REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Lider UDMR atacă Noul Cod Administrativ: 'Reprezintă un regres, un pas înapoi în ceea ce privește drepturile minorităților'

Lider UDMR atacă Noul Cod Administrativ: 'Reprezintă un regres, un pas înapoi în ceea ce privește drepturile minorităților'

Replica API 8 iulie 2019 | 01:54 483

Noul Cod Administrativ reprezintă un regres, un pas înapoi în ceea ce privește drepturile minorităților raportat la prevederile aflate până în prezent în vigoare, este de părere Cseke Attila, care a transmis că „țara care reduce nivelul drepturilor minorităților naționale nu este un stat model”, informează MEDIAFAX.

Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat, a transmis că Uniunea nu este de acord cu Noul Cod Administrativ, care, în opinia sa, reprezintă un regres.

„Atunci când a formulat amendamente la Codul Administrativ elaborat anul trecut, UDMR a avut ca obiectiv respectarea, menținerea și extinderea drepturilor lingvistice ale minorităților naționale, inclusiv cea maghiară. Deși noul act normativ a fost adoptat de Parlament, ulterior, prin OUG au fost anulate, ignorate numeroase propuneri importante pentru comunitatea maghiară. Textul actului normativ conține, de asemenea, prevederi care constituie regres în reglementare față de forma anterior aflată în vigoare, deoarece ele dau naștere unor interpretări juridice – iar aceste interpretări pot genera dispute juridice suplimentare. De asemenea, UDMR susține ideea descentralizării, deoarece considerăm că problemele locale pot fi cel mai bine rezolvate la nivel local, însă noul cod administrativ centralizează, ceea ce nu face decât să sporească birocrația. În 2019, nivelul drepturilor lingvistice ale minorităților naționale este diminuat în România, în timp ce țara se consideră model în privința gestionării situației acestor minorități. În ansamblu, noul Cod Administrativ reprezintă un regres, un pas înapoi în ceea ce privește drepturile minorităților raportat la prevederile aflate până în prezent în vigoare", a transmis Cseke Attila, care este de părere că „țara care reduce nivelul drepturilor minorităților naționale nu este un model”.

Potrivit liderului UDMR, OUG va fi readus din nou pentru dezbatere în Parlament în toamnă, iar reprezentanții Uniunii își vor susține în continuare amendamentele propuse.

Președintele UDMR, Klemen Hunor, a declarat, marți, pentru corespondentul MEDIAFAX, că a discutat cu premierul Viorica Dăncilă despre posibilitatea revenirii la Codul Administrativ aprobat în Parlament.

Ulterior, Executivul a adoptat, miercuri, modificări la OUG privind Codul administrativ. Astfel, autoritățile locale pot decide, prin hotărâri de consiliu, utilizarea limbii minorităților în unitățile administrativ teritoriale și în cazul în care nu este atinsă ponderea de peste 20% de reprezentare.

Sursa: stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In Romania aveti drepturile pe care le au toti romanii . Nu va este rusine sa cereti mai multe drepturi ?
3
0
moarte ungurilor!
2
0
Conducatorii romani prosti, isi dau si haina dupa ei, numai sa ramina la guvernare.Tradatorii de tara vor desfinta Romania.Muie PSD!
2
0
Nu-i prost cine cere si-i PROST cine da! Da psd la toti HOTII si golanii PENSII SPECIALE, indemnizatii speciale, bani fara numar falsilor revolutionari..salarii de 'jde mii de euro la ASF, la curtea de conturi, consilii de administratie din companii, la alea..alea undes-si baga ei toate cozile de topor si topesc BUGETUL tari!
2
0
si a "prietenilor" acestora romani!!!! a se citi spurcaciuni de politicieni romani!!!
1
0
Astuia ii iese osanza prin toti porii... Hranit bine, viata buna in Senatul Romaniei..., tu-va muma-n cur!
6
0
Minoritati inseamna tot romani. Sa aiba dreptul sa propage limba alta decat Romana, obiceiuri, traditii, etc. Dar IN ROMANIA, pe teritoriul statului Roman, SINGURA LIMBA OFICIALA SA FIE CEA ROAMANA. Pot sa aibe drepturi, pot avea unele facilitati dar ROMANIA ESTE ROMANIA
5
0
Cseke Attila a spus ca UDMR nu este de acord cu Noul Cod Administrativ si ce e cu asta UDMRistilor sa voteze cum vor pentru ca oricum minoritatea se supune majoritati daca vreti ungurilor puteti sa remuntati la calitatea de parlamentari in semn de protest hai baieti sa vedem? renuntati la ciolan din dragoste pentru minoritatea pe care o reprezentati.
4
0
Sa ne lamureasca dl boanghen.... Minoritatile nu sunt romani?? De ce cer drepturi diferite fata de restul romanilor? Prosti sunt puliticienii ca tolereaza asa ceva... Si cu cioropinele la fel.... Nu poti sa le zici de mama, ca ii discriminezi..
8
1
Constitutia si Codul Administrativ trebuie sa stabilesca clar 1- in administratie se foloseste doar limba romana, 2- examenul de bacalaureat si examenul de licenta se da doar in limba romana. 3- interzicerea partidelor pe criterii etnice.
11
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272