REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Leguma care poate provoca boli grave, inclusiv cancer, dacă este reîncălzită

Leguma care poate provoca boli grave, inclusiv cancer, dacă este reîncălzită

A.F. 8 martie 2023 | 00:00 402

Legumele și fructele, pline de vitamine și nutrienți și benefice pentru organism, pot deveni dușmanul sănătății, dacă nu ținem cont de modul lor de consum. Specialiștii au afirmat că anumite legume pot deveni toxice și chiar să provoace boli grave, în anumite circumstanțe.

Leguma care poate provoca boli grave, inclusiv cancer, daca este reincalzita

Una dintre legumele despre care prea puțină lume știe că ar putea deveni un pericol pentru sănătate, este foarte des folosită în bucătăria românească, în special la ciorbă.

Țelina, căci despre ea este vorba, poate să aibă multiple beneficii pentru organism și este bogată în vitamine. Aceasta poate însă să devină toxică, în momentul în care este reîncălzită, scrie site-ul de sănătate Doctorul Zilei.

Explicația constă în faptul că țelina are un conținut ridicat de nitrați. În momentul în care mâncarea în care a fost adăugată este reîncălzită, respectiva cantitate de nitrați este eliberată. Nitrații poți crește riscul dezvoltării unor boli grave, chiar și cancer. Printre alte afecțiuni, menționate de specialiști, se numără hipertensiunea, intoxicația alimentară și disfuncții ale sistemului circulator. Totuși, îngrijorările ar trebui să apară în cazul consumului de țelină reîncălzită, în cantități mari.

Țelina devine toxică și pe timpul verii, când ne confruntăm cu temperaturi foarte ridicate. Consumul său pe timpul verii poate provoca alergii, din cauza unei substanțe numită bergapten. Această provoacă reacții anafilactice.

O atenționare specială este adusă în cazul femeilor însărcinate. Consumul de țelină în cantități mari nu le este recomandat, întrucât reprezintă o sursă bogată în hormoni naturali, citează stiripesurse.ro.

Atenție la culoarea cartofilor

De asemenea, cartoful poate deveni toxic pentru organism, dacă este consumat după ce s-a stricat. Pentru a ne da seama dacă un cartof mai este, sau nu, bun pentru consum, trebuie tăiat în două și observat dacă interiorul a căpătat o culoare maro.

Acea culoare indică formarea unei substanțe toxice, care poate duce la intoxicație alimentară. Consumată în această stare poți risca intoxicarea cu această substanță. Efectele sale sunt vărsăturile, grețurile, diareea, durerile de cap și amețelile, care apar, în medie, după 8-12 ore.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614