REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
12.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Lipsa acestui mineral ne predispune la insomnie, depresie și probleme digestive

Lipsa acestui mineral ne predispune la insomnie, depresie și probleme digestive

Replica API 3 septembrie 2022 | 00:00 782

Carența de magneziu, greu de depistat. Starea de bine este o nevoie continuă a omului modern, perturbat de un stil de viață solicitant. Statul prelungit la birou, lipsa timpului pentru activități de relaxare sau exerciții fizice duc cu timpul la hiper-emotivitate, episoade de irascibilitate, insomnie sau chiar stări de depresie. O cauza a apariției apatiei, a insomniei, a durerilor de cap, a anxietății, a tulburărilor digestive și a crampelor musculare poate fi deficitul de magneziu din organism.

Magneziul este al patrulea în clasamentul celor mai importante minerale din organismul uman, pe lângă calciu, potasiu și fier, fiind indispensabil în procesul de metabolizare a glucidelor, lipidelor și proteinelor, dar și în excitabilitatea neuromusculară.

În egală măsură, magneziul este un regenerator celular, un echilibrant psihic și un drenor hepatic care contribuie și la menținerea unui sistem cardiovascular sănătos și previne atacurile de inima.

Carența de magneziu

“Cantitatea de magneziu din organismul unui adult este de aprox. 25 g și mai mult de jumătate din acesta se găsește în oase, un sfert în mușchi, iar restul în inima, ficat, rinichi, tub digestiv și plasmă. Nevoia zilnică de magneziu pentru fiecare kilogram din corp este de 5 mg, copiii au nevoie de 15 mg per kilogram/corp, iar femeile însărcinate de 10 mg per kilogram/corp.

De multe ori, simptomele deficitului de magneziu sunt asemănătoare celor cauzate de carență de calciu: crampe musculare, stări de nervozitate, lipsa de concentrare, stres, oboseală, memorie mai slabă. Este greu de diagnosticat deficiență de magneziu deoarece această nu apare la testele de sânge. De aceea, suplimentele alimentare se administrează numai dacă ne cunoștem bine starea de sănătate și în funcție de vârstă, de sex, de efortul fizic sau intelectual depus. Luate în exces sau necorespunzător și vitaminele pot fi periculoase”- explică dr. Florența Crețu, farmacist.

Care este rolul magneziului în organism?

• Asigura sănătatea inimii prin participarea la distribuirea eficientă a potasiului, calciului și a altor nutrienți la nivel celular

• Consolidează oasele împreună cu calciul și cu vitamina D

• Purifică organismul, un nivel de magneziu în limite normale neutralizând și eliminând mai ușor metalele grele, substanțele chimice din mediul înconjurător sau din alimentele nesănătoase, pesticidele și ierbicidele, precum și alte toxine care ne pătrund în corp și ne atacă organele vitale

• Relaxează nervii și mușchii

• Ajută la circulația sângelui

• Ajută la transformarea zahărului în energie și la sinteză proteinelor

• Participa la procesul de digestie, ajutând la mistuirea alimentelor și la absorbția nutrienților în organism

• Stimulează producția de acid hidrocloric în stomac și a bilei la nivelul ficatului.

• Împiedică formarea depunerilor de calciu, a calculilor renali și biliari.

Ce alimente sunt bogate în magneziu?

Pentru o alimentație echilibrată și sănătoasă, sursele de magneziu ar trebui să fie cât mai diverse: de la cereale integrale și expandate, apă minerală, semințe de dovleac, floarea soarelui, susan, spanac, fasole neagră, quinoa, până la banane, cartofi, sfeclă, smochine, curmale, migdale, nuci și alune crude, nu prăjite, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212