REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Liberalii din Constanța: Administrația Făgădău, 'incapabilă' să pună în aplicare soluțiile din 'Planul de mobilitate urbană durabilă'

Liberalii din Constanța: Administrația Făgădău, 'incapabilă' să pună în aplicare soluțiile din 'Planul de mobilitate urbană durabilă'

Replica API 29 ianuarie 2019 | 00:00 382

Actuala administrație locală „este evident incapabilă de a asigura un minim de bună stare pentru noi, constănțeni plătitori de taxe și impozite”, consideră Cosmin Sava, președintele Tineretului Național Liberal Constanța. Aceasta a arătat că în „Planul de mobilitate urbană durabilă”, asumat de Primăria Constanța încă din 2015 se găsesc o serie de soluții pertinente, dar pe care administrația întârzie să le pună în aplicare.

„În același timp, dorim să aflăm părerile dumneavoastră cu privire la acest plan de mobilitate deoarece suntem convinși că acesta, în cea mai mare măsură, nu va fi pus în aplicare în timpul mandatului Făgădău, ci va fi îndeplinit de către o viitoare administrație liberală. Un alt scop este acela de a propune noi amendamente la actualul plan după ce vom depune un set de întrebări primăriei pentru a afla, în mod oficial, stadiul fiecărui proiect deja asumat”, arată reprezentantul TNL.

1.Un proiect vizează realizarea de benzi dedicate autobuzelor pe bulevardele Tomis, Mamaia și Alexandru Lăpușneanu. Cele trei mari artere urmează, conform planului, să conțină benzi pe care pot circula doar autobuzele RATC, restul de participanți la trafic urmând a circula exclusiv pe celelalte benzi.

2.Un alt proiect ar viza montarea de afișaje electronice, cu timpii de sosire. „În prezent, există astfel de fișaje dar doar în anumite stații și nu funcționează corect deoarece nu este conectat la un sistem centralizat de monitorizare, în timp real, prin GPS a flotei RATC”, a arătat Cosmin Sava.

3.Încheierea de parteneriate cu companii tech cu scopul de a facilita accesul cetățenilor la informații privind programul autobuzelor și privind traficul, în timp real. Mai exact, primăria va încheia parteneriate cu companii precum Alphabet (compania care deține Google Maps, Google Earth și Waze) astfel încât informațiile ce apar în aplicații de navigare să fie de o exactitate sporită. În același timp, primăria va avea acces la toate informațiile deținute de platformele lor (pe aria orașului) și nu va fi nevoită să cheltuie bani pentru a construi astfel de aplicații de la zero.

4. Trei stații de tip park-and-ride. Planul propune 3 stații de autobuz de tip park-and-ride la intrările în oraș dinspre Cumpăna, Valu lui Traian și Ovidiu, astfel încât cei care vin în oraș să aibă posibilitatea de a își parca mașina și a urca imediat într-un autobuz pentru a ajunge la destinația finala. Astfel, locuitorii din Ovidiu (de exemplu) care muncesc în Constanța vor putea merge cu mașina personală și să o parcheze lângă stația de autobuz de la intrarea în municipiu iar ulterior vor folosi sistemul de transport în comun al RATC. Astfel, va rezulta un trafic mai puțin congestionat iar oamenii vor avea cheltuieli mai mici de combustibil.

Parcări

1. Sistemul de plată al parcărilor urmează a fi extins. „Ca amendamente la acest sistem, noi dorim ca cei care vizitează instituții publice sau afaceri locale (ex: magazine, cafenele, birouri notariale) să aibă posibilitatea să își valideze parcarea și să obțină prima oră gratuită. De asemenea, trebuie instalate sisteme de plată cash”, arată tineretul liberal.

2. Parcare subterană de 250 de locuri, sub parcul Teatrului; „Înființarea de locuri de parcare pentru femei cu sarcină vizibilă sau persoane însoțite de un copil cu vârsta de sub 3 ani”, este un amendament adus de tinerii național liberali.

4. Parcare ecologică în zona pieței Tomis III. „Anexat planului, există o pagină cu denumirea "CP4 Construirea unei parcări ecologice în spatele Pieței Tomis 3 Square și a clădirii ANAF" iar în imagine, în contradicție cu titlul, zona propusă, evidențiată cu galben, se află în actualul cartier Henri Coandă”, arată Cosmin Sava.

Străzi

1. Planul propune modernizarea străzii Barbu Ștefănescu Delavrancea și prelungirea sa pentru a crea o legatură directă între blvd. Aurel Vlaicu și str. Soveja. Scopul este de a reduce traficul de pe str. Baba Novac și str. Ștefăniță Vodă.

Sporirea siguranței în trafic și prevenirea accidentelor

1. Menționarea a 9 din cele mai grave locații în care au loc accidente;

2. Vopsirea trecerilor de pietoni cu vopsea reflectorizantă și iluminarea lor;

3. Sistem monitorizare trafic în timp real #amendament: așa cum am menționat și mai devreme, trebuie încurajate parteneriatele cu companii ce dețin aplicații precum Waze, Google Maps, Apple Maps. Atât primăria cât și oamenii vor avea acces la mai multă informație și vor putea lua decizii mai bune în ceea ce privește mobilitatea;

4. Piste dedicate pentru biciclete care să lege parcul Tăbăcăriei de zona centrală, prin str. Primăverii și blvd-ul Tomis;

5. Transformarea Peninsulei în zonă pietonală.

„Sunt foarte multe proiecte din Planul de Mobilitate Urbană care nici măcar nu au fost începute (pentru o listă completă, puteți accesa linkul http://www.primaria-constanta.ro/…/planul-de-mobilitate-urb…) dar măcar putem fi recunoscători pentru stâlpișorii care acum împânzesc orașul, mulțumită administrației Făgădău. Așa cum am zis, urmează ca noi să depunem un set de întrebări primăriei pentru a afla stadiul proiectelor, iar ulterior vom depune și un set de amendamente. Suntem dornici să aflăm părerile dumneavoastră”, a mai transmis Cosmin Sava.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Replica blocheaza toate comentariile NEGATIVE la articoulul cu PSD-istul George Visan.
1
0
in contextul zidirii benzii 1 de pe cele 3 bulevarde cu acces restrictionat pe aceasta banda pentru orice alt vehicul daca nu este destinat transportului in comun, cum vad ei parcarea celorlalte vehicole, tinand cont ca cele 3 bulevarde au cel mai mare numar de parcari langa bordura, parcari inaccesibile daca banda 1 se "zideste". Mama prostilor este mereu gravida si vad ca se intrec sa se inscrie la PNL.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212