REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.1° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
14.1° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Lică Neagu: Noua lege îi transformă pe taximetriști în Uber-iști

Lică Neagu: Noua lege îi transformă pe taximetriști în Uber-iști

Virgil STOIAN 17 aprilie 2024 | 00:00 26894

Vechea lege a taximetriei, care datează din anul 2003, ar urma să fie modificată, conform unei propuneri legislative ce se consideră că a trecut tacit de Senat, deoarece n-a fost dezbătută și votată în termenul legal, cu toate că acesta fusese prelungit anterior. Modificările semnificative îi vizează atât pe șoferi și companiile de taximetrie, cât și pe pasageri. Propunerile vizează aspecte precum obligativitatea folosirii unei aplicații ca și transportul alternativ, desființarea stațiilor de taxi, dublarea tarifului de pornire și mărirea tarifului la cursele de exterior. Reporterii Replica au vorbit despre toate aceste schimbări cu Lică Neagu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Șoferilor din Romania și fostul șef al Camerei Taximetriștilor din Constanța.

Lica Neagu: Noua lege ii transforma pe taximetristi in Uber-istiLică Neagu

Prin obligativitatea folosirii unei aplicații, Lică Neagu crede că taximetria nu ar mai exista: „Cu noua lege taximetriștii sunt obligați să aibă stație de emisie recepție, cu frecvență și eventual aplicații. Acum să vedem care este forma finală pe care or să o dea ei. Ar exista posibilitatea, dacă ai aplicație, să nu mai fie nevoie de stație emisie recepție și dispecerat și atunci nu mai există taximetria. Eu de exemplu fac comandă la dispecerat numai prin telefon. Doar cei tineri folosesc Uber și Bolt.

Lica Neagu: Noua lege ii transforma pe taximetristi in Uber-istitaximetriști

Odată cu desființarea stațiilor de taxi, Lică Neagu crede că taximetria s-ar transforma în transport alternativ: „Desființarea stațiilor de taxi ne transformă pe noi în transport alternativ. Dacă se desființează dispeceratul și stațiile de taxi, practic, devenim alternativ. În loc de Bolt o să se numească General. Acum fiecare dispecerat are aplicație, așa că te adaptezi din mers. Avantajul taximetriei este că are mai multe posibilități, fie ia comandă prin stație, fie comandă la bordură din stație, ia comandă din mers și ia comandă prin aplicație. Alternativii doar prin aplicație pot lua comandă. Și tot taximetriștii se plâng că Boltul le-a luat clienții.“

Lica Neagu: Noua lege ii transforma pe taximetristi in Uber-istiautoturism Bolt

Prin dublarea tarifului la pornire, nu se vor mai refuza curse

„Tot acum vor să bage dublarea tarifului la pornire, pentru că din cauza lor se refuză cursele scurte. În acest fel, nu ar exista curse mai mici de 12-15 lei. Mai vor să facă ceva și anume mărirea curselor de exterior. Taximetriștii spun că e bine. Și se mai introduce, ceea ce am propus eu, astfel încât orice șofer să își facă PFA, nu mai e angajat și o să fie ca la ride-sharing și în acest fel tot statul o să piardă. Noi am vrut să transformăm Uber-iștii în taximetriști și noua lege ne transformă pe noi în Uber-iști“, a încheiat Lică Neagu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Garoii cred ca cei de la transportul alternativ le fura clientii, atat de redusi sunt! Nu inteleg ca clientii fug de g***i cat pot, sunt satui de maimute cu prosop pe gat, de masini imputite care se demonteaza pe strazi, sunt satui de apeluri video cu cate o garoaica, si de ce ti-as face zana mea, sau de "are sa-mi dea 5000 de eurooo"... de unde ai nebunule 5000 de euro cand tu zaci in cosciugul ăla imputit? Decat sa comand taxi, mai bine merg pe jos pe cea mai urata vreme!
0
0
am lucrat 1 an de zile bolt-uber, propriul PFA nu ai ce evaziune sa faci, odata ce ai luat o cursa totul este inregistrat la secunda si banut, Se raporteaza incrucisat, pe de o parte PFA-ul, pe de o parte uber-bolt, deci nu ai cum sa ascunzi nici macar 1 leu. Lunar trebuie sa platesti TVA intracomunitar, sistem de raportare incrucisat, tu raportezi ce factura de comision ai primit, uber-bolt raporteaza ce factura ti-a emis, si platesti ca nu ai ce face. Taxele pentru vechime sanatate si impozit anual trebui platite de PFA pe intreg anul precedent si se raporteaza la nivelul veniturilor pe care nu ai cum sa le maschezi nici pe astea.
2
3
Sint multi taximetristi care au trecut pe Bolt si Uber si au acelasi comportament. La Bolt si Uber evaziunea e in floare ca la taxi. Sint multi soferi care nu dau bon si altii care nici macar nu au casa de marcat. La Bolt si Uber degeaba dai o stea soferului ca foarte rar se ia o masura impotriva lui. De flotele de transport alternativ nu mai vorbesc ce evaziune fac. Daca le-ar verifica cineva pe bune s-ar impogati statul. Nu tin partea nimanui ca romanisme sint in ambele parti. Chestia cu refuzatul clientului si intimpla nu numai in Bucuresti si o fac nu numai taximetristii ci si Uber si Bolt. Sa vedeti la alternativ cum iti vine masina in fata si pleaca iar pe aplicatie soferul scrie ca nu era clientul si daca e plata cu cardul pa bani. Si multe altele...
1
4
Nimeni nu are nimic cu transportul alternativ atâta timp cât se supune unor legi și plătesc aceleași taxe ca orice cetățean. Ne mai mirăm ca merge p***t țară asta.
2
2
DOMNILOR sa fie asa depindem doar de clienti asta vor asta primesc
1
0
Uber si Bolt au tarife mai mici decat firmele de taximetrie locale, masinile folosite sunt curate iar conducatorii auto sunt mai ...'civilizati'! Asa ca, 'nea Lica', nu te mai strofoca atat si accepta ca taximetria alternativa este solutia transportului civilizat de persoane.
6
8
Desfințați hoții,că ăștia se anunta prin stații când sunt controale. Nici unul nu e angajat, controale va rugăm,sa se sature de proteste!
6
4
Baaa bulangiilor nu merge nimeni cu voi ca aveti numai arfe-n cap si nu putem sa platim cu cardu' in anul domnului 2024 fmm
6
7
Lică Neagu, un depășit la comanda altora! Prostule, viitorul vine!
7
2
Sunt taximetriși care își bat joc de clienți și nimeni nu ia măsuri
7
2
Lasă-ne nene Lică. Clientul trebuie să poată să aleagă. Vă deranjează concurența? Fiți inteligenți și combateți-o, dar cu servicii de calitate, nu in maiouri îngălbenite, cu prosoape pe gât și cu aer condiționat oprit. Cât despre mașini, m-am săturat să văd coșciuge pe roți.
20
6
Bai nea'Lica , nu te-ai saturat de atata amar de vreme!? De bine, binenteles! Iesi si mata, la pensie! Pune in locu'mata'pe unul mai tanar! Unul la 45 - 50 de ani! Si stai acasa cu Sefa! Succesuri!
18
4
toti taximetristi sunteti milogi si care va place hotia de putorii care suneti, hai la colive cu voi .
18
10
Bahiisitule, ai inceput să mânaci k*t, ai rămas fără lovele?Licacat, vezi că te caută aia cu coasa...taxiu matii!
14
6
Eu conduc taximetria
0
4
daca manivela ar face pereche cu filipescu, cta ar ajunge departe, ar avea loc asigurat la azil.
1
0
Cred ca singurul oras din tara.unde exista problema cu refuzatul curselor ii Bucuresti, in rest poti sa calatoresti civilizat cu taximetristii, desigur ca.mai exista.maimute, pai si la uber exista si la taxi cbiar le face ceva cand ii reclami, la uber nimic
13
20
Foarte bine. Nu asta au cautat ? Acum sa isi asume daca au avut gura mare. Cat despre taxele care nu sunt platite in Ro e foarte bine. Statul asta parazit nu produce nimic si fura taxele platite catre el. Nu avem de ce sa platim taxe in tara asta de hoti.
20
5
o creatura fara nici cea mai mica urma de bun simt... cea mai mare realizare a lui e ca e unchiul Cristinei Neagu . Domnul Profesor ...
15
3
Ține partea Uber, Bolt care trimit banii în Estonia și în Olanda. Mergi în gara și la City să vezi cum iau clienții cu japca alternativii. Dacă ai fi fost vreodată taximetrist acest entități (Uber, Bolt..etc) nu ar fi existat, dar ești un oportunist și un parvenit, mirosi rău...
12
25
Nu vor aplicatie din doua motive: 1 ti-ar arata cel mai scurt traseu si s-ar sti suma exacta de platit, deci nu mai e loc de japca 2 ai putea sa vezi cine vine si ai refuza cursa cand vezi indieni la volan
44
10
Ce mos imputit si depasit.
25
7
Neamule lasă vrăjeala. Vrei sa i salvezi Pesci din dispecerat neamurile tale. Lupta cățelele ca bolt și Uber sa plătească taxe Bolt Uber fac evaziune și nimeni nu i vede pe colorații ăștia.
10
18
Neamule lasă vrăjeala. Vrei sa i salvezi Pesci din dispecerat neamurile tale. Lupta cățelele ca bolt și Uber sa plătească taxe Bolt Uber fac evaziune și nimeni nu i vede pe colorații ăștia.
7
11
Nu mai merg cu taxiurile de cativa ani. Uber e foarte bun si civilizat. E bine sa existe si unii si altii, sa ai de unde alege. Restul e treaba lor cum se organizeaza.
49
9

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272