REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.3° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Legea antifumat este CONSTITUŢIONALĂ! Cum reacţionează fumătorii

Legea antifumat este CONSTITUŢIONALĂ! Cum reacţionează fumătorii

Replica API 28 ianuarie 2016 | 00:14 143

Poate fi aplicată

Poate fi aplicată

Sursa foto: savannahnow.com

Judecătorii CCR au decis miercuri că legea antifumat este constituţională. Conform legii adoptate de Camera Deputaţilor, fumatul este interzis în „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”. Reacţiile celor vizaţi nu au întârziat să apară!

Persoanele fumătoare sunt primele “afectate” de această lege. Tineri sau bătrâni, aceştia resping în totalitatea ideea acestei noi reguli. „Nu este normal ca cei care fumează să fie ofensaţi de această lege, din partea celor care nu fumează. Trebuie să luăm în considerare că şi domnii parlamentari nu o să mai aibă voie să fumeze în Casa Poporului, ci trebuie să iasă afară să fumeze, pe scări. Cei care vor să fumeze, oricum nu vor fi opriţi de această lege. Aceştia pot fuma liniştiţi acasă. Aşa că să nu se meargă pe premiza că “pentru sănătatea poporului”, pentru că nu are nici o legătură”, crede Cosmin, un tânăr în vârstă de 22 de ani.

O părere similară o are şi Răzvan, un fumător în vârstă de 24 de ani. „Nu cred că se va implementa această lege în România prea curând. Este prea greu să schimbi mentalitatea fumătorilor români. În plus, o să fie o pierdere destul de mare pentru deţinătorii de baruri şi cluburi”, a spus acesta. Lucru confirmat şi de unul dintre patronii unui cunoscut club din Constanţa. „Legea aceasta este, după părerea mea, mai bună ca cea din 2002, deoarece automat se interzice fumatul în orice spaţiu închis, ceea ce înseamnă că cei care puteau să îşi împartă cumva locaţia pentru fumători şi nefumători, câştigau teren în faţa celor care nu aveau această posibilitate.

Acum, legea fiind pentru toată lumea, peste tot va fi la fel. Însă, afacerile cu siguranţă vor fi afectate şi vor fi afectate o bună perioadă de timp, deoarece poporul român nu se prea se supune unor astfel de legi”, a precizat, pentru „Replica”, Ionuţ Budi, patronul clubului LUV din Constanţa. Nici angajaţii pub-urilor nu vor fi feriţi de efectele acestei legi. „Eu cred că ne va afecta şi pe noi, ospătarii, barmanii, pentru că dacă lumea nu vine, noi nu facem ciubucuri, astfel unii dintre noi nu o să ne mai putem întreţine. Este o lege care ne va afecta pe toţi care lucrăm în localuri”, crede Ioana, o ospătăriţă din Constanţa. Există, de asmenea, şi păreri pro referitoare la această lege.

Oana Andreea, o asistentă medicală în vârstă de 25 de ani, este nefumătoare, iar decizia luată de CCR o mulţumeşte. „Ce pot să spun decât că e un lucru foarte bun, mai ales pentru persoanele bolnave ca mine, de bronşită astmatică. O să merg într-un pub şi nu am să mă mai sufoc de fumul de ţigară, care mă îneca”, a menţionat Oana. „Până şi pe mine, ca fumător, mă deranjează "ceaţa" continuă de fum de ţigară dacă ieşi la o cafea sau la un reataurant unde se fumează. Totuşi, pentru fumători este greu, pentru că noi, românii, suntem învăţaţi să fim comozi, iar de acum încolo o să ne fie greu să ne deplasăm afară să fumăm o ţigară”, a comentat Bianca, studentă la Medicină Dentară. Legea merge la promulgare şi va intra în vigoare în 45 de zile de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial.

Diana NEAŢĂ, Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218