REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Legea tăierii pensiilor militare a făcut risipă imensă de potențial uman!

Legea tăierii pensiilor militare a făcut risipă imensă de potențial uman!

Replica API 21 iunie 2018 | 00:24 664

Reprezentanții militarilor, polițiștilor și angajaților din penitenciare se opun și cer o dezbatere reală. Parlamentul ar putea aprobă azi tăierea pensiilor militare cu peste 30%. Plenul Camerei Deputatilor are, azi 20 iunie 2018, la pozitia 42 pe ordinea de zi, Proiectul de Lege pentru aprobarea OUG 59/2017 privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu. Pentru beneficiarii de pensii militare, aprobarea acestei legi insemana o reducere cu peste 30% a valorii pensiilor.

Motiv pentru care solicită alături de structurile asociative ale pensionarilor militari, ca această lege să fie retrimisă la Comisiile de specialitate ale Parlamentului in vederea discutarii propunerilor organizatiilor sindicale si ale pensionarilor militari in conditiile unui dialog real.

Incepand cu 15 septembrie 2017, Guvernarea PSD-ALDE a eliminat de facto, printr-o ordonanta de urgenta, acordarea unor drepturi obtinute legal in calculul pensiei militare pentru: fiecare an peste vechimea in serviciu minima necesara pentru pensionare (legea 223/2015, art. 29 lit b), contributia individuala suplimentara la pensie (legea 223/2015, art. 108), si pentru detinatorii Semnului onorific In Serviciul Patriei pentru 15, 20 si 25 de ani de activitate (legea 574/2004).

Guvernul a dispus plafonarea pensiilor la o medie a salariilor nete care ar "corespunde salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei" (OUG 59/2017 art. VII p.3) ceea ce a insemnat, in mod direct, eliminarea drepturilor care motiveaza personalul din acest sector de activitate sa ramana in activitate pana la varsta maxima.

Aceasta masura a determinat, inainte de 15 septembrie 2017, un val de pensionari in sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala. Numai din sistemul penitenciar s-au pensionat 1/4 dintre angajati pentru a evita riscul de a pierde o serie de drepturi si de a primi o pensie diminuata cu peste 30%.

In mod concret, dupa anuntarea acestei masuri, statul roman a trimis la pensie, cu 5 - 8 ani mai devreme, cateva mii de militari, politistii si functionarii publici cu statut special din penitenciare care, in mod normal, si-ar fi continuat activitatea. Ceea ce, in mod evident, nu inseamna o economie pentru bugetele de pensii si constituie o risipa imensa de potential uman.

„In concluzie, ne manifestam speranta ca solicitarile militarilor, politistilor si angajatilor din penitenciare vor fi ascultate de catre Parlament si ca discriminarea va fi eliminata, chiar daca evolutiile recente ne demonstreaza ca adoptarea in forta si fara o dezbatere reala a legilor devine regula”, au transmis reprezentanții federațiilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Militarii au o viata plina de privatiuni, iar natiunea trebuie sa ii recompenseze pentru serviciile aduse. Insa pensia ar trebui calculata pe principiul contributivitatii, la care se poate adauga o solda fixa, indiferent de grad - sa zicem 1000 lei -, iar pensionarea sa nu aiba loc mai devreme de 55 ani. Este onest?
3
2
pentru unii muma pentru altii ciuma,asta-i legea pensiilor,adica sclavii ies la pensie la 65 de ani,cu extensie spre 74 caci asa-i in mue iar pensia este proportionala cu contributia pe parcursul carierii,altii adica apevistii,magistratii,politicienii,sic ies cand vor muschii lor dupa majorat,pensiile sunt speciale adica peste 10000,acuma ca pesdei au dat de fundul sacului vor sa umble la pusculita amaratilor,adica la pilonul 2
2
4
daca ai fi muncit si tu ca si ceilalti postaci acum nu mai comentai. Mata insa a fatat un idiot ca tine si nu am ce iti cere pentru ca tu nu ai cu ce sa gandesti poate doar cu capul de jos.
2
3
Eu cred ca politia si penitenciarele merita pensii speciale --au de-aface numai cu criminali.hoti si violatori--nu e lucru usor
2
8
Asa se va face ordine cat de cat,ce lege este aia,cand pensia este mai mare decat salariul avut,sau facut tot felul de masinatii pentru ai prosti pe cei responsabili,astfel castigand niste drepturi necuvenite.Nu este deajuns ca se pensioneaza la 45 de ani,mai au si pensii speciale,la cate razboaie au participat acesti taie frunze,nu mai participa nici la agricultura,economie,canal,boierie curata,pensia sa fie dupa contributie,asa este corect.
7
5
Cea mai mare discriminare sunt aceste pensii speciale.Tineri de 45 ani care,in toata activitatea lor au ascutit doua creioane si au plimbat trei hartii,sunt pensionati cu zeci de mii de lei si batrani de 60-65 ani ,in bocanci si salopete,obligati inca sa lucreze pt a plati acestor ,, eroi " ai neamului in varsta de 45 ani.Rusine stat roman,rusine popor roman!
12
8
Cand un stat nu mai pote plati pensiile dispare deoarece e ca la banca cu creditele neperformante preluate de kruc,asa si statul este preluat de alt stat mai capabil!
4
3
Se vor taia toate pensiile. Bani pentru pensii se produc in reluare. Vor fi nevoiti sa se apuce de munca toti pensionarii.
7
8
dracu' a pomenit sa iei pensia mai mare decat salariul!!!cum sa mai si muncesti iar veniturile sa-ti fie mai mici decat aia care stau la umbra de la 45 de ani??!!ineptiile pacalicilor, care chipurile ne conduc...
14
9
s-au pensionat repede ca sa nu piarda drepturile si pensiile grase. Ar trebui rediscutate toate pensiile speciale si varsta de pensionare pentru militari si cei din justitie pentru ca e jaf pe bani publici
14
13
sa se taie pensiile speciale de la toti
14
10

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272