REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
12.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Liberalul Radu Matei: Mazăre face show de plăcere. I se citeşte în privire că-i place ce face

Liberalul Radu Matei: Mazăre face show de plăcere. I se citeşte în privire că-i place ce face

Replica API 29 martie 2013 | 00:00 270

Consilierul care riscă să fie "tamponat" pentru ieşirile de la şedinţele de Consiliu,

Consilierul care riscă să fie "tamponat" pentru ieşirile de la şedinţele de Consiliu,

Consilierul municipal PNL Radu Bogdan Matei are 28 de ani. A fost asistentul unui europarlamentar la Parlamentul European, consilier în Ministerul Culturii, în prezent este vicepreşedintele TNL Constanţa şi, din vara anului trecut, consilier local. Este printre puţinii consilieri care îl înfruntă pe primarul Radu Mazăre în şedinţele de consiliu. La cea mai recentă şedinţă, Radu Matei s-a opus iniţiativei primarului Radu Mazăre de a obliga cluburile să aibă care alegorice.

Reporter: Prin intervenţiile dumneavoastră de la şedinţa de consiliu local, primarul Constanţei s-a declarat "incomodat", menţionând că, dacă veţi repeta aceeaşi strategie şi la alte şedinţe vă va "tampona", pentru că el susţine că se urcă pe carele alegorice să promoveze staţiunea peste hotare, fără să fie plătit. Cum comentaţi?

Radu Bogdan Matei: Intervenţia mea a fost o reacţie naturală a unui membru PNL. Au fost două amendamente, primul compus de mine, a fost spontan, referitor la carele alegorice, la obligativitatea cluburilor de a deţine care alegorice, iar celălalt făcea referire la un paragraf care prevedea, printre măsurile de sprijinire a turismului în Mamaia, ca toţi operatorii economici din Mamaia să deţină o prezenţă de minim patru, şase ore pe zi şi în perioada de semi-sezon (...). Domnul Mazăre a ţinut neapărat la carele alegorice, cu care nu suntem în dezacord. Dacă e viziunea dânsului pentru staţiunea Mamaia...Am văzut că au avut ceva succes anul trecut, singura mea problemă a fost cu obligativitatea. Cât despre faptul că mă va "tampona"....Dânsul are un limbaj mai colorat, sunt convins că nu a fost maliţios. Am colaborat destul de bine în trecut. A insistat pe carele alegorice şi am avut altă opinie, nu a fost nimic maliţios. Sunt convins că nu mă tamponează. Iar, în ceea ce priveşte declaraţia conform căreia el urcă pe care să promoveze staţiunea fără să fie plătit, Mazăre face show de plăcere, nu din obligaţie. I se citeşte în privire că-i place ce face.

Rep.: Se presupune că înainte de şedinţa de consiliu local, consilierii USL (social-democraţii şi liberalii) se întâlnesc pentru a dezbate proiectele de hotărâre. Cum stau de fapt lucrurile?

R.B.M.: Înainte de fiecare şedinţă ne întâlnim şi ne punem la un loc opiniile, asta ca să nu purtăm discuţii în contradictoriu în consiliu. Acum s-a întâmplat să nu ne "pupăm" exact, să avem opinii diferite. Asta nu înseamnă că se rupe USL.

Rep.: Referitor la această rupere, credeţi că PNL va ieşi de la guvernare

R.B.M.: O întrebare dificilă. Speculaţiile de genul ăsta le las în seama comentatorilor tv. PSD nu are suficient de multe voturi să poată guverna singur. Nu întrevăd o ruptură, aşa, bruscă între PNL şi PSD. Nu văd de ce să nu meargă în continuare împreună.

Rep.: Radu Mazăre va juca, alături de actorii din serialul "Las Fierbinţi", În câteva episoade. Dumneavoastră sunteţi tânăr, arătaţi bine, nu v-aţi gândit să deveniţi actor?

R.B.M.: Dacă domnul primar şi-a asumat rolul de brand viu al staţiunii Mamaia, este alegerea dânsului cum o face. Cu siguranţă o face pentru a atrage turiştii. Consider că pot să ajut oraşul altfel, nu e nevoie să joc în seriale.

Rep.: Mazăre nu a propus şi consilierilor municipali să se implice în promovarea staţiunii Mamaia prin astfel de acţiuni

R.B.M.: Nu a încercat să ne implice în astfel de acţiuni. E pasiunea lui personală. Se joacă cu imaginea dânsului, până la urmă. Până acum nu a stricat. Din punctul de vedere al staţiunii, am văzut că a avut un aflux de turişti.

Rep.: Cum comentaţi faptul că excentricul Mazăre, în discuţiile pe tema preluării Portului Constanţa la primărie, l-a "alintat" pe ministrul liberal al Transporturilor, Relu Fenechiu, "Fenechiu, Menechiu, e moldovean", precizând că acest subiect îl tranşează doar cu şeful său pe linie de partid, respectiv premierul Victor Ponta, pentru că liberalul Fenechiu s-ar opune?

R.B.M.: E urât să spui că ministrul Transporturilor nu ştie care-i treaba cu porturile. Sunt sigur că are şi el consilieri şi suficient personal care să ştie ce se întâmplă pe acolo. E posibil ca, pe o parte, să aibă dreptate. Problema Portului e destul de mare încât să se discute mai sus de minister, să fie nevoie să discute direct cu Ponta despre treaba asta. Dar nu este suficient să aibă doar sprijinul domnului Ponta . Cred că e nevoie, nu doar de consensul propriului partid, ci şi de consensul colegilor de guvernare. Mai puţin Băsescu. Cred că înainte să preia Portul oraşul Constanţa, mai sunt nişte paşi de îndeplinit. Trebuie să vedem dacă suntem în stare să-l gestionăm. Momentan, Ministerul Transporturilor are o cu totul altă infrastructură pentru a-l gestiona, primăria nu.

Rep.: Tatăl dumneavoastră este subsecretar de stat din partea PNL la Ministerul Transporturilor. Nu v-aţi gândit că, prin atitudinea dumneavoastră de la şedinţa de consiliu municipal, i-aţi provoca probleme?

R.B.M.: Când am pornit în politică, nu am pornit ca băiatul lui tata, am pornit pe cale separată. Să ştiţi că avem şi noi divergenţe de opinie. Prin doctrina liberală. El e un pic mai conservator, eu, fiind, mai tânăr, sunt un pic mai radical. Deci, fiecare e cu treaba lui.

Rep.: Aspiraţi la o funcţie mai înaltă decât cea de consilier local? Poate la cea de parlamentar? Vă gândiţi să candidaţi în 2016?

R.B.M.: Dacă se iveşte ocazia, până atunci mai sunt multe de făcut în oraşul ăsta. Îmi doresc. Orice politician îşi doreşte cât mai multă influenţă. Mai sunt multe de făcut în Constanţa. De exemplu, Constanţa duce lipsă de mobilitatea urbană. Pentru asta, încercăm să creăm o colaborare cu Facultatea de Urbanism din cadrul Universităţii de Arhitectură din Bucureşti. Încercă să creăm un mic prototip restructurând bulevardul Ferdinand, să-l facem cap-coadă, aşa cum ar trebui să arate într-o capitală europeană. Sunt iniţiatorul acestui proiect şi-l voi dezbate acest proiect în consiliu.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272