Lică Neagu: Noua lege îi transformă pe taximetriști în Uber-iști
Lică Neagu: Noua lege îi transformă pe taximetriști în Uber-iști
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestVechea lege a taximetriei, care datează din anul 2003, ar urma să fie modificată, conform unei propuneri legislative ce se consideră că a trecut tacit de Senat, deoarece n-a fost dezbătută și votată în termenul legal, cu toate că acesta fusese prelungit anterior. Modificările semnificative îi vizează atât pe șoferi și companiile de taximetrie, cât și pe pasageri. Propunerile vizează aspecte precum obligativitatea folosirii unei aplicații ca și transportul alternativ, desființarea stațiilor de taxi, dublarea tarifului de pornire și mărirea tarifului la cursele de exterior. Reporterii Replica au vorbit despre toate aceste schimbări cu Lică Neagu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Șoferilor din Romania și fostul șef al Camerei Taximetriștilor din Constanța.
Prin obligativitatea folosirii unei aplicații, Lică Neagu crede că taximetria nu ar mai exista: „Cu noua lege taximetriștii sunt obligați să aibă stație de emisie recepție, cu frecvență și eventual aplicații. Acum să vedem care este forma finală pe care or să o dea ei. Ar exista posibilitatea, dacă ai aplicație, să nu mai fie nevoie de stație emisie recepție și dispecerat și atunci nu mai există taximetria. Eu de exemplu fac comandă la dispecerat numai prin telefon. Doar cei tineri folosesc Uber și Bolt.”
Odată cu desființarea stațiilor de taxi, Lică Neagu crede că taximetria s-ar transforma în transport alternativ: „Desființarea stațiilor de taxi ne transformă pe noi în transport alternativ. Dacă se desființează dispeceratul și stațiile de taxi, practic, devenim alternativ. În loc de Bolt o să se numească General. Acum fiecare dispecerat are aplicație, așa că te adaptezi din mers. Avantajul taximetriei este că are mai multe posibilități, fie ia comandă prin stație, fie comandă la bordură din stație, ia comandă din mers și ia comandă prin aplicație. Alternativii doar prin aplicație pot lua comandă. Și tot taximetriștii se plâng că Boltul le-a luat clienții.“
Prin dublarea tarifului la pornire, nu se vor mai refuza curse
„Tot acum vor să bage dublarea tarifului la pornire, pentru că din cauza lor se refuză cursele scurte. În acest fel, nu ar exista curse mai mici de 12-15 lei. Mai vor să facă ceva și anume mărirea curselor de exterior. Taximetriștii spun că e bine. Și se mai introduce, ceea ce am propus eu, astfel încât orice șofer să își facă PFA, nu mai e angajat și o să fie ca la ride-sharing și în acest fel tot statul o să piardă. Noi am vrut să transformăm Uber-iștii în taximetriști și noua lege ne transformă pe noi în Uber-iști“, a încheiat Lică Neagu.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News