Legea fugarilor a trecut de Camera Deputaților și urmează să fie promulgată
Legea fugarilor a trecut de Camera Deputaților și urmează să fie promulgată
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestProiectul de lege privind fugarii a fost aprobat miercuri, 29 noiembrie, în Camera Deputaților. Conform proiectului, condamnații care nu se predau în maxim 7 zile de la hotărâre, vor fi pedepsiți pentru „evadare” cu până la trei ani.
Din anul 2020 până în prezent peste 2.600 de persoane au fost date în urmărire internațională și din acestea 2.540 au fost aduse în țară în baza unor mandate europene de arestare. Ministerul Justiției vine cu un proiect de lege pentru a modifica acest fenomen și a-l reduce. Acesta va fi dezbătut în Camera Deputaților. Acest proiect de lege prevede ca cei care sunt condamnați și nu se predau în termen de șapte zile la arest, în contextul unei condamnări definitive, acestora li se vor adăuga la pedeapsă încă trei ani de închisoare.
Ce prevede legea
"Evadarea din starea legală de reţinere sau de deţinere se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Când evadarea este săvârşită prin folosire de violenţe sau arme, pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Se consideră evadare: a) neprezentarea nejustificată a persoanei condamnate la locul de deţinere, la expirarea perioadei în care s-a aflat legal în stare de libertate; b) părăsirea, fără autorizare, de către persoana condamnată, a locului de muncă, aflat în exteriorul locului de deţinere; c) încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligaţiei de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerarului sau condiţiilor de deplasare, stabilite potrivit legii. Se consideră evadare şi fapta persoanei condamnată la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliţie în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei în termen de 7 zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei", prevede proiectul de lege. Pedeapsa aplicată pentru infracţiunea de evadare se adaugă la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării, mai stipulează actul normativ. Acest proiect a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.
Vă reamintim că primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fugit din țară vineri dimineață, chiar în ziua în care avea să-și afle pedeapsa.
Chiar în zorii zilei în care urma să-și afle sentința, primarul condamnat pentru corupție a fost surprins părăsind țara prin vama Petea, unde s-a folosit de buletinul unei rude pentru a-i induce în eroare pe vameși. Edilul din Baia Mare a intrat în Ungaria în dimineața zilei de vineri, iar în cursul zilei de marți a fost prins în Germania.
CITEȘTE ȘI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News