REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° ConstanÈ›a Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° ConstanÈ›a Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Lista cu cele mai periculoase afecțiuni ereditare

Lista cu cele mai periculoase afecțiuni ereditare

Andreea POPA 13 martie 2023 | 00:00 243

Fiecare dintre noi are un bagaj genetic, ce îi influenÅ£ează atât starea de sănătate proprie, cât ÅŸi pe cea a copiilor săi. Cele mai multe boli apar din cauza unor diverÅŸi factori controlabili, însă altele se instalează fără ca persoanele în cauză să poată face prea multe pentru a le împiedica, ele fiind determinate de moÅŸtenirea genetică.

Lista cu cele mai periculoase afectiuni ereditare

Conform site-ului livescience.com, iată câteva dintre cele mai grave afecÅ£iuni sau probleme ereditare.

Cancerul la sân È™i ovarian

Cauza celor mai multe cancere este un mister, dar cercetătorii au descoperit că mutaÅ£ii ale anumitor gene, respectiv BRCA1 ÅŸi BRCA2, pot determina apariÅ£ia unora dintre ele. Femeile care moÅŸtenesc aceste mutaÅ£ii tind să sufere de cancer mamar la o vârstă timpurie ÅŸi la ambii sâni. În plus, aceste mutaÈ›ii cresc È™i riscul cancerului ovarian.  BărbaÅ£ii cu BRCA1 au un risc crescut de cancer la prostată, în timp ce BRCA2 creÅŸte probabilitatea apariÅ£iei cancerului la prostată, pancreas sau în altă parte a corpului.

Alcoolismul

Problema alcoolismului este considerată complexă din punct de vedere genetic, adică multe gene sunt implicate, iar ele pot afecta diferit fiecare om. Copiii alcoolicilor nu vor fi neapărat alcoolici, la rândul lor. Însă, studiile recente arată că circa 50% din riscul de a deveni alcoolic este determinat genetic. Factorii de mediu constituie cealaltă jumătate.

Daltonismul

În SUA există zece milioane de bărbaÅ£i care nu pot deosebi roÅŸul de verde, dar la femei daltonismul este mult mai rar – 600.000 de cazuri în SUA. Åži asta deoarece genele necesare perceperii acestor două culori stau una lângă alta în cromozomul X. Iar bărbaÅ£ii au un singur cromozom X, pe care îl moÅŸtenesc de la mame, în timp ce femeile au doi astfel de cromozomi, astfel că, dacă o genă este defectă, rolul acesteia poate fi preluat de cea sănătoasă.

Bolile de inimă

Dacă aveÅ£i în familie persoane care au sau au avut boli de inimă, diabet ori au făcut un accident vascular cerebral, nu este prea bine pentru inima dumneavoastră. Copiii ai căror părinÅ£i au boli legate de inimă ÅŸi de vasele de sânge sunt mai predispuÅŸi să le dezvolte ÅŸi ei.

Obezitatea

Obezitatea are multe cauze, printre acestea numărându-se, cu siguranţă, ÅŸi consumul de alimente în cantităţi prea mari. Însă această problemă poate fi determinată ÅŸi genetic, mai mulÅ£i cercetători descoperind că genele sunt cauza unor tulburări precum sindromul Bardet-Biedl sau sindromul Prader-Willi, care provoacă ÅŸi obezitate.

Acneea

Studiile au arătat că mulţi băieţi care suferă de acnee au rude apropiate cu probleme de piele. Totodată, cei care au părinţi care au avut acnee severă prezintă un risc mai mare de a avea şi ei această problemă.

Calviția

Åži în cazul calviÅ£iei, care este frecventă la bărbaÅ£i, genele joacă un rol important, însă mama nu este singura vinovată. Mai degrabă este vorba despre anomalii în mai multe gene, de la ambii părinÅ£i. Persoanele care suferă de alopecie universală – o afecÅ£iune foarte rară – pierd părul de pe întregul corp, nu doar de pe scalp, din cauza unor gene defecte.

Cum se transmite riscul genetic

CunoaÅŸterea arborelui genealogic este importantă atât pentru evaluarea riscului de face o boală, cât ÅŸi pentru estimarea celui de a o transmite mai departe. Numeroase studii internaÅ£ionale arată că ADN-ul se transformă sub influenÅ£a unor factori. Astfel, fumatul, alimentaÅ£ia nesănătoasă, intens procesată, poluarea (noxe industriale, gaze de eÅŸapament) ÅŸi chiar vaccinările ÅŸi administrarea excesivă de suplimente de vitamine pot produce modificări ale acestuia, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614