REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.2° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Lista spitalelor acreditate, publicată în Monitorul Oficial

Lista spitalelor acreditate, publicată în Monitorul Oficial

Replica API 13 februarie 2014 | 00:00 353

Spitalul Judeţean şi cel din Hârşova au primit calificativul "nivel de încredere ridicat"

Spitalul Judeţean şi cel din Hârşova au primit calificativul "nivel de încredere ridicat"

Spitalele care nu vor primi acreditare până la sfârşitul anului 2015 nu vor intra în contract cu Casele de Sănătate, a anunţat marţi, preşedintele Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), dr. Bogdan George Jansen. El a explicat că acest lucru nu înseamnă că se vor închide acele spitale, ci pot primi finanţare privată. Doar 77 de unităţi sanitare cu paturi dintr-un total de aproape 500 existente în ţară au fost acreditate până în prezent.

În judeţul Constanţa sunt deja acreditate şase unităţi sanitare, respectiv Spitalul privat Obstetrică Ginecologie Euromaterna, Spitalul Orăşenesc Cernavodă, Spitalul Penitenciar Poarta Albă, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, Spitalul Orăşenesc Hârşova şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" şi Spitalul orăşenesc Hârşova. Ultimele două unităţi figurează în ordinul publicat miercuri în Monitorul Oficial privind aprobarea listei unităţilor sanitare cu paturi acreditate în 2013, calificativul obţinut fiind de "nivel de încredere ridicat".

Menţionăm faptul că reprezentanţii Comisiei de Acreditare au verificat dacă unităţile îndeplinesc ceele aproape 2.400 de indicatori în vederea obţinerii acreditării, act fără de care nu ar mai putea primi bani de la bugetul de stat pentru că nu s-ar mai putea încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru decontarea serviciilor medicale. S-a urmărit atingerea unor standarde referitoare la managementul resurselor umane, al calităţii serviciilor acordate bolnavilor şi al infecţiilor nosocomiale, modul de respectare a drepturilor pacienţilor şi comunicarea cu aceştia, etc.

În urma evaluării, fiecare unitate a fost încadrată într-un nivel de acreditare, în funcţie de calitatea serviciilor oferite pacientului precum: categoria "Nivel acreditat" - pentru îndeplinirea a cel puţin 85% dintre indicatorii de evaluare aplicabili unităţii sanitare cu paturi evaluate, categoria "Nivel acreditat cu încredere ridicată" - pentru îndeplinirea indicatorilor de evaluare aplicabili unităţii sanitare cu paturi evaluate între 75 şi 84,9%, categoria "Nivel acreditat cu încredere medie"- pentru îndeplinirea indicatorilor de evaluare aplicabili unităţii sanitare cu paturi evaluate între 45 şi 74,9% şi categoria "Nivel neacreditat" - pentru îndeplinirea indicatorilor de evaluare aplicabili unităţii sanitare cu paturi evaluate sub 45%. "Am format aproximativ 500 de evaluatori externi pe care a trebuit să îi şcolarizăm. În prima fază se acreditează actul managerial-administrativ. CoNAS nu dă amenzi, nu închide spitale, pune la dispoziţie o serie de standarde. Poate nu toate cele 77 de spitale meritau să primească acreditare. Spitalele trebuie să se raporteze la un standard unic de calitate. Avem în vedere o procedură pentru a verifica anual spitalele care sunt acreditate şi care mai au probleme de rezolvat şi dacă acestea nu şi le rezolvă îşi vor pierde acreditarea. Prin noua lege spitalelor care nu şi-au rezolvat problemele li se va retrage acreditarea. Spitalele trebuie să fie acreditate până la sfârşitul anului 2015 şi dacă nu au obţinut acreditarea nu vor mai primi finanţare de la Casele de sănătate", susţin preşedintele CoNAS.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272