REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Legea Offshore pentru zona costieră: exproprieri mascate şi turism afectat?

Legea Offshore pentru zona costieră: exproprieri mascate şi turism afectat?

Replica API 23 august 2018 | 00:00 335

Asociaţia Dominocost solicită autorităţilor, printre altele, un referendum

Asociaţia Dominocost solicită autorităţilor, printre altele, un referendum

Legea offshore, acum este denumită, pe scurt, Legea privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere stârnește nemulțumiri.

De altfel, legea, adoptată în Camera Deputaților în prima jumătate a lunii iulie a.c. a fost retrimisă de Klaus Iohannis spre reexaminare. Asociația Dominocost atrage atenția că „legea va acționa în detrimentul intereselor cetățenilor, a calității vieții și a intereselor oamenilor care locuiesc în unele zone costiere”. Iar membrii asociației punctează care sunt și motivele pentru care invocă încălcarea intereselor populației: „încalcă autonomia locală (dreptul primariilor de a hotâră ce se construiește în localitățile lor) în favoarea companiilor petroliere; încalcă dreptul cetățenilor de a participa la luarea deciziilor în materie de urbanism și construire în localitățile lor, pentru proiecte gen Petromidia, executate de companiile petroliere; încalcă dreptul constituțional la un tratament egal în fața legii, fie că sunt cetățeni simpli, care trebuie să întocmească documentații de urbanism și să respecte restricții și interdicții de urbanism pentru construirea unei case pe litoral, fie că sunt companii petroliere cu cifre de afaceri de zeci de miliarde de dolari, ce doresc să construiască obiective gen Petromidia; creează precedente grave prin derogarea totală de la legislația urbanismului și construcțiilor pentru obiective cu impact major, gen Petromidia, caracteristice începutului revoluției industriale, perioadă în care nu existau meseria de urbanist sau conceptul de dezvoltare durabilă; prin legiferarea derogărilor și încălcărilor autonomiei locale, se creează posibilitatea legală și morală pentru entități, din alte domenii, cu impact semnificativ gen Roșia Montană, să solicite legi speciale cu aceleași avantaje și derogări; impune interdicții și restricții pe terenurile românilor, situate în zone rare și valoroase pentru ei și pentru potentialul turistic-litoral limitat al țării, în favoarea unor companii private ( titularii de acorduri petroliere offshore); face o expropiere mascată, fără justă și dreaptă despăgubire, în folosul unor companii petroliere, prin instituirea interdicțiilor și restricțiilor de construire impuse terenurilor oamenilor; exclude, în mod practic, Comitetul Național al Zonei Costiere (C.N.Z.C.) de la luarea deciziilor de amplasament în zona costieră a obiectivelor companiilor petroliere prin termenul foarte scurt de 30 de zile pentru avizare, în caz contrar considerându-se acord tacit”.

C.N.Z.C. este instituția care, de 16 ani, în mod legal, se ocupa de armonizarea dezvoltării în zona costieră, și care prin componența ei amplă (printre alții, Institutul de Cercetare ”Grigore Antipa” și alte ONG-uri care apără mediul și litoralul ) are nevoie de o perioadă mai lungă de deliberare și luare a deciziilor, atrag atenția reprezentanții Asociației Dominocost.

Totodată, Asociația Dominocost atrage atenția că prin adoptarea acestei legi se permite „irosirea a cel puțin trei kilometri liniari de deschidere la Marea Neagră, pretabili pentru turism, doar în cazul unui singur obiectiv construit de companiile petroliere în zona litorală. „România mai are aproximativ 17 kilometri liniari, deschidere la Marea Neagră, liberi pentru construcții, care sunt potriviți turismului de masă. Aceste obiective gen Petromidia pot fi construite în interiorul uscatului astfel încât litoralul să rămână pentru turism și recreere”, se mai arată în același comunicat.

Potrivit reprezentanților asociației, proiectul de lege ar permite companiilor petroliere: să nu respecte planurile de urbanism, planurile de amenajare a teritoriului, planurile de management și planurile de gospodărire integrată a zonei costiere ; să nu întocmească documentații de urbanism și de amenajarea teritoriului, la construirea de obiective gen Petromidia, în zone cu vocație turistică; creează o inegalitate fiscală între titularii de acorduri petroliere offshore și titularii de acorduri petroliere onshore; anulează guvernelor și parlamentelor viitoare, dreptul legal de a modifica fiscalitatea în privința activităților comerciale ale titularilor de acorduri petroliere offshore. „În viitor, în funcție de nevoi si de condițiile economice, legiuitorii au dreptul să modifice diverse impozite aplicate românilor, dar, conform proiectului acesta nu vor mai putea modifica, cel puțin 30 ani, impozitele plătite de companiile petroliere offshore”, mai subliniază reprezentanții asociației.

În consecință, reprezentanții Asociației Dominocost atrag atenția și solicită autorităților competente realizarea de studii de impact și de oportunitate, realizarea unui referendum referitor la condițiile pe care statul român la acordă petroliștilor, prin această lege, pentru următorii 10 – 30 de ani. „Asociația noastră susține exploatarea resurselor Mării Negre de către companiile petroliere și este conștientă de faptul că actualii titulari de perimetre offshore au capacitatea financiară și tehnologia de a o face. Singurele cerințe pe care le avem sunt ca exploatările să nu afecteze mediul din zona costieră și marină, să nu afecteze viața, turismul, proprietățile cetățenilor din zona litorală și veniturile statului român să fie corecte, așa cum sunt cele colectate de statul norvegian. Nu vrem ca statul român și implicit poporukl român să ajungă iar în situațiile cunoscute, de privatizări dezavantajoase gen Petromidia sau Petrom”, au mai afirmat reprezentanții Asociației Dominocost.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sunt sigur ca lucreaza cu ele doar sa le limiteze legislativ in interes national bineinteles.Cred ca exploatarea la 200 m -300 m adancime se poate face si cu tehnologie romaneasca.Nu suntem venezuela
0
0
Esti naiv. Institutiile statului lucreaza cu si pentru multinationale de 20 de ani.Au vandut tara la bucata si dau legi in detrimentul romanilor
2
0
atentie la ce drepturi dati la multinationale !!!
3
1
Eram sigur ca marile companii straine care vor sa puna mana pe gazele din Marea Neagra si nu le convine aceasta lege vor incerca sa impiedice punerea in practica a acestei legi. Vor fi in continuare tot felul de manifestari ostile aplicarii acestei legi, favorabile cat de cat si Romaniei, manifestari subventionate de cei care isi vad doar propriile interese. Am dat prea multe bogatii pe nimic celor care de-a lungul istoriei au stiut numai sa profite de colonii.
3
1
Cine e aceasta asociatie si de ce nu vorbeste nimic concret? Daca are de spus ceva sa se exprime cu subiect si predicat ca sa vedem exact despre ce este vorba daca nu miroase a ONG care se baga in seama ca sa-i pice ceva de la investitori.
3
1
Expresia asta, puncteaza, este enervanta. Folositi si alte cuvinte
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367