REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Liviu POPA, ŞEFUL RADET: Mă bucur că au început să se miște lucrurile

Liviu POPA, ŞEFUL RADET: Mă bucur că au început să se miște lucrurile

Replica API 19 decembrie 2020 | 00:07 6978

Sistemul de termoficare din Constanța a încetat să mai producă căldură și apă caldă în parametri normali, lăsând constănțenii în frig. Problema nu este de ieri, de azi, ci de mai mulți ani, iar cei care s-au aflat la conducerea urbei în ultimii 8 ani nu au avut competența necesară să o rezolve. Infrastructura necesită investiții de zeci de milioane de euro și perioade de timp îndelungate până la finalizarea lucrărilor. Cu toate acestea, administratorul special al RADET Constanța, Liviu Popa, este optimist și spune că regia se află pe drumul cel bun. Sistemul de termoficare reprezintă prioritatea principală pentru administrația locală, fiind demarate procedurile în vederea accesării fondurilor europene pentru înlocuirea magistralelor. Într-un interviu acordat ziarului Replica, Liviu Popa a vorbit despre viitorul sistemului de termoficare din Constanța, dar a răspuns și întrebărilor adresate de constănțeni, în direct.

Popa: Au început să se miște lucrurile

”Eu sunt un om optimist și pot să spun că mă bucur că au început să se miște lucrurile. Sistemul de termoficare este construit din anii '70 și în mare parte, rețelele au fost, pe sectorul rețea-transport, rămase neînlocuite de mulți ani, ceea ce înseamnă că au acumulat foarte mare vechime și fiind până anul trecut în administrarea Ministerului Energiei, nu puteau fi reparate sau modernizate de autoritățile publice locale. Condiția de a accesa fonduri este aceea de a deține obiectul investiției în proprietate la autoritatea publică locală. Ceea ce s-a întâmplat pe data de 13 decembrie anul trecut, au fost cumpărate de municipalitate tocmai pentru a puncta această condiție. Nu poți să investești în ceva ce nu este al tău”, a spus Popa.

Fosta administrație nu a sprijinit financiar RADET

Primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, a anunțat că va propune înfiinţarea unei noi societăţi, Termoelectrica Tomis SRL, care să preia activitatea de distribuţie a energiei termice de la RADET, societate aflată în insolvenţă, în vederea accesării fondurilor europene.

Despre o nouă societate vorbea și Decebal Făgădău la începutul anului trecut, însă procedura a stagnat, fostul edil fiind preocupat cu alegerile locale. ”Planul de obținere a finanțării a început în 2019, s-au bifat câțiva pași, strategia și luarea în proprietate, urma ca până în primăvară să se facă o societate City Heat & Energy, se obținuse și număr de înregistrare, între timp, probabil din cauza decalării alegerilor și alte programe, nu s-a mai întâmplat nimic”, a comentat Popa. Cât despre sprijinul financiar acordat de fosta administrație regiei, administratorul special spune că legea nu i-a permis. ”Din punct de vedere financiar, RADET este regie autonomă, noi nu suntem bugetari, noi ne autofinanțăm și din activitățile proprii. Tot ceea ce facem, facem numai din surse proprii. Subvenția care se dă de la primărie este un efort pe care îl face, este un efort foarte mare”, a explicat Popa.

Reabilitarea se va face pe etape

Revenind la proiectul de reabilitare a magistraților, s-a făcut un studiu de fezabilitate care spune exact ce trebuie făcut și cum. ”Complexitatea acestei rețele nu permite înlocuirea acestora într-o singură etapă. S-au făcut studii în funcție de priorități și pe niște argumente foarte solide. Municipalitatea are în desfășurare niște proiecte cu fonduri europene pentru modernizarea bulevardelor. Și atunci prioritar este să schimbi conductele din subteranul bulevardului în zona în care se lucrează pentru că mai apoi, 5 ani, nu mai ai voie să mai intervii în trama stradală. Într-un final vor fi înlocuite toate conductele. Etapa 1 este un proiect în valoare de 20.000.000 de euro”, a explicat administratorul.

Popa: vor scădea pierderile cu peste 90%

Potrivit lui Popa, în acest an, au fost aprobate 2000 de cereri de debranșare. Întrebat dacă nu se teme că tot mai mulți constănțeni vor fi renunțat la RADET până la redresarea regiei, acesta este încrezător. ”Este un punct de cotitură, dar va fi o inflexiune. La momentul în care încep investițiile și, conform studiului de fezabilitate, vor scădea pierderile cu peste 90%. Automat prețul se va duce în jos. Dispar reparațiile, echipele de reparații, dispar asfaltările, dispar pierderile de pe magistrală pentru cel puțin 20-25 de ani”, spune Popa.

Liviu Popa a răspuns, în timpul interviului, întrebărilor adresate de constănțeni în direct. De ce nu sunt fierbinți caloriferele, care este procedura de debranșare și de ce este atât de greoaie, de ce nu răspund operatorii la telefoane, atunci când sunt avarii, sunt câteva dintre răspunsurile oferite de Liviu Popa și pe care le puteți aflați urmărind materialul VIDEO de mai jos.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920