REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.7° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Legea Pensiilor a fost modificată. O schimbare importantă se referă la Valoarea Punctului de Referinţă

Legea Pensiilor a fost modificată. O schimbare importantă se referă la Valoarea Punctului de Referinţă

Replica API 10 octombrie 2018 | 00:12 352

Proiectul Legii Pensiilor, care a intrat în august în dezbatere, a suferit câteva modificări, în urma discuţiilor cu sindicatele, care s-au purtat recent în cadrul Consiliului Naţional Tripartit (CNT). Una dintre modificări se referă la majorarea Valorii Punctului de Referinţă (VPR).

Surse din cadrul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS) au precizat care sunt principalele modificări care s-au făcut la Legea Pensiilor – act normativ care a intrat în dezbatere publică în luna august.

Astfel, în urma şedinţei care a avut loc recent în cadrul CNT, reprezentanţii MMJS şi cei ai sindicatelor au convenit să facă mai multe modificări.

Una dintre acestea se referă la Valoarea Punctului de Referinţă (VPR) care se va majora şi în funcţie de „creşterea reală a câştigului salarial brut realizat”.

Propunerea a fost preluată astfel: „Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referinţă se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat”.

O altă modificare se referă la comisionul de 0,5 % pe care administratorii fondurilor de pensii trebuie să-l achite către Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Proiectul Legii Pensiilor prevedea, încă din formă pusă în dezbatere publică, ca din 2021, administratorii Pilonului II de pensii să plătească un comision de 0,5% către Casa de Pensii.

„În condiţiile în care Casa Naţională de Pensii face toată operaţiunea de colectare a banilor, de transfer, absolut totul, este normal să ia măcar 0,5% din acest procent de transfer, care este de 2,5%. Atenţie, nu vor fi afectate pensiile celor care sunt la Pilonul II, acesta se ia din comision", explica, în luna august, Olguţa Vasilescu.

După dezbaterea publică, s-a solicitat să se specifice clar în lege că acest comision nu va fi suportat de salariat.

„Comisionul de 0,5% aplicat lunar asupra sumei totale ce face obiectul operaţiunii financiare efectuată pentru fiecare fond de pensii administrat privat se suportă din veniturile administratorilor”, se arată în modificarea proiectului.

De asemenea, o altă modificare se referă la reducuerea vârstei de pensionare pentru cei care muncesc în condiţii deosbite. Astfel, pentru un an realizat în condiţii deosebite, vârsta se reduce cu 3 luni, iar pentru un an realizat în condiţii speciale vârsta se reduce cu 6 luni.

O altă modificare prevede o majorare cu 25% a punctajelor lunare pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare ca nevăzător.

sursa: Mediafax

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De ce l-am impuscat pe Ceausescu! Ca sa conduca tara un HOT penal ca dracnea inconjurat de alti hoti penai!! Aveam o economie dezvoltata, oamenii erau egali si traiau bine, acum avem o mana de hoti milionari in euro sau dolari si, 90% saraci pamantului. Robi in tara lor. Aia care traiesc bine, sa voteze psd, ceilalti sa-i ia cu parul sa-i faca sa se ascunda singuri in puscarii de furia poporului pe care l-a jefuit.
1
0
Taiati ORBILOR PENSIILE SPECIALE si toate ,,specialitatile" pe care le dati godacilor psd! Astia mananca tot bugetul tarii. Oamenilor cinstiti pensii de kk si prosteala la latrina 3!
5
1
In capul tau este o tocanita totala. Amesteci lucrurile, pui esecul referendumului pe seama PSD, desi a fost doar o initiativa civica, in care partidele nu s-au implicat, vorbesti despre acel pensionar de parca ai fi chiar tu - si n-am nicio indoiala in acest sens - te comporti ca un frustrat care, in lipsa de argumente, arunca acuze in stanga si-n dreapta... Esti varza, ia-ti tratamentul, esti in pericol!...
0
6
pensionarul la care faci referire, cu studiile facute la vremea lor, pe bune, fara a fi cumparate, vorbeste in cunoastinta de cauza, cu argumente- si are intelepciunea si inteligenta de a analiza toate magariile si incercarile acestui puscarias de a scapa de puscarie- va umiliti, nu aveti decat, va plac pomenile electorale acceptatiile in continuare dar luati in calcul copii care vor deconta prostia voastra. Daca nici rezultatul referendumului nu v-a convins, explicatiile mele nu-si mai au rostul. Ce sadesti aia culegi
4
0
@ pensionar nu ai crapat nici cand pdl a manarit pensiile ,nu o sa mori nici dupa noua pensie a psd,lasa propaganda ca nu tine,vad ca otrava din tine te tine in viata !
0
5
Legea este facuta ptr peste 4 ani cind Psd nu va mai fi la guvernare --iar cei ce vin vor spune ca n-au bani ! Ne-au dus de nas de 2 ani cu minciuni si continua inca 2 ani -Pina acum nici inflatia n-au acoperit
7
2
voi astia de la replica sa aveti parte de aceste pensii sate de mila de acesti analfabeti, pensii din care nu poti sa-ti mai cumperi nici apa de baut
6
1
aceasta lege a pensiilor asupra cui are putere,se incadreaza si muistii cu pensii speciale,daca da este buna,daca nu, este numai o alta frectie pe picior de lemn
8
2
Psd nu mai stie ce sa faca sa nu disfinteze mizeria de partid
8
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272