Licitație organizată de Primăria Mangalia, anulată pentru abateri grave
Licitație organizată de Primăria Mangalia, anulată pentru abateri grave
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestScopul inițierii unei proceduri de atribuire de către o autoritate contractantă este de a obţine ceea ce îi este necesar: produsul, serviciul sau lucrarea ce va satisface aşteptările sale. Tocmai de aceea, documentele trebuie întocmite cu maximă atenție, mai ales că vorbim de bani publici. Dar nu de puţine ori se întâmplă ca licitația să fie anulată...pe de o parte, în situaţia în care, în derularea procedurii, se constată „încălcări ale normelor legale“ iar, pe de altă parte, când CNSC e sesizat prin contestaţie și stabileşte că neregulile înregistrate fac imposibilă continuarea procedurii de atribuire. Ei bine, la Mangalia a fost anulată o licitație, după ce caietul de sarcini s-a dovedit a fi plin de erori sau informații incomplete...deși în spatele lui au stat o armată de oameni, chipurile specialiști. Însă, cine credeți că a semnat documentul? Vicele lui Cristian Radu, Dragoș Angelescu. Și, cine credeți că este principalul răspunzător pentru procedurile de achiziție? Nimeni altul decât mâna dreaptă a lui Radu, fostul său coleg la Garda Financiară, Călin Didi George.
O autoritate contractantă are obligaţia de a anula, aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publică, în următoarele cazuri: dacă au fost depuse numai oferte inacceptabile şi/sau neconforme; dacă nu a fost depusă nicio ofertă sau dacă au fost depuse oferte care, deşi pot fi luate în considerare, nu pot fi comparate, din cauza modului neuniform de abordare, a soluţiilor tehnice şi/ori financiare sau dacă, abateri grave de la prevederile legislative, afectează procedura de atribuire, sau dacă este imposibilă încheierea contractului. Primăria Mangalia, de exemplu, a anulat procedura de achiziții a serviciilor de cadastru. Chiar dacă suma achiziției nu este una mare- maxim 900.000 lei, serviciile de cadastru sunt esențiale pentru activitatea unui oraș care are în componență toate cele șapte stațiuni din sudul litoralului.
Pe de altă parte, se pune și problema competenței celor din primărie, din moment ce aproape 50 de oameni, câți are serviciul de achiziție al municipalității, nu au fost în stare să întocmească un simplu caiet de sarcini
Cadastrarea și înscrierea în Cartea Funciară a imobilelor în municipiul Mangalia mai au de așteptat
răspunsul primăriei la solicitarea clarificărilor din caietul de sarcini
Procedura a fost anulată pentru abateri grave de la prevederile legislative. Mai exact, caietul de sarcini este incorect și incomplet. S-a propus remedierea erorilor și reluarea procedurii în cel mai scurt timp, aspectele fiind sesizate de ofertanți.
Autoritatea contractantă urma să încheie un acord cadru pe o perioada de 2 ani, având valoarea estimata cuprinsă intre: 450.000 lei și 900.000 lei fără TVA.
Șeful achizițiilor este fost coleg cu Radu, la Garda Financiară
Șeful achizițiilor Primăriei Mangalia este nimeni altul decât Călin Didi George, același care apare în dosarul în care Cristian Radu s-a ales cu sechestru pe avere. De altfel, și Călin are instituit sechestru. Călin Didi George este director executiv la Primăria Municipiului Mangalia, mai exact Șef la Achiziții și mâna dreaptă a lui Radu. A fost consilier la Garda Financiară, când Radu era șef, dar o mai făcea și pe șoferul pentru Radu, atunci când era nevoie. Soția lui Didi George lucrează, și ea, în Primăria Mangalia.
Didi George Călin a scris în ultima sa declarație de avere, din iunie 2022, că deține un teren de 400 mp în Vama Veche și alte două de 1.500 mp, respectiv 300 mp în Mangalia. Șeful Direcției Achiziții din Primăria Mangalia are o casă de 273 mp și un apartament de 52 mp în oraș, precum și un Renault vechi din 2006. Călin are 39.422 lei într-un cont bancar, dar și un împrumut extrem de bizar de returnat. Este vorba despre 105.000 lei împrumutați în 2018 și care trebuie returnați anul acesta creditorului Mihaela Călin, adică nimeni alta decât soția sa.
Didi George Călin a raportat un salariu anual de 80.328 lei, identic cu al soției sale, Mihaela Călin, de asemenea angajată a Primăriei Mangalia ca director executiv al Direcției Gospodărire Urbană și Servicii de Utilități Publice.
Caietul de sarcini plin de greșeli a fost semnat de viceprimarul Dragoș Angelescu, fiind delegat de Cristian Radu.
Conform anunțului de participare, 39 de persoane din primărie sunt responsabile de finalizarea acestei proceduri de achiziție, în frunte cu primarul și continuând cu viceprimarul, administratorul public și ceilalți șefi și directori din municipalitate. Pe de altă parte, întocmirea caietului de sarcini cade în sarcina Direcției Achiziții, Investiții și Programe de Dezvoltare, o structură cu 46 de angajați, fără a mai pune la socoteală pe cei 10 de la Implementare Proiecte din Fonduri Externe Nerambursabile, după cum reiese din organigrama Primăriei Mangalia. În plus, avem de-a face și cu cei 36 de angajați de la Direcția Urbanism și Amenajare a Teritoriului, inclusiv Serviciul Patrimoniu, Cadastru și GSI, care ar fi trebuit să furnizeze colegilor de la Achiziții toate informațiile de care era nevoie pentru întocmirea unui caiet de sarcini corect.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News