zi de paste!
3
12
Marsh cu ipocrizia, mars cu medicii eroi, mars cu manpularea .. Au luat spaga ? I-au uitat o pensa in burta si se intoarce peste o luna sa dea spaga sa io scoata !!! Terminati cu eroii din spitale care au vile pe faleza, care traiesc ca niste nababi atat ei cat si plozii lor .. Intrebati un broker imobiliar daca am dreptate ..
15
5
Lectie de curaj si daruire? Lectie de ipocrizie mai bine zis. Doctorii astia nu misca un deget fara bani, de-asta s-au facut doctori, pentru BANI, cat mai multi! Ce daruire, ce curaj poti sa le ceri acestor doctori admisi la facultate prin concurs de dosare dupa anii 2005? Niste analfabeti, nu stiu sa scrie si sa se exprime gramatical. Ce meserie cunosc astia? Oameni limitati, frustrati lipsiti de cunostinte de specialitate, lipsiti de constiinta, doar orgolii. Ca vorba aia cu prostul care nu-i destul daca nu e si fudul. Adevarate pericole sociale si profesionale, parazitii spitalelor.
12
5
Ne-am cam saturat de "eroii" astia prea le suflati in.... Pana la urma isi fac meseria si punct. Cum zice cinea mai jos, cand sunt operati pacienti cu HIV, hepatita etc nu e de 1000 de ori mai periculos ? Hai ca ne plictisiti si cu gripa asta si cu medicii lu peste ..
13
6
Si, daca tot se sufocau in echipament, de ce au mai stat la poze? A....m-am prins! Pentru a face dovada eroismului! Atat mai doresc sa spun Este prima data cand scriu un comentariu la articole din presa Dar, acest articol mi-a provocat un profund dezgust
12
6
Daca faceti articol despre asa ceva, d c nu faceti despre fiecare cadru medical care merge la serviciu in perioada asta? Ce ar fi trebuit sa faca? Sa o lase sa moara? Cand se opereaza pacienti cu hiv, hepatita nu e acealasi lucru? In plus, la covid, riscul era la anestezist. Nu la increzutul ala. Credeti ca e primul care opereaza pacient cu covid in lume? In tara?
17
3
peritonita ai vrut sa zici...nah...ion tot ion
1
5
Doctoroii, de fapt medici in majoritatea lor, ca si popii, sar ca arsi cand ii critica cineva sau le sunt dezvaluite porcariile.O pirotonita in conditii speciale,cu echipamente speciale.Totul ok,bravo lor si gata.Asta-i fisa postului. Se face caz dintr-o situatie banala. Nu-i insa vina cadrelor medicale, la mijloc este stilul celor de la Replica care nu sunt in stare sa faca anchete serioase, sa prezinte manglele parlamentarilor, sa-l intrebe pe preaspagagiul Tomisului cati bani a donat el personal, sa-l intrebe pe Stroe si Moga daca isi merita salariile, ca la minciuni n-au rivali!?
10
4
mare lucru a facut, si-au facut datoria. daca refuzau sa opereze un copil care ar fi murit daca nu era operat nu ar fi fost nu numai malpraxis ci si crima? ce tot il laudati pe piticul asta parvenit. s-au facut mari doctori de cand e plin de facultati de medicina de stat si private. mari scule ce sa spun.
18
9
si au facut treaba pentru care sunt platiti....
12
8
S-au echipat de parca operau bolnav de ciuma bubonica. Rasu-plansu, vai de voi, doctorii lu' peste! Ba, astia chiar fac circ din echiparea asta. La spitale se freaca o menta...nu internari, nu operatii, doar pe la nasteri se lucreaza ca n-au incotro. In rest toti asteapta cu nerabdare Sars-cov2, sunt in delir cand mai descopera un biet bolnav infectat. Si doctorii, cea mai perversa breasla, salarii babane pentru munca putina spre deloc, spaga e tot spaga, somn de voie in garzi...
19
9
Este o operatie de rutina. Fiind copilul infestat, este firesc ca cadrele medicale sa se teama ca vor fi, la randul lor infestati.Echipa medicala nu inseamna numai chirurgul, el singur nu poate face nimic.Acelasi protocol l-au urmat si asistentele si cei de pe sectie care au ingrijit fetita, asa ca mai usor cu limbile.Asta-i jeabul lor,sunt platiti pt asta si chiar f bine.Voluntarii ce sa mai spuna,pompierii, politistii,restul celor care se expun zilnic?Daca ai echipament de protectie corespunzator,restul e rutina.In niste conditii speciale,dar rutina si pe bani.Putin bun simt n-ar strica,nu?
14
5
Felicitari,ptr curajul si omenia celor ce au intrat in operatie !
12
17
Si care-i lectia de curaj si daruire? Sau doar ii pupati din nou in cur pe nesimtitii astia de medici?
26
7
Cine are nenorocul in aceasta perioada de boli curente necontagioase,fracturi,abcese dentare sunt victime colaterale caci nu ajung efectiv la medici.Mor mai multi decat de Kuweit dar ce credeti ca trec la cauza decesului?Pozitiv si au scapat!
17
3
cum mai exista si alte boli afara de covid in romanica,ce surpriza
14
2
mincinosilor!e primul contact al medicilor din cta cu un pacient infectat cu covid. Trimiteti asistentele sa faca tot si voi cu indicatiile pe scris sau telefon. jegurilor.si cand vad ca toti asa zisi medici posteaza melodia cu eroi a lui smiley imi vine sa vomit cata ipocrizie
19
5
ADEVARTII EROI SUNT Voluntarii care nu fac asta pt bani! CA SI POLITISTII ASTA E MESERIA CARE AI ALESO SI ESTI PLATIT PENTRU CE FACI, NU CA SI CUM ATI FACE VOI GRATIS SAU CACAT VOLUNTARII SUNT ADEVARTII EROI
18
4
Cei din Judetean freaca menta la greu. Nu se mai fac internari decat foarte rar, la UPU, daca sunt 3-4 pacienti si cadrele medicale "eroine" sunt cacate pe ele de frica sa nu se contamineze cu toate ca sunt echipate precum astronautii. Nenea asta zici ca a fost nevoit sa faca baie in saliva contaminata cu Ebola, asa se lamenteaza. Unde sunt medicii care testau pe sine efectele unor boli injectandu-si microbul si isi administrau vaccinuri de pionierat?
26
11
Pai makidonu pana nu-i fudul, nu-i destul ! Vezi doamne ce mare act de vitejie a facut. Dar cand ridica salariul lunar de 20.000 roni e bine ? S-a sacrificat ca a facut dus 40 min. Penibil.
24
9
ada si jean BRAVO aratati ca printre noi sunt si oameni cu creier BRAVO!
13
9
Uitati-va la ei cum pozeaza. Javre mincinoase
17
14
Nu era firesc sa fie operata? Puteau doctorii sa refuze? Executa armata interventia chirurgicala? Nu imi vine sa cred ca se apreciaza indeplinirea atributiilor de serviciu ca ceva exceptional si extraordinar
38
10
Felicitari! Sunteti un om cu suflet mare!
17
17
toata stima si respectul pt echipa de medici
19
17

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272