REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 12 Mai 2024
Anul XX Nr. 6727
16.4° Constanța Duminică, 12 Mai 2024 Anul XX Nr. 6727
 

Liberalul Teodor Popa rupe tăcerea, după ce a demisionat din Consiliul Local Constanța

Liberalul Teodor Popa rupe tăcerea, după ce a demisionat din Consiliul Local Constanța

Cristina BĂRBUCEANU 27 februarie 2023 | 00:00 5319

Teodor Popa a fost, din 2020 și până în luna decembrie a anului trecut, consilier din partea Partidului Național Liberal în Consiliul Local Municipal. După ce a dus o „aprigă luptă” cu colegii din Primărie, inclusiv cu city manager-ul orașului, Felicia Ovanesian, a ales să își prezinte demisia din Consiliul Local. Motivele au fost numeroase, lupta cu morile de vânt fiind cap de listă.  

Liberalul Teodor Popa rupe tacerea, dupa ce a demisionat din Consiliul Local ConstantaTeodor Popa

A luptat pentru moralitate într-un sistem imoral

Lumea politică este un vast teritoriu sau chiar o mare putere în sine, am putea spune. Cine dorește să intre în acest domeniu are de dus mai multe bătălii ori cu cetățeanul de rând, ori cu ceilalți colegi din clasa politică. Ce-i drept, ăsta este și unul dintre motivele pentru care unii politicieni aleg să se retragă sau să rămână undeva, într-un con de umbră. Din această categorie face parte și Teodor Popa, care a fost din anul 2020, la propunerea lui Vergil Chițac, consilier în Consiliul Local din partea PNL. Pe 1 decembrie 2022 însă, el a ales să își dea demisia din Consiliul Local. În raportul de activitate, ne indică unul din motivele care au stat la bazele demisiei. „Am susținut punctul de vedere al Asociațiilor de Proprietari/Locatari în ceea ce privește accesul la fondurile nerambursabile prin programul PNRR de creștere a eficienței energetice a clădirilor rezidențiale. Alegerea blocurilor care au fost propuse de a intra în proiect s-a făcut fără a se respecta prevederile metodologiei de aplicare a programului”. 

Popa: Am cerut demisia Feliciei Ovanesian

Teodor Popa ne-a oferit mai multe detalii despre nerespectarea metodologiei acelui proiect prin PNRR, privind creșterea eficienței energetice. Acesta a declarat pentru Replica: „Ideea a fost că în Programul PNRR scrie că primul venit, primul servit, ăsta era criteriul de bază. Ori lucrurile nu au stat așa. Doamna Merlă a spus că s-a hotărât la nivel de city manager, la nivel de primar, nu știu să vă spun unde, dar acestea au fost cuvintele dânsei, ca acele blocuri care vor fi alese să fie amplasate pe bulevardele principale, care sunt în programul de reabilitare din proiectele deja în derulare, să nu fie conectate la rețeaua de gaze naturale. Și atunci am luat pe cont propriu lucrurile astea și am verificat acele blocuri. Ori, niciunul nu era neracordat la gaze, unele dintre ele nu erau pe bulevardele care se aflau în procesul de reabilitare. Deci practic nu s-a respectat metodologia. Și atunci am cerut demisia Feliciei Ovanesian, pentru că ea era cea care hotărâse lucrurile astea dispuse doamnei Merlă, din câte am înțeles. 

Liberalul Teodor Popa rupe tacerea, dupa ce a demisionat din Consiliul Local ConstantaTeodor Popa în audiență cu cetățenii

Mai mult decât atât, ceea ce s-a demonstrat și mai târziu și au fost mari probleme, unele dintre blocuri, cele de pe Soveja, la parter aveau și foste apartamente transformate în spații comerciale, ceea ce iarăși era un lucru nu neapărat ilegal, dar era imoral față de alte Asociații de Proprietari/Locatari. Deci asta a fost lupta mea cu mastodonții ăștia din Primărie.” , a spus Popa.

„Nodul defectuos în care s-a făcut contractul de delegare al serviciilor publice de transport local”, un alt motiv de demisie

O altă problemă majoră de care Teodor Popa s-a lovit a fost „modul defectuos în care s-a făcut contractul de delegare al serviciilor publice de transport local și am dus o aprigă luptă. Am arătat în ședința publică a CLM faptul că realizarea acestui contract s-a făcut în baza unui studiu care a luat în calcul prețurile generate în anul 2020 și nu cele reale ale anului 2021. Într-un final, în luna septembrie 2022, a fost semnat un contract adițional la contractul de delegare astfel încât societatea CT Bus să beneficieze de același tratament ca celelalte societăți subordonate CLM”, după cum se arată în raportul de activitate. Și despre acest subiect, Popa a oferit lămuriri: „Nu știu cum s-a întâmplat, dar la CT Bus, unde eram membru în AGA, benzina cobora ca preț, iar peste tot, indiferent de instituție sau altă societate, prețul acesteia se ridica. Nu am înțeles de ce se întâmpla asta. Poate că era cineva care nu mă dorea pe mine acolo. Acum s-a rezolvat și cu CT Bus, lucrurile s-au rezolvat, merg nemaipomenit.”

„Dacă cei din Primărie sunt cei care dețin controlul și au pâinea și cuțitul, nu ai cum să faci nimic”

Dat fiind faptul că legătura lui Popa cu Consiliul Local s-a încheiat de câteva luni, deși încă este implicat în politică, l-am întrebat și noi ce l-a determinat totuși să intre în acest domeniu și să accepte funcția de membru în Consiliul Local. „Ce m-a determinat?! Poate că prietenia mea cu actualul primar, poate că dorința mea de a face ceva pentru orașul acesta, și tocmai faptul că nu am putut face nimic m-a determinat să și ies din Consiliul Local.”. Cât despre o reconsiderare de a se întoarce în Consiliul Local, politicianul a spus: „Nu, nu voi reveni niciodată. Nu am ce căuta acolo că, pentru a fi în Consiliul Local trebuie să ai în jurul tău niște oameni care să gândească la fel ca tine, dacă vrei să faci ceva, într-adevăr. Dacă doar ne facem că avem în plan ceva bun, nu are niciun rost. Eu am considerat că mai bine mă retrag pentru că, de fiecare dată când interveneam pentru cineva sau cu ceva, eram sigur că nu se rezolvă, căci asta a fost concluzia. Și atunci, decât să fac rău, mai bine fac mai bine și mă retrag. Adică las pe altul, poate are mai multe șanse decât mine. Asta a fost toată logica în ieșirea mea din Consiliul Local.” 

Liberalul Teodor Popa rupe tacerea, dupa ce a demisionat din Consiliul Local ConstantaAni Merlă, director al Direcției Dezvoltare și Fonduri Europene din cadrul Primăriei Constanța

Popa spune că regretă faptul că a fost nevoit să renunțe la mandatul din Consiliul Local, dar...: „Să nu vă închipuiți că nu mi-a părut rău sau că am făcut-o cu o bucurie nemărginită. Nu. Mi-aș fi dorit să rămân, dar peste dorința mea a trebuit să primeze interesul altora. Ori interesul altora era doar interesul cetățeanului care voia să i se întâmple ceva bun. Ori eu nu eram în stare să fac lucrul acesta și chiar nu aveam nicio șansă să fac ceva pentru cineva. Atâta timp cât propuneam ceva și niciodată nu se realiza sau încercam să fac ceva și niciodată nu se înfăptuia, nu avea chiar niciun rost să mai rămân. Nu am plecat pentru mine, ci pentru că nu s-a putut altfel.  Problema principală a fost că, din Primărie, nu am avut cu cine să fac ce mi-am propus. Cât despre Consiliul Local, acolo sunt oameni integri; nu am întâlnit un om care să nu dorească să facă ceva bun. Dar dacă cei din Primărie sunt cei care dețin controlul și au pâinea și cuțitul, nu ai cum să faci nimic. Una peste alta, îmi pare bine că am plecat. Încerc să ajut cât pot, unde nu pot, nu pot. Acum îi ajut pe cei care sunt membri ai Partidului Național Liberal. În plus, încerc să îi ajut pe cei din Palas, pentru că vreau să realizez la Liceul Tehnologic „Pontica” (fostul Liceu Agricol) o Grădină Botanică Școlară.”, a continuat fostul consilier.

Teodor Popa a încheiat într-o notă sarcastică: „Eu cred că se pot face lucruri chiar și fără ajutorul celor din primărie, care, știu eu, nu doresc altceva. Acolo se dorește realizarea unor obiective mult mai importante, mult mai mari; noi mergem cu astea mai mici”

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dom le ,pot fi și excepții,dar experienta mă tot împunge sa mi revin.Eu n as vedea pe cineva bine intenționat,sa intre n politica.Si iar gândesc ca s și excepții dar cum am spus, din nou mă ndeamna experienta sa mi revin și intru un fel de cerc,de bucla,asa ca i greu de crezut,referitor la intenția bună a celui mai sus menționat.Eu cred ca a fost doar o ceartă în trib,iar peste puțin,va reveni n trib.Ca doar sunt din aceeași famiglia.Vedem.
3
3
Un tip decent si un politician anagjat cu raspundere pentru a face ceva pentru constanteni. A fost impiedicat de clica din primarie. Asta arata ce este in primarie. Acolo trebuie o mare curatenie in 2024. Toti parazitii trebuie alungati.
8
1
De ce nu are primaria de 33 de ani un program de expertizare si consolidare a cladirilor publice si sprijin al cetatenilor care nu au bani de consolidari mai ales acum cand exista sansa banilor din pnrr ? este clar ca asteapta cu cinism primul cutremur mare cu morti si prabusirea cladirilor cu defecte grave de rezistenta pentru ca se zgarceste la bani pe care prefera sa-i cheltuie pe panselute etc
6
0
moralistul T*o isi aminteste cumva de amatlicul de acum vreo 15 ani de la ceronav?acum vede ca chitac e in cacao si se agata de alta valoare pnl..cupsa...alt moralist
10
2
Merla e ciuma Constantei, A facut numai rau, s-a umflat ca o vaca, ciordind bani. L-a plantat si pe fi-su' la Primaria Bucuresti. La brutarie cu familia voastra!
17
2
"Programul PNRR scrie că primul venit, primul servit" bai nea caisa asa se intampla cand mergi la c***e ; exemplar trebuia facut un studiu ce blocuri consuma cel mai mult si alea alese primele. Sinucide.te si inainte de asta omoara si ceilalti hoti din consiliul local si judetean care fura de 30 ani .
4
8
o victima a lui Ovanesian. Mare sprijin are madamul asta. Dupa ce l-a mazilit pe Cucoara iata inca unul. Esti cinstit, esti cazut! Dar Dumezeu, dragutul...
13
0
Ce aveti fratilor cu tacerea de o rupeti mereu. Ce v-a facut ea voua?
14
2
Chitac mananca si pensie mare si salariu imens. Pentru ce, si primarii sunt tot functionari din taxe si impozite. A luptat in vreun razboi ca Amiral de flota? Daca nu ai comandat flota cum te poti numi Amiral, doar e hartie ca sa infuleci Pensie?
34
4

REPLICA

LOTO

6/49
194341463540
5/49
302723465
joker
2345344389